Tip 1 diyabet hastaları sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştı

Sosyal medyada bir araya gelen Tip 1 diyabet hastası çocukların yakınları, #parmağımdelinmesingülüşümsilinmesin hashtagı ile seslerini duyurmaya çalıştı.

Tip 1 diyabet hastaları sosyal medyada seslerini duyurmaya çalıştı
14 Şubat 2021 - 22:47

Anadolu Tıp 1 Diyabet Derneği öncülüğünde sosyal medyada bir araya gelen tip 1 diyabetli çocukların anne ve babaları, seslerini yetkililere duyurmak amacıyla "#parmağımdelinmesingülüşümsilinmesin" hashtag çalışması yaptı.


Kısa sürede binlerce kişinin katıldığı etkinlikte aileler sensör ve pompa giderlerinin SGK tarafından karşılanmasını istedi.


Çocuklar sensör kullandıkları takdirde her gün parmaklarının en az 10 kere delinmesinden kurtulacak. Ayrıca pompa ile de günde 4-5 kez kullandıkları insülin iğnelerine son verecekler.


"Öğretmenlere diyabet eğitimi verilsin"


Mağdur aileler, çocuklarının eğitimlerine sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'ndan okullarda revir kurulmasını ve öğretmenlere diyabet eğitimlerinin verilmesini istiyor.


Birçok ilde çocuk endokrin uzmanı olmadığını belirten aileler, her ilde çocuk endokrin doktoru istiyor. Ayrıca diyabetli ailelerin ekonomik ve sosyal olarak desteklenmesini istiyor.


Tip 1 Diyabet: Çocukluk ve gençlik yıllarında başlayan, pankreastaki insülin salgılayan hücrelerin zarar görmesiyle ortaya çıkan ve ömür boyu devam eden bir hastalık... Hastalığın tek tedavisi ise ömür boyu insülin iğnesi olmak.



"Diyabetli çocukların yılda 3-4 bin kez parmakları deliniyor"


Tip 1 diyabetli bir çocuğun ya da gencin doğru bir diyabet ayarı için yılda 3-4 bin kez parmağını delip şeker ölçümü yapması gerekiyor.


Türkiye’de yaklaşık 25 bin diyabetli çocuk Var. Bu rakamlara her yıl yaklaşık bin 700 "Yeni Tanı Diyabetli” çocuk ekleniyor. Eğer hastalık iyi yönetilmezse göz, böbrek, sinir dokusu ve ayaklar gibi birçok organda ciddi hasarlar oluşuyor.


Gerekli tıbbi teknolojilerle desteklendiklerinde tip 1 diyabetli çocuklar da diğer yaşıtları gibi normal bir hayat sürdürebiliyor.


"Kaliteli bir insülin pompası hastayı binlerce kez iğne olmaktan kurtarmaktadır"


Bugün sensör cihazı olmayan çocukların parmak uçları her gün 10 ile 12 defa delinmekten dolayı parmakta ciddi yaralar oluşmaktadır. Bazen kan şekeri düzgün gitmediğinde ise günde 15-20 kez parmaklar delinmektedir. Buna birde günde 4-5 defa yapılan insülin iğnesi eklendiğinde hayat çekilmez bir hal almaktadır. Oysa kaliteli bir insülin pompası hastayı binlerce kez iğne olmaktan kurtarmaktadır.


Klasik şeker ölçüm cihazlarının yerini artık tüm dünyada kullanılan şeker ölçüm cihazları alıyor. Kola yapışan bu cihazlar, parmak delmeden günde bin 400 defa ölçüm yapıyor. Gelişmiş alarm sistemleri ile ani şeker düşmesinde de yükselmesinde de uyarı veriyor.



Binlerce anne, halen gece çocuğu uyurken başında nöbet bekliyor


İnsulin pompası ve sensör cihazı yüksek maliyetli olduğundan dolayı maddi durumu düşük aileler, bu cihazları alamıyor. Bu durumda aileleri çok yıpratıyor. Binlerce anne, halen gece çocuğu uyurken başında nöbet bekliyor, okulda bekleyip, teneffüs arasında gidip çocuklarının kan şekerini ölçüyor.


"Tip 1 diyabetli aileler, devletten çok şey istemiyor"


Tip 1 diyabetli aileler, devletten çok şey istemiyor aslında iyi bir diyabet yönetimi ile çocuklarının sağlıklı bireyler olması için geleceğin engellileri olmamaları adına çabalıyorlar. Maalesef sürekli kan şekeri ölçerek parmağı delmekten kurtaran sensörler ve çocukları günde 4-5 kez insülin iğnesinden kurtaracak pompalar halen SGK geri ödeme kapsamına alınmadı.


www.siverekgenclik.com


 

Bu haber 6765 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem