Şanlıurfa Müzesi'nde 10 bin eser sergileniyor

Şanlıurfa'da yaklaşık 10 bin eserin sergilendiği Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi, 2019 Göbeklitepe yılı münasebetiyle kenti ziyaret edecek yerli ve yabancı turistleri bekliyor.

Şanlıurfa Müzesi'nde 10 bin eser sergileniyor
26 Nisan 2019 - 09:07

Tarihi, milattan önce 10 bin yılına dayanan ve birçok çağa tanıklık etmiş Şanlıurfa, bu yaz kenti ziyaret edecek yerli ve yabancı turistlere hazırlanıyor.


Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını "Göbeklitepe Yılı" ilan etmesinin ardından Şanlıurfa'ya turist akını şimdiden başladı. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, turizm sezonunda 2 milyon turist beklediklerini duyurarak çalışmalarına ağırlık verdi.


Kentte, turistlerin en çok ziyaret ettikleri makamlarından biri de içerisinde yaklaşık 10 bin tarihi eserin sergilendiği Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi!


Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan müze yetkililer, "Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi depolarında bulunan yaklaşık 70 bin eserden sadece 10 bini sergiye çıkarıldı, ancak sergiye çıkarılamayan diğer eserlerin dönüşümlü olarak sergiye çıkarılması planlanıyor. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi sergi salonlarında eserler kronolojik olarak sıralanmıştır. Önce Paleolitik Döneme ait yüzey buluntuları ve canlandırmalar, Neolitik Döneme tarihlenen insan boyutlarında yapılmış dünyanın en eski heykeli 'Balıklıgöl Adamı', dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe kazı buluntuları ve canlandırmaları, Nevali Çori Tapınağı, Kalkolitik, Tunç, Demir, Helenistik, Roma, Bizans ve İslami dönemlerine ait en önemli eserler sergilenmektedir. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Neolitik Dönem eserleri açısından dünya müzeleri arasında önemli bir yere sahiptir. Dünyanın en eski tapınağı Göbeklitepe'ye ait eserler Şanlıurfa Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca Savaşçı Amazon Kadınları'nın dünyada ilk olarak mozaiğe resmedilmiş hali Şanlıurfa Mozaik Müzesi'nde sergilenmektedir." ifadelerini kullandılar.


Müze fikri nasıl ortaya çıktı?


Şanlıurfa'da bir müzenin açılması fikrinin ilk olarak 1948 yılında dillendirildiğini belirten yetkililer, "Halı hazırdaki eserler bir ilkokulda (Atatürk İlkokulu) toplanmıştır. 1956 yılında mevcut eserler Şehit Nusret İlkokulunda depolanmıştır. Müze için ayrılan bu yerin yeterli olmaması ve yörenin binlerce yıllık tarihini belgeleyen zengin kültür varlıklarını sergileme ihtiyacı, yeni bir müze binasının yapımını gerektirmiştir. 1965 yılında Şanlıurfa merkez Şehitlik mevkiinde, bin 500 metrekarelik bir alan üzerinde müze binasının inşaatına başlanmıştır. Binanın yapımı ve teşhir tanzim işlerinin tamamlanmasını takriben Şanlıurfa Müzesi 1969 yılında ziyarete açılmıştır. Mevcut müzenin ihtiyaçları karşılamaktan uzak olmasından dolayı Balıklıgöl yakınlarında, 60 bin dönümlük arazi üzerinde 29 bin metrekarelik kapalı alanda 3 katlı "Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi" temeli Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2012 yılında atılmıştır. Ayrıca, Haleplibahçe'de ortaya çıkan mozaiklerin sergileneceği 5 bin metrekarelik alanda "Mozaik Müzesi" ve her iki müze arasında da deneysel arkeolojik çalışmaların da yapılabileceği Arkeopark Projesi'nin temeli de atılmıştır. Yeni Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla 24 Mayıs 2015 tarihinde ziyarete açılmıştır." şeklinde konuştular.


Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi'nde neler var?    


Yetkililer, son olarak şunları kaydettiler:


"Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi büyük bir kompleks olarak tasarlanmıştır. Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi içerisinde 14 adet ana sergi salonu ve 33 adet canlandırma alanı bulunmaktadır. Ayrıca resim, heykel ve benzeri sergilerin yapılabileceği geçici sergi salonu, tanıtım filmlerinin gösterildiği sinevizyon odaları, çocuk oyun alanı ve hediyelik eşya satış üniteleri de yer almaktadır. Müzenin giriş kısmında yaklaşık bin araçlık kapalı otopark ve gelen ziyaretçilerin dinlenip vakit geçirebilecekleri 400 kişilik kapalı alanı bulunmaktadır. Arkeoloji Müzesi ve Mozaik Müzesi arasında bulunan Arkeopark alanında ise kronolojik olarak sıralanmış döneminin mimari özelliklerini yansıtan yapı örnekleri ile bu yapıların içerisinde özellikle döneminin sanatını yansıtan turizm amaçlı imalatların yapılabileceği mekânlara yer verilmiştir. Ayrıca yine Arkeopark alanında kazı çalışmalarının nasıl yapıldığını, özellikle okul çağındaki çocuklara daha iyi anlatabilmek için deneysel arkeolojik çalışmaların yapılabileceği kazı eğitim alanı bulunmaktadır. Müze içerisindeki sergi salonları kronolojik bir sıra içerisinde canlandırılmaktadır." (İLKHA)

Bu haber 4550 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü