"Bebekler için ilk 6 ayda anne sütü yeterlidir"

Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından “Emzirme Haftası” münasebetiyle düzenlenen etkinlikte bebekler için anne sütünün önemine vurgu yapıldı.

"Bebekler için ilk 6 ayda anne sütü yeterlidir"
02 Ekim 2019 - 08:31


Şanlıurfa Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesi tarafından 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan edilen “Emzirme Haftası” münasebetiyle bir etkinlik düzenlendi.


Etkinlik kapsamında, Karaköprü ilçesindeki bir alışveriş merkezinde açılan stantta; anne sütünün önemi, emzirmenin anne ve bebeğe sağladığı yararlar, ek gıdaya ne zaman başlanabileceği, biberon ve emzik kullanımı ile vatandaşlara bilgiler verildi.


Etkinlik açılışında konuşan Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Bakım Hizmetleri Müdürü Gülay Çardak, anne sütünün önemine değindi.


Çardak, “1-7 Ekim tarihleri arasında idrak edilen ‘Emzirme Haftası’ ile ilgili hastanemiz idaresince hazırladığımız etkinlik için arkadaşlarımızla emzirmenin önemini vurgulamak amacıyla standımızda halkımıza yönelik tanıtımlarda bulunuyoruz. Neden emzirmek önemli? Bunun bilincini insanlara yansıtmaya çalışıyoruz. Burada vurgulamak istediğimiz konu 6. ayından sonra ek gıdalara başlanmasıyla beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesidir. İlk 6 aylık süreçte bebeklere sadece anne sütü verilmesiyle ilgili halkımızı ve annelerimizi bilinçlendirmek istiyoruz. Anneler emzirerek kendi sağlıklarına da katkıda bulunmuş olacaklardır. Ayrıca emzirmek tamamen zahmetsiz ve en ekonomik yöntemdir. Bizim burada özellikle belirtmek istediğimiz konu sağlıklı nesillerin emzirilen bebekler oluşacağını halkımızla paylaşmaktır.” ifadelerini kullandı.


Anne sütünün önemi ile ilgili konuşan Mehmet Akif İnan Hastanesi Yeni Doğan Ünitesi Çocuk Doktoru Doğan Barut, anne sütü ile ilgili şunları söyledi:


“Bebekler için ilk 6 ayda anne sütü yeterlidir”


“Anne sütü; Dünya Sağlık Örgütüne göre, zamanında doğan, anneleri yeterli oranda besin öğeleri depolayan her yeni doğan bebeğin, ilk 6 aylık dönemde tek başına normal büyüme ve gelişimine yönelik tek besin öğesidir. Toplumumuzda bilinen bir yanlış var. Yaz aylarında bebeklere su destekleyici limon suyu ve meyve suyu verilmesini önermiyoruz. Bebekler için ilk 6 ayda anne sütü yeterlidir. Ek besin verilmesini gerekmez. İlk 6 aydan sonra ek gıdalara geçilmesi konusunda bebeğin alıştırılması ve hafta hafta ek gıdalara geçirilmesi önerilmektedir. Anne sütü yaklaşık 15 ile 18 ay boyunca kullanılmalıdır.” diye konuştu.


“Annelere beslenme eğitimi verilmelidir”


Toplum olarak anne sütüne önem verildiğini vurgulayan Barut, “Annelere beslenme eğitimi verilmelidir. Annelere; süt verirken göğsünü tutuşu, bebeğin sütü alışı, sütü emdikten sonraki tokluğu ve doygunluk hissi anlatması gerekiyor. Bebeğin yatış pozisyonu ve morarma durumuna dikkat etmemiz gerekir. Anne sütü Şanlıurfa ve toplumumuzda önem verilen yüzde 90 oranında kullanılan bir besin öğesi… Bu konuda toplumumuzun bakış açısı takdire şayandır. Bazen tıbbı olarak anne sütünün olmadığı durumlarda anne sütüyle güçlendirilmiş mamalarla destek yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı. (Abdurahman Uğurlu-İLKHA) 


Bu haber 1869 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü