Balıklıgöl esnafı: Kiralarımızı ödeyemeyecek duruma geldik

​Suriye’de yaşanan iç savaş ve son 3 aydır da ülke genelinde baş gösteren Coronavirus salgını nedeniyle kiralarını ödemeyecek duruma gelen Balıklıgöl ŞURKAV esnafı mağdur durumda olduklarını belirterek kira desteği istedi.

Balıklıgöl esnafı: Kiralarımızı ödeyemeyecek duruma geldik
03 Haziran 2020 - 16:50

Şanlıurfa Balıklıgöl yanında bulunan Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) Balıklıgöl Çarşısı esnafı zor günler geçiriyor.


Balıklıgöl’e ziyaretlerin kapanması, sokağa çıkma yasakları ve seyahat kısıtlaması nedeniyle son 3 aydır iş yapamayan esnaf, kiralarını ödemeyecek duruma geldi.


Devletten kira yardımı isteyen esnaf İLKHA mikrofonlarına konuştu.


Bölgede yaşanan sıcak gelişmelerden dolayı mağdur olduklarına ifade eden çarşı esnaflarından Göksal Saraçoğlu, “Bizim sorunumuz şudur: Bölgemiz sıkıntılı bir bölgedir. Bizim bölgenin sanayisi yoktur. Şanlıurfa tamamen tarım ile kültür turizmi ile ayakta duran bir şehirdir. Komşumuzda çıkan iç savaştan dolayı 3-4 yıldır esnafı olarak mağdur durumdayız.” diye konuştu.


“Esnafımız artık kirasını ödemeyecek duruma gelmiştir”


Esnaf olarak yılın sadece 4 ayı iş yaptıklarını belirten Saraçoğlu, “Bir şekilde aldığımız kredilerle ayakta durmaya çalışıyorduk. Bizim burada nisan, mayıs, eylül ve ekim aylarında işimiz olur. Bu ayların haricinde esnaf burada iş yapamaz. Suriye’deki iç savaştan dolayı zaten mağdur durumdaydık bir de başımıza Coronavirus salgını çıktı. Allah’tan gelen baş göz üstüne. Yapacak bir şey yok. Bugün esnafımız artık kirasını ödeyemeyecek duruma gelmiştir. Şu an geçimimizi ne şekilde yapacağımızı düşünüyoruz. Sıkıntımız şudur: Bizden şu süre zarfında kira alınmamasını istiyoruz. Bize kira desteği verilmesini istiyoruz. Devletimiz sosyal bir devlettir; fakir ve fukaraya sahip çıkıyor. Bir kere de esnafına sahip çıksa çok güzel olacak.” şeklinde konuştu.


“Esnaf evine ekmek götürmeyecek durumdadır”


Devletten 6 aylık kira desteği beklediklerini ifade eden Balıklıgöl Tarihi Çarşı Derneği Başkanı Çerkez Korkmaz, “Çarşımızdaki esnaf, hiç olmazsa evlerine ekmek götürsünler diye dernek kurduk. Bu sayede iyi kötü belki iş yaparız diye düşündük. Başımıza Coronavirus denilen hastalık çıktı. Bizim esnafımız yılın 4 ayı iş yapıyor. Geri kalan 8 ay mağdur durumdadır. Evine ekmek götüremeyecek durumdadır.  Coronavirus de çıkınca esnaf tamamıyla mağdur oldu. Artık 5-6 aydır kira ödeyemiyoruz. ‘Borcunuzu falan bankaya yatırabilirsiniz’ diye bize mesaj atıyorlar. Biz nasıl yatıralım? Zaten biz borçluyuz. Esnafın alıp ödeyemediği borçları var. Borç olarak mal alıp dükkânına koymuş. Malları satıp paraya çevirecek ki hem borcunu ödeyecek hem de evine bakacak. Bu hastalıkta Allah’tan geldi baş üstüne, Devlet büyüğümüz olan Cumhurbaşkanı halkımıza sahip çıktı. Biz esnaflar olarak bize de sahip çıkılmasını, bakılmasını istiyoruz. Hiç olmazsa bizden 6 aylık Vakıf ve ŞURKAV kiralarını almasınlar. Biz de mağdur olmayalım. Evimize çoluk çocuğumuza güler yüzle gidelim.” ifadelerini kullandı.


“Bizden 5-6 ay boyunca kira almasınlar”


Uzun zamandır Coronavirus’ten dolayı iş yapamadıklarına değinen Esnaf Mehmet Kılıç, “ Buradaki dükkânlar vakıf ve ŞURKAV dükkânları olduğundan dolayı senede ortalama 5-6 ay iş yapıyoruz. Zaten iş yoktu, bu virüs nedeniyle turistik bölge olmasından dolayı kimse gelmiyor. Vakıf ve ŞURKAV, en azından bizden 5-6 ay boyunca kira almamasını ve kiralara zam yapmamasını bekliyoruz.” diye konuştu.


“Evimize para götüremiyoruz”


30 Hazirana kadar kiralarını ödeyemedikleri takdirde ŞURKAV tarafından dükkânlarından çıkarılacaklarını iler süren Esnaf Hasan Uygur, “Burada 20 yıllık esnafız. 5 aydır hastalık nedeniyle kiramızı bile ödeyemiyoruz. Evimize para götüremiyoruz. ŞURKAV’dan bize yüzde 50 faizle birlikte ödeme emri gelmiş. 30 Haziran’a kadar bunu ödemezsek bizi tahliye edecekler. Devletimiz 5-6 ay boyunca bizden kira almasın. Biz mağduruz, evimize para götüremiyoruz. Bayramımızı yapamadık. Hiçbir şey yapamıyoruz. Erteleme istemiyoruz, erteleme olursa bizden faiz alıyorlar. Valimize sesleniyoruz, rica ediyoruz. ŞURKAV’ın bu yaptığını durdursunlar. Kira bizden almasınlar.” şeklinde konuştu.


Çarşı Esnaflarından Osman Uygur ise şunları söyledi:


"Ben burada esnafım. Buranın geçimi yerli turistlere bağlıdır. Şu an Coronavirus’den dolayı buraya yerli turist gelmiyor. Gördüğünüz gibi kiralarımızı ödeyemediğimiz için dükkânların hepsi kapalıdır. Yetkililerden, ŞURKAV ve Vakıflara bu durumu bildirip bizden alacakları kiraları 6 ay ertelemesini veya kira almamasını rica ediyoruz.” (İLKHA)


Bu haber 2050 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü