Nurettin Gençdal

Nurettin Gençdal

Eğitimci-Yazar-Sosyolog
[email protected]

Eğitim ve Tiyatro

05 Ocak 2018 - 15:26

Merhabalar Değerli Okuyucularım.

Uzun bir aradan sonra sizinle düşünsel yazımı paylaşmanın mutluluğu içindeyim. Önceki yazılarımda olduğu gibi yine alanım olan Eğitim üzerine sizinle elde ettiğim fikirlerimi paylaşacağım. Bugünkü Yazımın Ana Teması: Eğitimin Ayrılmaz Bir Parçası Olan Sanat ve Tiyatro.

Eğitim, bireyin doğumundan ölümüne kadar süren, gelişim ve değişim gösteren bir süreçtir. Öğrenme ise çocuğun yaparak ve yaşayarak öğrenme sürecinde etkin olmasına bağlıdır. Bu süreçte birey, toplumun ona yüklediği role uygun olarak hareket etmektedir.

Dramatik Oyun ve Doğaçlama Tiyatroda ise çocuğun yaşadıklarını, öğrendikleri ve tecrübelerini anında yansıtmasıyla oluşmaktadır. Eğitimde tiyatronun önemine değinecek olursak, bazı öğretilecek kavramları çocuklara düz olarak zihin şemasında öğretemeyiz. Fakat Tiyatro işin içine girdiği zaman; Oyunla ve dramatiksel olarak eğer çocuğa sorumluluk ve rol de verilirse hiç ummadığımız bir yönde çocuğun, geliştiğini ve öğrendiğini görürüz.

Eğitimde Tiyatroyu iki şekilde ele alabiliriz. Birincisi, çocuğun kendisinin öğrendiği bir olgu-olayda drama ya da tiyatroda yer alması. İkincisi de grupsal olarak hazırlanan bir oyunu hedef kitleye aktarmakla olur. Okullarda çocuklara sanatı ve tiyatroyu sevdirmek sanata gönül veren öğretmenlerimizle olur. Sınıfında istenmeyen bir çocuğun davranışı, çocuğa oynatılan dramatik oyunla olabilir. Eğer çocuk; Eğitim sürecinde sanattan ve tiyatrodan uzak kalırsa istenmeyen davranışın yanına duygularını ilgi-isteklerini anlatacak sosyal bir ifade platformu bulamaz. işte Şimdi Tam Sırası !! :

Benim de içinde aktif bulunduğum Şehir Tiyatromuz, Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (Sivil-Der) tarafından ilçede görev yapan öğretmenler tarafından şehir tiyatrosu kuruldu. Siverek Şehir Tiyatromuzun kurucu Eğitmeni; ‘’ Şehmus ÇiLENTi’ ye buradan şükranlarımı sunuyorum.

Öğretmen arkadaşlarımızla bir yola çıktık ve bu yolda önce kendi çevremizden başlayarak bütün insanlığa tiyatroyu sevdirmek ve aktif yer almalarını sağlamak amacındayız.

Saygılarımla..

Bu yazı 13131 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum