Viranşehir'de tabutlu DEDAŞ eylemi

Viranşehir'de tabutlu DEDAŞ eylemi

Viranşehir'de tabutlu DEDAŞ eylemi
28 Kasım 2018 - 16:03

ŞANLIURFA- ​Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde elektrik kesintilerini protesto eden vatandaşlar, tabuta "Viranşehir'de elektrik öldü" afişi asarak tepki gösterdiler.

​Vatandaşlardan DEDAŞ’a tabutlu tepki Viranşehir'de faaliyet gösteren STK’lar DEDAŞ’ın elektrik kesintilerine tepki göstererek basın açıklaması düzenledi.

Öğle namazın ardından Kışla Mahallesi'nde bulunan 15 Temmuz Parkı'nda bir araya gelen STK’lar, DEDAŞ’ın elektrik kesintileri ve gelen yüksek faturalarına tepki gösterdiler.

Basın açıklamasına katılan çok sayıda vatandaş "Viranşehir'de elektrik öldü" pankartı yazarak astıkları tabutu taşıyıp DEDAŞ aleyhine slogan attı.

Toplanan grup adına açıklamasını Murat Karataş okudu.

Karataş, “Viranşehir’imizde yaşanan elektrik kesintileri, usulsüz faturalandırma ve DEDAŞ’ın elektriği yer altına alma çalışmalarındaki çarpıklık ve şehrimize verdiği zarardır. Biz tüm kamu kuruluşlarının halkın vergileriyle halka hizmet etmesi gerektiğini ve bu bilinçle hareket etmeleri gerektiğini savunuyoruz. Biz adaletin, emniyetin, milli eğitimin ve tüm kurum ve kuruluşların amacının halkın refahı, düzeni ve yaşam kalitesini yükseltmek olduğunu savunuyoruz.

Büyüklerimizin de dediği gibi ‘halkı yaşat ki devlet yaşasın’ desturunu savunuyoruz. Biz, Dede Korkutun ve Şeyh Edebali'nin nasihatlerini sizlere hatırlatıyoruz. 'Halk devlet için yoktur, devlet halk için vardır.' sözünden hareketle herkesin bu bilinçle hareket etmesi gerektiğini savunuyoruz.” dedi.

Tarihten ders alması gerektiğini söyleyen Karataş, "Osmanlı devletinin yıkılma sürecindeki politikalarından ders almalıyız. Halkı sağılacak inek, güdülecek koyun gibi görerek; inim inim inletmek sonu olmayan bir hüsranın başı olur. Yeni hedeflere doğru koşan devletimiz geçmişten ders alarak halkı ile birlikte hareket etmesi ile ilerleme kaydedeceğine inanıyoruz. Ancak bazı kurum ve kuruluşlar hâlâ eskinin devamı gibi ilkel kabile toplumlarında dahi rastlanmayan uygulamalar ile davranmalarını kabul etmiyoruz. Biz bunu hak etmiyoruz. Sosyal devleti savunuyoruz. Yoksul ve düşkünlerin elektrik, su, gibi en temel ihtiyaçlarının karşılanmasını istiyoruz ve insanca yaşamanın ve muamele görmenin o kadar da zor olmadığını savunuyoruz." ifadelerini kullandı.

Basın açıklamasında ŞUSKİ'ye seslenen Karataş şöyle devam etti: “Buradan ŞUSKİ yetkililerine de seslenmek istiyorum. Siz de halkı sağılacak inek gibi görmeyin. Kendinize çeki düzen verin. Hiçbir kanun, yasa ve yönetmenlik halkı mağdur etme hakkına sahip değildir ve olamaz da. Evlere kazılan su kuyularına abone yapıyorsunuz. Elektriğini karşılamıyorsunuz, arızasına bakmıyorsunuz, hiçbir masrafını üstlenmiyor sadece fatura tahsilâtı yapıyorsunuz. Bu haksızlık değil mi?"

"Kaçak kullanmaya karşıyız, kaçak kullananlar hakkında gereğini yapın ama bize iftira atmayın"

Yetkililere de seslenen Karataş, “Değerli Viranşehirliler biz burada sesimizi yetkililere duyurmak için demokratik bir eylem yapıyoruz. Taşkınlık ve her hangi bir yere bir zarar vermiyoruz. Ancak şunu da buradan söylüyoruz. Kimse halkın sabrını sınamasın. Bizi duyun, halkın sesine kulak verin ve üzerine yatmayın, gereği ne ise bir an önce yapın. Kaçakları arayın bulun tespit edin ve yasal işleminizi yapın. Her hizmetin elbette bir bedeli var. Biz kaçağa karşıyız, kaçak kullananlara da karşıyız. Kaçak kullananlar hakkında gereğini yapın diyoruz. Bize iftira atmayın. Bize kaçak kullananlar için meydana çıkıyor diyorsunuz. Allah'tan korkun, biz bunu red ediyoruz. Ancak yoksul ve düşkünlerin de tüm masraflarının da devletçe sosyal yardımlaşmadan karşılanmasını savunuyoruz. Ey DEDAŞ’ın yetkilileri sizi kul hakkını yememeye davet ediyoruz. Ölümün size de bir gün geleceğini hatırlatıyoruz. Esnafın işi, ticarethaneler duruyor. İnsanlar evlerine çocuklarına harcayacak parayı kazanamıyor. Sanayi esnafı kan ağlıyor. Ticarethaneler kan ağlıyor. Evlerde cihazlar yanıyor. Bu vebalin altından kalkamazsınız. Bir an önce çalışmalarınızı disipline edip halkın ihtiyacı olan elektriği kesintisiz verin diyoruz." şeklinde konuştu.

Basın açıklamasının ardından parka toplanan vatandaşlar, DEDAŞ’ın temsili tabutunu taşıyarak protesto etti. Sık sık "Kahrolsun DEDAŞ" sloganlarının atan vatandaşlar olaysız bir şekilde eylemlerini sona erdirdi.

Basın açıklamasına; Viranşehir Derneği, CAMİ-DER, GEDAK, Eğitim-Bir-Sen, İHH, Diyanet-Sen, Engelliler Derneği, Ticaret Odası, Ziraat Odası, Kızılay, Viranşehir Öğrenci Derneği, TUGVA ve Sağlık-Sen destek verdi.

(Sabri Acet-İLKHA)


Bu haber 2250 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu
Tokat'ta 5,6 büyüklüğünde deprem korkuttu