YILMAZ'DAN DÜNYA ANA DİL GÜNÜ MESAJI

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz "Dünya Ana Dil Günü" münasebetiyle bir mesaj yayımladı.

YILMAZ'DAN DÜNYA ANA DİL GÜNÜ MESAJI
21 Şubat 2015 - 08:28

Siverek Belediye Başkanı Resul Yılmaz, Birleşmiş Milletlerin (BM) Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü UNESCO’UN 1999 tarihinde almış olduğu 21 Şubat’ı “Uluslararası Anadil Günü” ilan etmesiyle her yıl Dünyada ana dil günüyle ilgili çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir dedi.

Siverek Belediyesinin eğitimci Başkanı Resul Yılmaz Dünya ana dil günüyle ilgili bir mesaj yayımladı. Belediye Başkanı Yılmaz dil hakkının yaratılıştan doğan bir hak olduğuna dikkat çekerek şunları kaydetti:

“Birleşmiş Milletler’e bağlı UNESCO tarafından kabul edilen ve her yıl 21 Şubat’ta kutlamaları yapılan “Dünya Anadil Günü”, özellikle çok dilli bir kültürle yoğrulmuş ve bizimde içinde bulunduğumuz Mezopotamya coğrafyası için ayrıca önemli ve anlamlı bir gün.

Kitab-ı Kerimde “Diller ve renkler Allah (C.C.)’ın ayetlerindendir.”(Rum-22) açık ifadesiyle dillerin yaratılışla gelen fıtri olduğu vurgulanmıştır. Yani tüm dillerin büyük insanlık ailesinin korunması ve yaşatılması gereken ortak bir mirası olarak tanımlanmıştır. Dillerin yaratılıştan gelen fıtri bir hak olduğunu inancımızın esaslarından biridir.

Genel olarak dillerin yaşatılması ve korunması, özel olarak ise Anadilde eğitim konusu, evrensel bir hak olarak çeşitli uluslararası bildirgelerde de yer almaktadır. İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin 2. maddesinde ırk, renk, cinsiyet, dil, din, ulusal ya da toplumsal köken farklılıkları nedeniyle insanlar arasında ayrımcılık yapılamayacağı vurgulanmaktadır. 1976 da yürürlüğe giren Uluslararası Medeni ve Siyasal Haklar Paktı’nın 27. maddesi “Etnik, dinsel, ya da dilsel azınlıkların bulunduğu ülkelerde, bu azınlığa mensup kişilerin kendi gruplarına mensup şahıslarla birlikte kendi kültürlerini yaşamak, kendi dinlerinin gereğini uygulamak ve kendi dillerini kullanmak hakkı yadsınamaz” denilerek güvence altına alınmıştır.

Ülkemizde de özellikle son dönemde konuşulan diller üzerinde birçok olumlu değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Başta Kürt dili olmak üzere diğer dillerin yaşatılması ve geliştirilmesine dönük düzenlemeler yapılmıştır. Bu konuda yapılacak daha birçok çalışmaya ihtiyaç vardır. Özelikle yeni anayasa çalışmalarına Anadolu’nun çok dilli, çok dinli ve çok kültürlü yapısı rengini vermelidir. Bu bağlamda özelde belediyemiz ve genel olarak Ak parti vizyonunun süreci geliştirecek destekleyecek politikaları, proje ve düzenlemeleri sürdüreceğini belirterek Dünya Anadil Günü’nün tüm dünya dillerini korumada ve yaşatmada duyarlılıklarımızı geliştirmesini temenni ediyorum” dedi. Başkan Yılmaz’ın Kürtçe Anadil Günü Mesajı:

HEMÛ ZIMAN DEWLEMENDÎYÊN ME YÊN HEVPAR IN

ji hêla UNESCO ya ku girêdayî Neteweyên Yekbûyî ve 21 ê Sibatê weke Roja zimanê zikmakî hatîye pejirandin û tê pîrozkirin. Ev roj di erdnîgarîya Mezopotamya’yê de û bi taybetî di cîh û warên gelek ziman di nava xwe de hewandîye de, rojeke vatedar e.

Di Kitêba Kerîm de weke hatîye dîyarkirin: ‘’Ziman û reng nişaneyên Xweda ne’’ (Rûm-22) Ango hebûna zimanan mîraseke hemû mirovahîyê ye û hebûneke fitrî ye.

Di warê hemû ziman bên bi karanîn û parastin de û bi taybetî perwerdehîya zimanê zikmakî de hin daxuyanîyên navnetewî hene.

Di daxuyanîya Hemgelî ya mafê mirovan de di xala 2. De reng, nijad, ziman, ol û zayend weke mafê hemû mirovahî tê pejirandin û tu kes nikare bandorên neyinî li van taybetmendîyan bike. Di welatê me de bi taybetî dimên dawîde li ser ziman hatîye sekinandin û di warê zimanê Kurdî de sererastîyên balkêş destpêkirine. Lê di vî warîde hîna divê gelek xebat bên kirin.

Bi taybetî Şaredarîya me û bi gelhemper vîzyana Partî ya AKP, dê vê pêvajoyê berfireh bike û peşve bibe. Bi vê wesîlê daxwazîya min ewe ku ev rojên wusa berpirsyarîyên me yên di derheqê ziman de dê pêşve bibe. Roja zimanê zikmakî pîroz be.

Haber Merkezi


Bu haber 2823 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı