YARPUZ, RIŞVAT VE KENGER PAZARDA YERİNİ ALDI

Siverek’e özgü olarak Karacadağ eteklerinde yetişen ve halk arasında baharın müjdeleyicisi olarak bilinen yarpuz, kenger ve rışvat tezgahtaki yerini aldı.

YARPUZ, RIŞVAT VE KENGER PAZARDA YERİNİ ALDI
19 Şubat 2013 - 14:33

ŞANLIURFA-Siverek ilçesinde baharın gelişini müjdeleyen Siverek'e has olarak Karacadağ eteklerinde yetişen yarpuz, kenger ve rışvat bu sene pazarda erken satılmaya başlandı.

Genelde ilçenin kenar mahallelerinde yaşayan bayanlar, sabahın erken saatlerinde otostop yaparak bindikleri araçlar ile Karacadağ eteklerini gidip bin bir zorluklarla doğadan topladıkları bitkileri şehir merkezine getirerek pazarcılara satıyor. Pazarcılar ise bu bitkileri semt pazarlarında veya tezgahlarda satıyor.

İlçenin Kanlıkuyu Meydanında kurmuş olduğu tezgahta bu doğal bitkileri satan Cengiz Şahin, rışvatı 5 TL, kengeri 4 TL, Yarpuzu 10 TL ve su teresini 4 TL’den sattıklarını belirterek doğal bitkilere ilginin büyük olduğunu söyledi. Genelde şehir dışında yaşayan Sivereklilerin, yakınlarından bu bitkileri ısrarla istediklerini söyleyen satıcılar, bu bitkileri Türkiye’nin birçok bölgesine gönderdiklerini söylediler.

Şifalı bitki olarak kullanılan yarpuzun kalbi ve mideyi kuvvetlendirdiği, mide ve bağırsaklarda şişkinlik oluşturan gazları söktürdüğü, sindirimi kolaylaştıran etkisinin olduğu bilinmektedir. Kenger bitkisinden elde edilen sakız diş etlerini kuvvetlendirip, iştah açarken, tazesi yemeklik olarak da kullanılıyor.

www.siverekgenclik.com





Bu haber 10165 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti