VİRANŞEHİRLİ ÇİFTÇİLERDEN ELEKTRİK PROTESTOSU

Şanlıurfa'nın Viranşehir ilçesinde astronomik elektrik faturalarına ve uygulanmak istenen ödeme şekline isyan eden çiftçiler, yol kesti.

VİRANŞEHİRLİ ÇİFTÇİLERDEN ELEKTRİK PROTESTOSU
26 Mayıs 2014 - 07:42

ŞANLIURFA - Viranşehirli çiftçiler, zor günler yaşıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) temel alınarak yazılan kabarık elektrik faturalarına isyan eden çiftçiler, fatura bedellerinin pamuk desteklemelerinden tahsil edileceği söylentisi üzerine E-90 karayolunu Kırlık mevkiinde trafiğe kapatarak seslerini duyurmaya çalıştı.

DEDAŞ’ın uygulamasına tepki gösteren çiftçiler, bu elektrik bedellerinin, desteklemelerden ve yüksek oranda kesilmesi durumunda çok mağdur olacaklarını ve üretimin ciddi oranda düşeceğini söyledi.

Jandarma ekiplerinin ve ilçe kaymakamının iknaları sonucunda yol tekrar trafiğe açıldı. Çiftçilerin benzer eylemelere devam edeceği ifade edildi.

Yüksek elektrik faturalarından dolayı mısır, pamuk ve buğday ekiminin ciddi zarar göreceğini belirten çiftçiler, suyu olmayan birçok çiftçinin ortaklık ile verdikleri arazilerini geri alıp kuru tarıma yöneldiğine dikkat çekti.

Yüz dönüm pamuk eken çiftçinin, mazot, gübre, tohum, çapa, ilaç, kuyu, arıza gibi giderlerle yaklaşık 40-45 bin lira masraf yaptığını ifade eden çiftçiler, "Bütün masraflar hesaplandığında 100 dönüm pamuk eken çiftçinin masrafı 40- 45 bin TL arasıdır. Çiftçinin yüz dönüm araziden kaldırdığı pamuk 40-45 ton arasıdır. Çiftçi bu pamuğu sattığında elinde 10 bin TL para kalsa çok şanslıdır. Çiftçinin 6 ay verdiği emek ve harcadığı işgücü zaten hesapta yok. Çiftçi bunu da elektriğe öderse kimse ekim yapmayacak. Çiftçiye verilen elektrik ile özel sektörün kullandığı elektrik bedelleri ve şartları farklı olmalıdır. Hükümet elektriği özelleştirerek çiftçiyi özel şirketlere ezdirmekte ve olan çiftçi ile milli gelire olacaktır.” dediler.

(Sabri Acet - İLKHA)


Bu haber 3912 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü