Suriye'de Doğan Bebeğini Türkiye'ye Getiremiyor

Ali LEYLAKKurban Bayramı'ndan Bir Hafta Önce Akrabalarını Görmek İçin Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nden Suriye'ye Geçen ve Türkiye'de Evli Olan Hamile 24 Yaşındaki Selvi Taka, Sancıları Tutunca Götürüldüğü Hastanede Bir Erkek Bebek Dünyaya Getirdi. Ancak Türk Büyükelçiliği'nin Kapalı Olması, Babanın da Oğlunu Suriye Vatandaşlığına Kaydettirmemesi Nedeniyle

Suriye'de Doğan Bebeğini Türkiye'ye Getiremiyor
09 Ocak 2007 - 22:29
Anne ile Bebeği Türkiye'ye Dönemedi.


Kurban Bayramı'ndan bir hafta önce akrabalarını görmek için Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nden Suriye'ye geçen ve Türkiye'de evli olan hamile 24 yaşındaki Selvi Taka, sancıları tutunca götürüldüğü hastanede bir erkek bebek dünyaya getirdi. Ancak Türk Büyükelçiliği'nin kapalı olması, babanın da oğlunu Suriye vatandaşlığına kaydettirmemesi nedeniyle anne ile bebeği Türkiye'ye dönemedi.

Akçakale'de kuaförlük yapan 27 yaşındaki Recep Taka, 2 yıl önce yaşamını Suriye asıllı Selvi Taka ile birleştirdi. 8 aylık hamile olan Selvi Taka, bayramdan bir hafta önce yakınlarıyla görüşmek üzere Suriye'ye geçiş yaptı. Ancak, Taka Suriye'deki yakınlarının evinde sancıları tutunca götürüldüğü hastanede erken doğum yaparak bir erkek bebek dünyaya getirdi. Eşinin doğum yaptığını öğrenen Recep Taka, bayramın 2'nci günü idari mektupla Suriye'ye gitti. Eşini ve yeni doğan çocuğunu Türkiye'ye getirmek için Suriye'den hastane doğum raporları ile birlikte Akçakale Hudut Karakolu'na gelen Recep Taka, Türk yetkililerden, 'Bu raporlar çocuğu Türkiye'ye geçirebilmek için geçerli değil' cevabını aldı. Halep'te bulunan Türkiye Büyükelçiliği'ne başvurması gerektiği belirtilen Recep Taka, elçiliğin önümüzdeki salı gününe kadar kapalı olması ve idari izin süresinin 48 saat olması nedeniyle eşi ve oğlunu bu ülkede bırakarak Akçakale'ye döndü.


SURİYE NÜFUSUNA KAYIT ETTİRMEDİ

Suriye asıllı olan eşiyle evlenmesinin ardından eşinin Türk vatandaşı olması için başvuru yaptıklarını anlatan Recep Taka, ''Başvurumuzun ardından eşimle resmi nikah kıydık. Eşimin 3 yıl sonra Türk vatandaşlığına geçebileceği söylendi. 2 yıldan bu yana da eşim adına maliyeye oturma vergisi ödüyoruz. Eşim doğum yaptığında gidince, böyle bir sorunla karşılaşacağımı ummuyordum. Suriye'deki yetkililer bana bebeği Suriye vatandaşlığına kaydederek pasaport verme önerisinde bulundu. Ancak ben bunu kabul etmedim. Şimdi sorunumun çözülmesi ve eşim ile çocuğumu Türkiye'ye getirebilmek için yetkililerden yardım bekliyorum'' dedi.

''TEDAVİ OLMALARI GEREK''

Halen eşirnin doğum sonrasında dikişlerinin açık, bebeğinin ise göbeğinde kanama olduğunu kaydeden Recep Taka sözlerini şöyle sürdürdü:

''Eşim Suriye'ye gitmeden önce burada doktora götürdük. Doğumun Şubat ayında olabileceği söylendi. Ben de bunu göz önüne alarak eşimi Suriye'ye gönderdim. Ancak eşim bebeğini erken dünyaya getirmiş. İlk çocuğum olduğu için çok sevinmiştim ama, bu diplomatik sorun yüzünden sevincimi yaşayamadım. Çocuğumun yanında sadece 2 saat gibi kısa bir süre kaldım. Doğum sonrasında battaniyeye sarılı hastanede elektrikli soba önüne bırakılmıştı. Suriye'de sağlık hizmetleri yetersiz olduğu için ben eşimi ve çocuğumu Türkiye'deki hastanelerde tedavi ettirmek istiyorum. Bir an önce onların Türkiye'ye geçişlerine izin verilmesini istiyorum'' diye konuştu.

Evlilik cüzdanı ve çocuğunun fotoğrafını elinden düşürmeyen Recep Taka, eşini ve çocuğunu çok merak ettiğini sözlerine ekledi.
Ali LEYLAK/ŞANLIURFA

Bu haber 2957 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek