SİVEREK'TEKİ STK'LARDAN BAKANA SESLENİŞ

Siverek'teki sivil toplum kuruluşları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'e sundukları talep dosyası, Siverek'in yeniden il olmasını istedi.

SİVEREK'TEKİ STK'LARDAN BAKANA SESLENİŞ
08 Ekim 2013 - 09:13

SİVEREK SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI PLATFORMU

Bizler aşağıda adı, soyadı ve unvanı bulunan Siverek Sivil Toplum Kuruluşları olarak demokratikleşme paketine alınması gereken konularla ilgili taleplerimizi aşağıya çıkararak ilgililerle, yetkililerle ve kamuoyu ile paylaşıyoruz.

Siverek tarihte birçok medeniyetleri sinesinde barındırmış, sancak, eyalet ve vilayet gibi idari görevleri yapmış, nüfusu, yüz ölçümü, sosyal ve kültürel yapısı, ekonomik durumu ve stratejik konumu itibariyle bölgede ve ülkemizde önemli yere sahip tarihi bir kenttir.

Siverek, Çanakkale’de, Hasankale’de, Sarıkamış’ta, Urfa’nın kurtuluşunda; Kurtuluş Savaşı’nda gazi ve şehitler vermiş civan mert, sözünün eri insanların yurdudur.

Siverek 1895 yılına kadar Osmanlı coğrafyasında 11 ticaret odası varken 1896 yılında kentimizin ekonomik ve ticari potansiyeli nedeniyle Siverek ile Kayseri’de de ticaret odaları kurulmuş ender kentlerden biridir.

1908 yılında mutasarrıf olan Siverek, cumhuriyetin kuruluşu ile Siverek cumhuriyetin 62. İli olmuştur.

Bölgemizde 1925 yılında meydana gelen Şeyh Sait isyanı sonucunda düzenlenen çeşitli gizli raporlarla Başbakan İsmet İnönü’nün 13 Mayıs 1926 tarihinde TBMM’ye verdiği kanun teklifi ( 877 Sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu kabul edilmiş ve 26.06.1926 tarih ve 404 sayılı resmi gazetede yayınlanmış )Bu karar doğrultusunda Siverek ilçe yapılmış ve aşiret liderleri de sürgüne gönderilerek cezalandırılmıştır.

Bu Kanunla Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Genç, Ergani, Ardahan, Siverek, Kozan, Muş ve Dersim vilayetleri ilçe yapılmıştır. Yıllar sonra Ardahan, Muş ve Dersim, Tunceli ismiyle il yapılmıştır.

İkinci ceza da düşman işgalinden kurtarılması için malını ve canını ortaya koyan, şehit ve gaziler verdiği Urfa iline bağlanması ile olmuştur.

Siverek cumhuriyet döneminde hep cezalandırılmıştır:

1- 1954 yılında isyan gerekçesiyle Siverekliye yapılan haksızlıklar ve sürgünler.

2- 1972 yılında ilçe emniyet amirinin öldürülmesi nedeniyle cezalandırılmamız,

3- 1996 yılında ÖSS sınavıyla verilen ceza.

Suç şahsi olup suçu işleyenler cezalandırılacağı yerde kentimizin tamamının cezalandırılması gibi haksızlığı kabullenmek mümkün değildir.

Çok partili dönemden itibaren Siverekliler Siverek’i Vilayet Yapma ve Güzelleştirme Cemiyetini kurarak (1957) Başbakan merhum Adnan Menderes’ten il sözü almış, ihtilal nedeni ile gerçekleşmediğinden Sivereklilerin il mücadelesi günümüze kadar devam etmiştir.

Merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal, Başbakan ve Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, Başbakan Mesut Yılmaz , çok sayıda Başbakan yardımcısı ve bakanlardan tam 41 il yapma sözü alındığı halde bu sözler yerine getirilmemiştir.

Sayın Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın 30 Eylül 2013 tarihinde açıklamış olduğu demokratikleşme paketinde önemli oranda açılımlar yapılacağını, birçok hakların iade edileceği mesajını vermesi umut verici gelişmedir.

Ancak Şeyh Sait isyanı sonucunda haksız bir kararla İnönü hükümeti tarafından ekonomik yetersizlik bahane edilerek Siverek’in ilçe yapılmış olması Siverek’in il hakkının iade edilebileceğine ilişkin bir bilginin demokratikleşme paketinde yer almaması bizleri üzmüş ve hayal kırıklığına uğratmıştır.

Demokratikleşme paketinin önemli amaçlarından birisinin Kürt sorunun çözümü, birlik beraberlik ve kardeşliğin gerçekleştirilmesi olduğuna göre Siverek’in ilçe yapılarak il hakkının elinden alınması, Kayseri gibi gelişeceğine geri kalması, sürekli sermaye ve beyin göçü vermesine neden olan il yapılmaması Kürt isyanı nedeniyle olmuştur.

Bu nedenle Sayın Başbakanımızın dediği gibi zincirlerimizi ve prangalarımızı çözüp demokratikleşme paketinde Siverek’in il hakkının iade edilmesini özellikle bekliyorduk.

Siverek’in haksız bir siyasi kararla elinden alınan il hakkının demokratikleşme paketine ilave edilerek kentimizin ihya edilip yeniden il statüsüne kavuşturulmasını bekliyor ve talep ediyoruz.



Koçali AYMAZ  (Sivil-Der Fahri Başkanı)


Hacı İNAN  (Madeni Eşya ve Esnaf Sanatkarları Odası Bşk)


M. Hanfi AY (Terziler Odası Başkanı)


 



Haber Merkezi


Bu haber 3617 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Başkan Mehmet Kuş, Çocukların Bayramını Kutladı
Başkan Mehmet Kuş, Çocukların Bayramını Kutladı