SİVEREK’TE ŞEYH SAİT VE ŞEYH EYÜP’Ü ANMA ETKİNLİĞİ

Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği, Şeyh Sait ve 47 dava arkadaşı anma programı düzenledi.

SİVEREK’TE ŞEYH SAİT VE ŞEYH EYÜP’Ü ANMA ETKİNLİĞİ
26 Haziran 2014 - 09:13









ŞANLIURFA- Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Yeni Şehir Mahallesi’nde bulunan, Siverek Gençlik Merkezinde, “Şeyh Sait ve Şeyh Eyüp’ü Anma” etkinliği düzenlendi. Program saat 21.30’da dernek gönüllüsü Mehmet Sımak tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ile başladı. Programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Molla Mahmut Kılınç, Şeyh Sait’in kıyamın net olarak anlaşılabilmesi için, o dönemin şartlarını iyi analiz etmek gerektiğinin altını çizerek, Şeyh Sait’in kıyamının sebeplerine değindi.

Şeyh Sait’in kıyamının her aşamasında mücadelesinin sırf Allah rızası olduğunu belirten Kılınç, Şeyh Sait’in mücadelesinin ulus ve ırk mücadelesi olmadığına vurgu yaptı. Cumhuriyet’in ilanı ile birlikte tüm İslami terimlere rejim tarafından savaş açıldığını, medreselerin kapatıldığını, batı adet ve inançlarının bölgeye dayatılmaya çalışıldığını belirten Kılınç, yaşanan olayların ardından Şeyh Sait’in bölgedeki tüm âlim, şeyh ve kanaat önderleri ile yaptığı istişareler sonucunda kıyama hazırlık yaptığına dikkat çekti. .

İki Yılda 80 Bin Kürt Öldürüldü.

Şeyh Sait’in kıyam hazırlıklarının rejim tarafından öğrenilmesinin ardından Şeyh Sait ve dava arkadaşlarına karşı acımasız bir savaş başlatıldığını belirten Kılınç, “Kıyam başladığı zaman sırf bölgede İslami bir devletin kurulmaması için bütün Avrupalılar Türkiye’ye destek verdi. Fransızlar kapalı olan demiryolunu açtılar. Bölgeye, trenlerle askeri malzeme, gıda ve asker sevk edildi. Bir anda bölgeye 200 bin asker sevk edildi. 85 uçakla Kürdistan’ın 700 köyü yerle bir edildi. 14 tane vilayet haritadan silindi. Zilan bölgesinde o dönemde rejim güçlerin yaptıkları zulümler İsrail’deki Yahudilerin zulümlerini bile geçti. Rejim güçleri Zilan bölgesinde, evlerinde bulunan insanları ev halkı ile birlikte ateşe verdiler. 7 bin 500 insan yerlerinden edildi, yakalananlar cezaevine konuldu. Bunlardan 660 kanaat önderi, şeyh ve Seyda idam sehpasına götürüldü. Bölgede 1924 yılından 1926 yılına kadar 80 bin Kürt öldürüldü. Rejim bu İslami kıyamı bastırmak için elinden ne geliyorsa onu yaptı. Avrupalılarda bu kıyamın başarıya ulaşmaması için bölgede rejim güçlerine her türlü desteği verdi” .

Şeyh Sait’in Yolunu Sürdüreceğiz.

Şeyh Sait’in tüm Müslümanlara çok önemli bir miras bıraktığına vurgu yapan Kılınç, “Şeyh Sait bize bıraktığı miras çok önemlidir. Onun bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız. Onun bize bıraktığı misyonu taşımalıyız. Bu misyon ile çocuklarımızı büyütmeliyiz. İdam ağacına giderken, değersiz dallarda asılmaktan asla korkmam, yeter ki torunlarım düşmanları önünde mahcup olmasınlar diyen Şeyh Sait Hazretlerine Siverek’ten sesleniyoruz, Hz. Şeyh Hazretleri! Söz veriyoruz seni ve dava arkadaşlarını asla mahcup etmeyiz. Söz veriyoruz ömrümüzün son damlasına kadar yolunuzu sürdüreceğiz. Biz asla senden vazgeçmeyiz Ey Şeyh Hazretleri” .

Molla Mahmut Kılınç’ın konuşmasının ardından Siverek İkra İlahi Grubu tarafından Şeyh Sait ve Şeyh Eyüp üzerine yazılan ilahiler seslendirildi. .

Program İkra-Der gönüllüsü Ferit Öztürk tarafından yapılan dua ile sona erdi. .

www.siverekgenclik.com


Bu haber 4805 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem