SİVEREK'TE ''KÜRT MESELESİ, HALEPÇELER VE ZULÜM PANELİ'' DÜZENLENDİ

Deniz UĞURLU/SİVEREKÖzgür- Der Siverek Temsilciliği tarafından, Halepçe Katliamını anma münasebetiyle “Kürt Meselesi,  Halepçeler ve Zulüm” konulu panel

SİVEREK'TE ''KÜRT MESELESİ, HALEPÇELER VE ZULÜM PANELİ'' DÜZENLENDİ
15 Mart 2010 - 15:45
düzenlendi.
 
ŞANLIURFA- Özgür-Der Siverek Temsilciliği tarafından İlçenin Esmerçayır Mahallesinde bulunan Gümüştaş Düğün Salonunda saat 13.30’da “Kürt Meselesi, Halepçeler ve Zulüm”  konulu panel düzenlendi. Panele konuşmacı olarak, Mazlum-Der Genel Başkan Yardımcısı Av. Şeyhmus Ülek ve Özgür-Der Diyarbakır Şube Başkanı Av. S.Bülent Yılmaz katıldı.
 
Panel, Taylan Şirin tarafından yapılan Kürtçe açılış konuşmasının ardından okunan Kur’an-ı Kerim ve Meali ile başladı.
 
Panel,  Murat Başaran ve Osman İzol tarafından Halepçe üzerine yazılmış “Adım Halepçe” ve “Ez Halepçebum” isimli şiirlerle devam edildi. Okunan şiirlerinden ardından Halepçe Katliamını anlatan sinevizyon gösterisine geçildi. Sinevizyon gösterisi sırasında misafirler arasında duygulu anlar yaşandı.
 
Panelde söz alan Av. Şeyhmus Ülek, 16 Mart 1988 tarihinde gerçekleştirilen, Halepçe Katliamı’nın tarihsel gelişimini anlattı. Ülek katliama, başta İslam ülkeleri olmak üzere tüm dünyanın sessiz kaldığının altını çizerek: “Halepçe Katliamından 5 gün sonra Ürdün’ün başkenti Amman’da, İslam ülkelerinin dışişleri bakanlarının katıldığı bir konferans düzenlendi. Konferansa Türkiye adına Mesut Yılmaz katıldı. Konferansta Bulgar Türkleri, Kıbrıs Türkleri, Keşmir ve Filistin sorunu üzerinde duruldu ama ilginçtir ki Halepçe katliamından hiç söz edilmedi” dedi.
 
Kürt sorununa da değinen Ülek:” Kürt sorunun asıl sebebinin Kürtlere dayatılmak istenen Ulus- Devlet projesidir. Ulus-Devlet Projesi, Kürtlere karşı girişilen tüm katliamlara sebep oldu.” dedi.
 
Av. S. Bülent Yılmaz ise, konuşmasının başında, Kürtlerin özgürlüğü konusunda geçmişe oranla bazı gelişmeler yaşandığını belirterek, bu gelişmelerin sebebini ise doğru-yanlış Kürtlerin başlattığı direnişler olarak açıkladı.
 
Türkiye’de yaşanan sorunlara değinen Yılmaz, Türkiye’de 16.000 kişinin gözaltında kaybolduğunu, 40.000 insanın yaşanan çatışmalarda hayatını kaybettiğini, 4000 köyün boşatıldığını, aile boyu işkencelerde birçok kişinin hayatını kaybettiğini, belirtti.
 
Kamuoyundan bu zulümlerin sinsice saklandığını belirten Yılmaz, açıklamasının devamında:” Ergenekon ve Jitem deşifre edilmese, kamuoyu bu zulümleri görmeyecekti” dedi
Çözüm olarak,  Kemalist rejimin değişmesi gerektiğini vurgulayan
Yılmaz:” Diyelim ki Kürtlerin tüm hakları verildi. Bu tüm sorunları asla çözemez. Öldürülen çocukların, yapılan işkencelerin, yakılan evlerin hesabı verilmeden bu sorun çözülmez” dedi.
 
Son olarak ziyaretçiler tarafından sorulan soruların ardından Panel sona erdi.
 
 
Deniz Uğurlu/ Haberikra.com
Bu haber 3094 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması