SİVEREK'TE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN MAĞARA

Koçali Aymaz HaberiSiverek Terziler Odası Başkanı Sayın Mahmut ÇİĞDEM’in her hafta sonu Fırat çevresinde geçirmesi nedeniyle bölgede yapmış olduğu çok yönlü araştırmalar sonucunda
Kentimizin Fırat kenarında bulunan Hadro köyü hudutları içerisinde günümüze kadar kimsenin keşfedemediği bir mağara tespit etmiştir.

SİVEREK'TE KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN MAĞARA
29 Aralık 2008 - 07:23

KEŞİF EDİLMEYİ BEKLEYEN MAĞARA HAKKINDA BİLGİLER:



Siverek’ten 30 km mesafede bulunan Atatürk Baraj gölü Feribot iskelesine kadar motorlu araçla, mağaraya da tekne ile gidilmekte ve ulaşımda minibüs, taksi ve tekne her gün ve her saatte bulmak mümkündür.
İsmi bilinmemektedir. Mağara girişi su seviyesinden 7-8 metre yüksektedir. Mağaraya girmeye çalışan Siverek Terziler Odası Başkanı Sayın Mahmut ÇİĞDEM “mağaraya girdiğinde 20 metreden sonra mağara 7-8 kola ayrılmaktadır. Her kola girildiğinde o kollar da çeşitli kollara ayrılmaktadır. Sayın ÇİĞDEM 50-60 metre ileriye gittikten sonra  Mağaracılık konusunda bilgi sahibi olmadığı gibi araç, gereç bulunmadığından daha ileriye gidemediğini” söylemiştir.
Kentimizin Kayalı (Hedro) köyü hudutları içerisinde bulunan Mağara hakkında bilgi kesin bilgi bulunmamaktadır. 
Günümüze kadar birilerinin mağaraya girip keşif yaptığı hakkında bilgi duyulmamıştır.
Atatürk Barajı yapılmadan önce Fırat seviyesinden aşağı yukarı 100 metre yüksekte iken baraj yapılı baraj gölü dolduktan sonra su seviyesi yükselmiş ve mağara su seviyesinden 7-8 metre mesafede kalmıştır.
 Adı geçen mağara Fırat Nehri kıyısında bulunduğundan ve ilk yerleşim birimlerinin bulunduğu Mezopotamya bölgesinde bulunduğundan doğal mağara olmakla beraber insanlar tarafından yerleşim birimi olarak kullanılmış olabileceği, mağarada ayrıntılı araştırma yapıldığında çeşitli tarihi belgeler ve kültür varlıklarının bulunması  olanağı göz önünde bulundurulması gerekir diye düşünmekteyiz.
 Kim bilir belki kentimizin, bölgemizin tarihi hakkında ilginç sonuçlara ulaşılması mümkün olabilir görüşünü taşımaktayız.

            Sayın ÇİĞDEM’in  Siverek’i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Koçali AYMAZ’a aktarması üzerine Koçali AYMAZ’ın mağara keşifleri ile ilgilenen kişi ve kurumları araştırması sonucunda Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü temsilcisi Sayın Serkan ÇİMEN’i arayarak gerekli ihbarda bulununca Sayın ÇİMEN Mağara İhbar Anket formunu göndermiştir.

            Mağara İhbar formunu Koçali AYMAZ, Mahmut ÇİĞDEM ve Siverek Meslek Yüksek Okulu Müdür Yardımcısı Hüseyin DEMİRBAĞ ile birlikte doldurarak Sayın DEMİRBAĞ’ın çektiği 2 fotoğraf ile birlikte Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü temsilcisi Sayın Serkan ÇİMEN’e E-mail olarak gönderildiği gibi faksla da adreslerine gönderilmiştir.



Bu mağaraya yanlız Fırat nehrinden tekne ile gidilebilmektedir. Mağaranın girişi su yüzeyinden 7-8 metre yüksektedir. Mağaraya girmeye çalışan Siverek Terziler Odası Başkanı Mahmut Çiğdem'in anlattığına gör mağaraya girdiğinde 20 metreden sonra 7-8 kola ayrılmaktadır. Her kola girildiğinde de o girişler de çeşitli kollara ayrılmaktadır.
 Mağaracılık konusunda bilgisi olmadığından ve yeterli araç gereç bulunmadığından daha ileriye gidemediğini söylemiştir.
Başkan Mahmut Çiğdem'in mağaranın yüksekliği bir insan boyundan bir metre kadar yükseklikte olduğunu söylemektedir. Bu kadar yüksek ve çeşitli kollara ayrılan bu mağaranın yerleşim birimi olabileceğini ifade etmektedir.
Bu bilinmeyen mağaranın keşif edilmesi halinde ilginç sonuçlar çıkabileceğini düşünüyoruz.

Kentimiz, bölgemiz ve ülkemiz için önemli sonuçlarla karşılaşabileceğimiz bu mağaranın keşfi için Başta: Sayın Valimizin, İl Kültür Müdürlüğümüzün, Harran, Dicle ve Gaziantep Üniversitelerinin Sayın bilim adamlarının da ilgilerini ve sahiplenmelerini bekliyoruz.
Durum etkili ve yetkililerin yüksek takdirlerine sunuyorum.
Saygılarımla.

Koçali Aymaz
Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı
Telefak: 0(414)5532560
GSM:0543 563 3147
E-mailler:[email protected] ve [email protected]
Web sitemiz: www.siverekili.org


Siverek’ten 30 km mesafede bulunan Atatürk Baraj gölü Feribot iskelesine kadar motorlu araçla, mağaraya da tekne ile gidilmekte ve ulaşımda minibüs, taksi ve tekne her gün ve her saatte bulmak mümkündür.İsmi bilinmemektedir. Mağara girişi su seviyesinden 7-8 metre yüksektedir. Mağaraya girmeye çalışan Siverek Terziler Odası Başkanı Sayın Mahmut ÇİĞDEM “mağaraya girdiğinde 20 metreden sonra mağara 7-8 kola ayrılmaktadır. Her kola girildiğinde o kollar da çeşitli kollara ayrılmaktadır. Sayın ÇİĞDEM 50-60 metre ileriye gittikten sonra  Mağaracılık konusunda bilgi sahibi olmadığı gibi araç, gereç bulunmadığından daha ileriye gidemediğini” söylemiştir.Kentimizin Kayalı (Hedro) köyü hudutları içerisinde bulunan Mağara hakkında bilgi kesin bilgi bulunmamaktadır.  Günümüze kadar birilerinin mağaraya girip keşif yaptığı hakkında bilgi duyulmamıştır.Atatürk Barajı yapılmadan önce Fırat seviyesinden aşağı yukarı 100 metre yüksekte iken baraj yapılı baraj gölü dolduktan sonra su seviyesi yükselmiş ve mağara su seviyesinden 7-8 metre mesafede kalmıştır. Adı geçen mağara Fırat Nehri kıyısında bulunduğundan ve ilk yerleşim birimlerinin bulunduğu Mezopotamya bölgesinde bulunduğundan doğal mağara olmakla beraber insanlar tarafından yerleşim birimi olarak kullanılmış olabileceği, mağarada ayrıntılı araştırma yapıldığında çeşitli tarihi belgeler ve kültür varlıklarının bulunması  olanağı göz önünde bulundurulması gerekir diye düşünmekteyiz. Kim bilir belki kentimizin, bölgemizin tarihi hakkında ilginç sonuçlara ulaşılması mümkün olabilir görüşünü taşımaktayız.
Bu haber 3207 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu