SİVEREK'TE KEÇECİLİK MESLEĞİ KAYBOLUYOR

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde 28 yaşındaki Serdal Arpacık, baba mesleği olan keçecilik mesleğinin yavaş yavaş kaybolduğunu söyledi.

SİVEREK'TE KEÇECİLİK MESLEĞİ KAYBOLUYOR
22 Aralık 2012 - 09:40

Yıllarca en gözde meslekler arasında yer alan ve gelişen teknoloji yüzünden yok olmaya yüz tutan keçecilik mesleği, Siverek’te artık tarihe karışıyor. Keçecilik mesleğini icra ederek geçimini sağlamaya çalışan Serdal Arpacık, babasından öğrendiği keçecilik mesleğini zor şartlar altında sürdürdüğünü belirtti. 10 yıldır bu mesleği yaptığını ifade eden keçe ustası, "Daha önce işlerimiz çok iyiydi, ama şimdi fazla iyi değil, bu mesleği benden başka icra edecek kimse yok" dedi.
28 yaşındaki keçe ustası keçenin nasıl yapıldığı hakkında bilgi vererek; en iyi yünün Erzurum, Iğdır ve bu bölgede olduğunu söyledi. Arpacık, "Yünü buraya geldikten sonra makineye atıp temizliyoruz. İkinci aşamada keçe haline getirmek için seriyoruz. Keçeyi serip suyunu verdikten sonra sarıp makineye atıyoruz. Günde 5 kere çıkarıp tepiyoruz ve bu 5 saati buluyor. Böylece yün, keçe haline geliyor, sonra dışarı atıp kurutuyoruz. Son olarak kurutulan keçeyi dikerek satışa hazır hale getiriyoruz" dedi.


Keçe, yün, kıl ya da pamuğun ıslak ortamda çiğnenip dövülerek liflerinin birbirine kaynaşmasıyla elde edilen; örtü, yaygı, çadır ve giysi yapımında kullanılan kaba kumaştır.


Haber: Bahattin Yolaçan


Bu haber 5120 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Gülpınar'dan örnek davranış
Gülpınar'dan örnek davranış