SİVEREK'TE DÖVME(DEK) GELENEĞİ TARİHE KARIŞIYOR

Mehmet SEZGİN/SİVEREKŞanlıurfa’nın Siverek İlçesinde yüz yıllardan beridir genç kızların ve erkeklerin daha güzel görünmek

SİVEREK'TE DÖVME(DEK) GELENEĞİ TARİHE KARIŞIYOR
11 Haziran 2010 - 08:56
 amacıyla yaptırdığı dövme(dek) geleneğine yeni nesil gençlerin ilgi göstermediği belirtildi.
   
Yüz yıllardan beridir sadece Siverek’te değil Ortadoğu da yaşayan birçok halka mensup genç erkeklerin ve kadınların daha güzel görünmek için dövme yaptırdığını belirten Siverekli Araştırmacı Yazar Ramazan Özgültekin, yaptığı açıklamada ’’Bölgede dövme geleneği bilimsel araştırmalara konu olmuş bir gelenektir. Ancak son yıllarda genç erkekler ve kızlar dövme yaptırmıyor. Bölgede daha çok yaşlılarda dövme bulunuyor, Bu konuda Ahmet Taşgın’ın bilimsel araştırması ve tezi mevcuttur. Ancak bölgemizde son yirmi yıldır dövme yaptıranlara pek rastlanmıyor’’ dedi.
  
Bölgede daha önce yapılan dövmelerde kullanılan malzemeler şunlardır ’’Dövme yapmakta kullanılan malzemeler gelince: El-Merare denilen safra yani öd; Sirac denilen idare lambasından elde edilen is; Halib Ümmü'l-bint denilen kız çocuğu annesi sütünden oluşmaktadır.
     
Bölgede genelde Dövme yapılan yerler cinsiyete göre değişmektedir. Erkekler daha çok ellerine, İsme'l-Bikar denilen burun, çene ve elmacık kemikleri üzerine birer nokta şeklinde yaptırmaktadırlar. Esasen dövme bayanlar arasında daha yaygındır. Bundan dolayı da bayanlar dövmeyi ellerine, kollarına, ayaklarına, alınlarına, çenelerine, dudaklarına, yanaklarına ve göğüslerine yaptırmaktadırlar.
Bu haber 3835 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması