SİVEREK'TE BEL FITIĞI VAKALARI ARTIYOR


Çağımızın en büyük ciddi hastalıklarından olan Bel Fıtığı hastalığını konuştuğumuz Fizyoterapist Halit Şahin, bel ağrısı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük gibi rahatsızlıkların hastalığını önemli belirtileri olduğunu söyledi.

SİVEREK'TE BEL FITIĞI VAKALARI ARTIYOR
09 Temmuz 2009 - 07:58
Çağımızın en büyük sorunlarından olan Bel Fıtığı hastalığını haberikra.com sitesi olarak Fizyoterapist Halit Şahin Hocamız ile görüştük.






- Omurgayı meydana getiren kemiklerin arasındaki disklerden bir veya birkaç tanesinin, kendilerini tutan bağı iterek ya da yırtarak omurilik, omuriliği saran zar veya sinirlerin üzerine çıkıp baskı yapmasıdır.




Neden ve nasıl oluşur?



Bel fıtığının diğer fıtıklardan daha fazla görülmesinin temel nedeni, insan vücudunun en hareketli bölgelerinin başında gelmesidir. Bu hareketi sağlayan bölge çok kısa ve hareketlidir. Aradaki kıkırdağa çok yük biner. Kaşarlı tostu düşünün. Tost makinasında sıkıştırdığınızda kaşar peyniri dışarı kaçar. Bel fıtığında olay budur. Omurgaya binen yük fazlalaştığında veya kıkırdağın üzerindeki yük dağılımı düzensizleştiğinde disk dışarıya kaçar.





Hangi yaşlarda ortaya çıkar?





Omurga yaşlanması 30'lu yaşların başında belirti vermeye başlıyor. En çok 30 - 50 yaşları arasında bel ve boyun fıtıkları oluşur.




Bel fıtığının belirtileri nedir?




Bel ağrısı, kalçaya, tek veya iki bacağa yayılan ağrı, yürüme güçlüğü, bacakta uyuşma ve güçsüzlük, nadir olarak idrar kaçırma.



Bel fıtığına yol açtığı bilinen en çok yapılan hatalı davranışlar neler?




Bugün erkeklerin birçoğu arabasının bagajından ağır bir şey alıp bagaja bir şeyler koyarken, kadınlar ise buzdolabının sebzeliğine eğilirken tutulup kalır. Bel fıtığını tetikleyen en büyük 2 sebep bunlardır.



Bel fıtığı tedavisinde izlenen yol nedir?




Hasta ağrı şikayeti ile beyin cerrahisine müracaat eder. Yapılan muayenede refleksler normal, güçsüzlük yok ise hastaya ağrı kesici, kas gevşetici ilaçlar ve mutlak yatak istirahatı önerilir. 3 - 4 gün içinde şikayetlerinde azalma olmaz ve yeniden yapılan nörolojik muayenesinde kötüleşme yoksa hasta fizik tedavi kliniğine sevk edilir. Şikayetleri devam ederse hastaya gerekli radyolojik tetkikler yapılarak yeni bir tedavi protokolüne başlanır.



Hangi sporları öneriyorsunuz?




Yüzme omurga için ideal. Bisiklet de omurgayı çok iyi çalıştırır. Tenis ve yürüyüş yine iyi ama takım sporları ani hareketler gerektirebileceğinden omurga için riskli olabiliyor. Futbol, basketbol gibi sporlarda küçük yaştan itibaren omurganızı eğitmişseniz sorun yok. Bel fıtığı için tek tehlikeli spor, kürek çekmedir. Buluğ çağından itibaren kürek çekiyorsanız sorun yok ama futbol ve basketbolda olduğu gibi 20'li yaşlardan sonra başlarsanız, bağlar yeterince antrene edilmediği için bel fıtığı olma ihtimali yüksek. Evde veya spor salonlarında orta yaştan itibaren kürek yerine bisiklet veya koşu bandı tercih edilmeli.




İşte fıtıktan kurtaran önlemler





En etkili önlem, her gün yapılan bilinçli egzersiz.

- Vücut ağırlığınızı idealin üzerine çıkarmamaya özen gösterin.


- Başınızdan yükseğe uzanmayın.


- Mobilya ve ağırlıkları kendinize doğru çekmeyin, mecbursanız itin.


- Aşırı bedensel yorgunluklardan kaçının.


- Vücudunuzu herhangi bir pozisyonda uzun süre hareketsiz tutmayın.


- Yattığınız yer sert olmalı, tercihen vücudunuzun en rahat ettiği gibi uyuyun ama bir yanınıza yatabiliyorsanız daha uygun olur.


- Otomobil kullanırken koltuğunuz direksiyona mümkün olduğunca yakın olsun.


- Otomobilde bel desteği varsa kullanın, yoksa ince bir yastıkçık koyun.


-Gün içinde herhangi bir yerde otururken dizlerinizin kalçanızdan daha yüksek olmasına özen gösterin. Bunu sağlayabilmenin en kolay yolu oturduğunuz yerde ayaklarınızı bir sehpanın veya taburenin üzerine kaldırmanızdır. Bu destek yoksa ayak ayak üstüne atın. Ayaklarınızı dümdüz ileri uzatarak oturmayın.


-Ayağa kalkarken belinizi bükmeyin. Oturduğunuz yerin kenarına gelip gerekirse ellerinizle yandan destek alıp dik bir şekilde kalkın.


- Ayakta durmanın en doğru şekli, bir ayağınızı sağlamca yere basarken diğerinin hafif bir yükselti üzerine konulmasıdır. Asla öne hafif eğilmiş şekilde durmayın.


- İdeali, mümkün olduğunca hafif şeyleri kaldırmanız. Yerden bir şey kaldırırken kalça ve dizlerinizi büküp, yani çömelip almaya gayret edin. Omurganızı eğmeyin.


- Ayakkabınızı bağlarken çömelin veya ayağınızı bir basamak veya yükseltiye koyun.


- Sandalyede dik oturun. Televizyon karşısında ise kaykılarak oturmak hem bel hem de boyun fıtığını davet eder.


- Masa, bilgisayar başında çalışmak zorunda olanlar saatte bir 3 - 5 dakika dolaşıp, vücudunu serbestçe hareket ettirmeli.




Ütü yaparken uygulayın




Kadınların omurga sağlığını koruyabilmesi için ütü yaparken çok önemli bir kural var; hiçbir zaman iki ayağı aynı seviyede olmamalı. Mutlaka bir ayaklarının altına 15 - 20 santimetrelik kutu gibi bir destek koyup sırayla ayaklarını onun üzerinde dinlendirmeli.
Bunu yapan kişi omurga sağlığı korumuş olur. Ayakta duran meslek grubuna giren kişiler de aynı yöntemi uygulamalı. Büroda otururken ayağı yere basmamak da çok sakıncalı.


Bel Fıtığında Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon



Bel fıtığında fizik tedavinin amacı; dolaşımı sağlamak, beslenmesi bozulan bel bölgesindeki kas spazmını çözmek, enflamasyonu gidermek ve disklerin beslenmesini normale getirmektir. Bunun için çeşitli fizik tedavi uygulamaları yapılır.



Bunlar:


Yüzeyel sıcak: Hot pack, Enfraruj.

Derin ısıtıcılar: Ultrason, kısa dalga diatermi.
Vakum

TENS, Enterferansiyel, diadinamik akımlar
Laser


Mabipulasyon mobilizasyon teknikleri


Traksiyon

Egzersizdir.



Deniz Uğurlu


Bu haber 3489 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı
Siverek'te trafik kazası: 2 ölü 6 yaralı