SİVEREK'TE BAZI MAHALLELER RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ

Bazı yerlerin riskli alan ilan edilmelerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazete'de yayımlandı.

SİVEREK'TE BAZI MAHALLELER RİSKLİ ALAN İLAN EDİLDİ
26 Temmuz 2013 - 13:23

Bazı yerlerin riskli alan ilan edilmelerine ilişkin Bakanlar Kurulu kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Bakanlar kurulu kararına göre Siverek ilçesi, Haliliye, Selimpınar ve Yenişehir mahalleleri sınırları içerisinde bulunan bazı alanların riskli alan ilan edilmesi kararlaştırıldı.Bakanlar kurulu kararına göre riskli alan ilan edilen yerlerde kentsel dönüşüm başlatılabilecek.


Konu hakkında Siverek Gençlik Sitesine önemli açıklamalarda bulunan Evim-Der Başkanı Mehmet Hanifi Güneş, "Şimdi neresinden tutacağız bu yasanın… Aylardır bas bas bağırıyoruz bu yasanın çıkacağından haberdar etmeye çalışıyoruz. Yasanın eksisi ve artısı toplumda hala tartışılmamışken, birden dayatılması can yakacaktır. Yeni imar yasası hazmedilmemişken bu yasanın da çıkması vatandaşlarımızı zor durumda bırakacaktır. Lakin artı taraflarının çokluğu bizden götürecekleri unutturacağına inanıyorum. Yeni imar yasasında bitişik nizamların % 100 kullanım haklarının % 50 kullanımına düşürülmesi ve tartışılması devam ederken bu yasanın çıkması bazı dayatmalarında kapısını aralayacaktır.


Mesela İnönü bulvarını ele alalım m2 3 bin 5 bin tl arası olan bir mülkiyetin % 50’sinin kullanılmaması hazmedilecek bir şey değil. Bu konuda mağduriyetler çoğalmıştır. Şimdi bununla birlikte haliliye mahallesini riskli bölge ilan etmek vatandaşı yerinden etmek demektir. 120 m2 evi olan bir insan orada yeni yapı, ya yapamayacak yada % 50’sini yani 60 m2 bir inşaat yapabilecek. Bu bir mağduriyettir. Bunlar yaşanılacak ve dayatılacaktır.


Yıllarca tarihi ve kültür varlıkları yüzünden bir çok insan mağdur bırakıldığını belirten Güneş, "Şimdi bu ne perhiz bu ne turşu suyu dedirtiyor insana, Haliliye mahallesindeki kültür varlıkları nasıl korunacak, yada bunlar riskli alandır deyip yıkılacaksa neden yıllarca o evlerde yaşamak zorunda bırakıldık, diye aklımıza gelmez mi? Siverek için dönüm noktasıdır elbet, yıkılması gereken yerlerin yıkılması riskli olan bölgelerde yaşayan vatandaşların rezerv bölgelere taşınması (Siverekte Rezerv bölge var mı? Tartışılır), yeşilin bollaştırılması ve betonun azaltılması, şehir içindeki bitişik binaların ortadan kaldırılıp yerine bir birine mesafeli ve uzak binaların yapılması, Kale etrafında her an yıkılmaya yüz tutmuş evlerin boşaltılması çok güzel olacağının kanaatindeyim. Ne diyelim tarih tekerrürden ibarettir. Gelecek nesillerde bizim geçmiştekileri yıktığımız gibi onlarda bizim eserleri yıkacaktır"

www.siverekgenclik.com


Bu haber 5228 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması