SİVEREK'TE BAĞBOZUMU ZAMANI

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Üstüntaş (tısxırap) köyünde, üzüm bağlarının azalmasıyla birlikte yok olmaya yüz tutmuş bağ bozumu (Kerge) geleneği devam ediyor.

SİVEREK'TE BAĞBOZUMU ZAMANI
14 Eylül 2012 - 14:58




Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde, bağ alanlarının zamanla yok olmasıyla birlikte, bağ bozumu (Kerge) geleneği yok olmaya yüz tutarken, ilçe çevresindeki bazı bağlarda ve ilçeye bağlı bazı köylerde bağ bozumu geleneği devam ettiriliyor. Siverek- Kahta yolu üzerinde bulunan, Siverek’e 10 km. uzaklıktaki Üstüntaş (Tısxırap) köyünde bağ bozumu geleneğini devam ettiren köy sakinleri, bağlarının zamanla kurumaya başladığını ve eskisi gibi verim alamadıklarından dert yandı. Siverek’te eskiden 15 çeşit üzüm çeşidi bulunduğuna dikkat çeken köy sakinlerinden Resul Bayraktar(47) zamanla çeşitli hastalıklardan dolayı üzüm çeşitlerinin azaldığına dikkat çekti. Köylerinde yaklaşık 50 ev tarafından bağbozumu yapıldığını belirten Bayraktar, “ Eskiden bölgenin en kaliteli üzümü olan “Şire” üzümünden bağbozumu yapardık. Şire üzümü zamanla yok olunca “Sımore” denilen üzüm çeşidinden bağbozumu yapıyoruz. Tabiî ki Şire üzümünün yerini hiçbir üzüm tutamaz. Eskiden tek üzüm ağacından bir iki teneke üzüm verim alırken,  şimdi yarım teneke dahi alamıyoruz” dedi


Bağbozumu yapımını tarif eden Bayraktar, “Bağlardan topladığımız üzümleri torba içerisine koyarak taştan yontulmuş tekne içerisinde ezerek üzümün şiresi çıkarırız. Sonra üzüm şiresi kerge dediğimiz büyük kazanlarda kaynatılır. Şire kaynadıkça köpük oluşur ve her köpük oluştuğunda süzgeçle köpük alınır. Artık köpük çıkmadığı zaman ateş söndürülür ve beklemeye alınır.Bir kaç saat bekledikten sonra şire durulanır ve bu durulanan şire başka bir kazana alınır.Sonra un bulamaç halıne getirilir.Un içerisine nişasta, süt, yoğurt, yumurta katılarak şireye katılır.Sonra büyük kazanın altına ateş yakılarak karıştırılmaya başlanır.Bu karıştırma işlemi yaklaşık 4 saat sürer. Sonra istendiği takdirde üzerine susam katılır. Tam kıvamına gelindiğinde bu iş için yapılmış tahtadan mala yardımıyla çarşaflara sürülür ve kurumaya bırakılır”


www.siverekgenclik.com


Foto: www.siverekname.com




Bu haber 5757 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi'nde İncelemelerde Bulundu
Başkan Mehmet Kuş Eyyübiye Millet Bahçesi’nde İncelemelerde...