Siverekli Yazar Zübeyir Yetik ile röportaj

Siverek Gençlik Sitesi editörlerinden A. Deniz Uğurlu, İstanbul'un Başakşehir ilçesinde Siverek’in yetiştirmiş olduğu önemli şahsiyetlerden olan Düşünce Adamı-Yazar Zübeyir Yetik ile Siverek üzerine röportaj yaptı.

Siverekli Yazar Zübeyir Yetik ile röportaj
28 Şubat 2012 - 13:37


Hocam kendinizi kısaca tanıtır mısınız?

1 Ocak 1941 tarihinde Siverek’te doğdum. Babam, Kakolar ailesinden Kunduracı İmam Usta, annem ise aynı aileden ev kadını Cemile Hanım’dır. İlkokulu Siverek ve Ceylanpınar’da, ortaokulu Siverek’te, liseyi Şanlıurfa’da okudum.

Askerliğimi “Yedek subay öğretmen” olarak Manisa ve İzmir’de yaptım. Bir süre Ankara Hukuk Fakültesi'nde okuduktan sonra, Adana İktisadî ve Ticarî İlimler Akademisi’nden mezun oldum; İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde İşletme İktisadı Programında üniversite sonrası öğrenim gördüm.

1958–1960 yıllarında Urfa’da gazetecilik, vekil öğretmenlik; 1962-65 yıllarında İzmir ve Ankara’da gazetecilik; 1966-74 yıllarında Urfa’da öğretmenlik, hal müdürlüğü, bankacılık, serbest muhasebecilik; 1974’ten itibaren İstanbul’da gazetecilik, yayıncılık, sendikacılık, Türkiye Kızılay Genel Müdürlüğü'nde kontrolörlük, Türkiye Denizcilik İşletmeleri’nde APK uzmanlığı, film ve ilaç hammaddesi ithalat ve pazarlaması yapan Kızılay İstanbul Bölge Müdürlüğü'nde mali İşlerden sorumlu müdür muavinliği görevlerinde bulundum.

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü olarak 1994’de göreve başladığım İSKİ’deyken 2003 yılında kendi isteğimle ayrılarak emekli oldum.

Hocam yazı hayatınızdan bahseder misiniz?

1958 Yılında Urfa’da yerel bir gazete olan Demokrat Türkiye’de köşe yazarlığına başladım. İzmir ve Ankara’da bulunduğum 1960-1965 yıllarında çeşitli gazete ve dergilerde (Demokrat Akdeniz, Adalet, Fedai) her kademede görev yaptım. O günlerde yayınlanan (İslam, Hilal, Yeni İstiklal, Komünizmle Mücadele, Türk Yurdu, Oku, Müslüman’ın Sesi, Fedai, Yaprak, Hicret, Çağrı, Adım, Nobel gibi) haftalık ve aylık yayınlarda sürekli olarak yazılar yazdım.

Bu yazılarımı daha sonra Urfa’da bulunduğum yıllarda da sürdürdüm.1974 yılında Urfa’dayken Milli Gazete’nin başına geçmem için İstanbul’a davet edildim.Bu gazetenin genel yayın müdürlüğünü yürütürken, bir yandan da birinci sayfa yazarlığı yaptım.1976 yılında gazetenin genel yayın müdürlüğünden çekilerek, köşe yazarlığını-aralıklı olarak- 1984 yılına kadar sürdürdüm. Bu arada Yeni Devir gazetesinde haftalık ekonomi sayfası hazırladım. Büyük Doğu’nun 1976 yayın dönemi hazırlıkları sırasında Üstad Necip Fazıl Kısakürek ile birlikte çalıştım..Ardından Çığır Yayınları Limitet Şirketi’nin kuruluşuna önayak olarak ve 40’ın üzerinde kitap yayımlayan bu şirkette bir süre genel müdürlük yaptım.
1992-2002 yıllarında Akit Gazetesinde haftalık yazılar yazdım.

Hocam, bu arada kitap çalışmalarınız oldu, kaç kitabınız yayımlandı bu güne kadar?

Yayımlanan kitaplarımın sayısı 25’i buldu. Bir de internet sitemde bir e-kitap var, onunla 26 olur.

Hocam yayınlanacak yeni eserleriniz var mı?

Bu soruya var da diyemem, yok da diyemem. Şöyle ki, yeni yazılmış bir kitap yok, kimi çalışmalarım devam ediyor olmakla birlikte. Bu, “yok” cevabı. “Var” cevabı da biraz karışık. Kitaplarımın yeni baskıları söz konusu. İki yıla yakın bir zaman önce yayınevlerinden biri yeni baskı için bir kitabımı istemişti, verdim. Biz bunun yayınlanmasını beklerken, yayıncı ikinci kitabı istedi. Onu da verdik. Yayınlanacak diye beklerken ve soranları da böyle bilgilendirirken, yayıncı bu kez birlikte yayınlamak istediği gerekçesiyle 10 kitabı birden istedi. Onu da verdik, soranlara da "Yakında 10 kitabımız çıkacak" dedik. Sanırım seneyi devirdi. Bir hafta kadar önce aradım, “Yayınlamayacaksanız kitapları iade edin” diye. Nisan ayı ortalarda yayınlamayı planladıklarını söylediler. Kapakları filan da hazırlanmış. “Ben yayıncının yalancısıyım” vurgusunu yaparak, bu nisan ayında 10 kitabımın yeni baskısı yapılacak diyebilirim. Hepsi birden mi, peyderpey mi, bilmiyorum. Onlar hepsi birden demişlerdi.

Hocam sosyal faaliyetlerinizden de bahseder misiniz?

İzmir’deyken Türk Ocağı Gençlik Kolları Başkanlığı, Komünizmle Mücadele Derneği kuruculuğu, Urfa’da kurucusu olduğum Urfa İlim ve Fikir Yayma Cemiyetinde sekreterlik, Öğretmenler Sendikası Başkanlığı, kurucusu olduğum Harran Üniversitesi Kurma Derneğinde başkanlık yaptım. İstanbul döneminde ise, kurucusu olduğum Öz Metal İş Sendikasında Genel Başkanlık, kurucusu olduğum Hak-İş Konfederasyonunda Genel Sekreterlik, Bem-Bir-Sen Genel Başkanlığı, Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanlığı görevlerinde bulundum.

Hocam Siverek’in yazılı ve internet medyasındaki gelişmeleri takip ediyor musunuz?

Bizim zamanımızda Siverek’te İrfan ve Siverek’in Sesi Gazeteleri vardı.Şanlıurfa’da yaşadığım yıllarda bu gazeteleri sipariş üzerine Şanlıurfa’ya getirtirdim.Bu gazeteler o günün şartlarına göre dolgun sayılabilecek gazetelerdi.Şimdi ise ağırlıklı olarak www.siverekgenclik.com sitesini ve Fıratınsesi Gazetelerini takip ediyorum.Siverek Gençlik Sitesi, beni her konuda doyuruyor. Haberleri, yazıları okuyor,  bazen yorumlarda da bulunuyorum. Siverek’te büyük yatırım isteyen gazeteler konusunda arzulanan hamlelerin yapılması zor görülmekle birlikte, internet gazeteciliği ile bu boşluğun doldurulabileceği kanısındayım. Siverek’te son zamanlarda artan internet sitelerindeki artış özellikle Siverek Gençlik Sitesinin dolgun içeriğine baktığımda bu konudaki ümidim artıyor. Bunları Sivereklilerin sesine tercüman olma konusunda oldukça başarılı buluyorum.

Hocam medyaya karşı Sivereklilerin tutumu nasıl olmalı?

Özellikle aydınlarımız yazıları ile gazetelere ve internet sitelerine destek olmalıdır. Ben bir ara fırsat buldukça bu görevi yerine getirmeye çabalıyordum. Bir müddettir yazamadığımdan dolayı da çok üzgünüm.

Hocam Siverek’teki medyadan beklentileriniz nelerdir? Bir de ilçemizde meydana gelen üzücü olayların kamuoyuna nasıl sunulmasının uygun olacağı kanaatindesiniz?

Gazetecilikte doğru haber esastır. Bu açıdan bakarsak, haberleri yorum katarak abartma yapmadan ya da olayı gölgelemek cihetine gitmeden sunmakta fayda var. Çünkü haberler Siverek’in yaşam fotoğrafıdır. Siverekli o haberlere baktıkça kendi fotoğrafını görecek, gerekli görürse öz eleştirisini yapacaktır. Hemşerilik yapılanmasında bu haberler olumlu rol oynayacaktır. Özellikle köşe yazarlarımız bu haberlere ilişkin yazacakları yazılarla bu yapılanmaya büyük katkılar sağlayacaktır. Bu sebeple Siverek’teki bu tür haberlerin hem de “olduğu gibi” verilmesi ve mutlaka yazılarla yorumlanması gerektiğine inanıyorum.

Hocam Siverek’teki son yıllardaki değişimi nasıl buluyorsunuz?

Siverek Türkiye genelinde olduğu gibi bir gelişim ve değişim yaşıyor. Nitekim Siverek’in yıllar öncesi halini gören bizlerin şimdiki durumu yadırgaması bile söz konusu. Mesela bizim dönemizde konuşmalarında emir kipi kullanmayan bir Siverek efendiliği vardı. Bunun gibi daha çok şey kaybolmuş gibi. İlişkiler karma karışık, ama bundan endişe duymamak gerekiyor. Dönüşüm süreçleri hep çalkantılı olur. Zaman içinde Siverek yerli yerine oturacaktır. Bu bağlamda “ Şeker köküne çeker” sözünde olduğu gibi çalkantı sonrasında Siverek’in yine kendi öz kimliğine döneceğini sanıyorum.

Hocam Siverek dışındaki Siverek Derneklerine karşı görevlerimiz neler ?

İstanbul’da dernek başkanı olarak Hayri Genç’in aktif çalışmalarına tanık olduğumuz bir Siverekliler Derneği var. Tüm Sivereklilerin dernek çalışmaları konusunda üzerine düşen görevi yapması gerekiyor. Ama ne acıdır ki buradaki hemşerilerimiz (buna ben de dâhilim) çalışmalara yeteri kadar katkı sunmuyorlar. Ayrıca Ankara, Bursa, İzmir, Mersin ve Diyarbakır’da derneklerimiz var. Siverekliler olarak bu derneklere ve basındaki sözcülerimiz olan gazete ve internet sitelerine destek vermemiz gerekiyor. Vereceğimiz bu destekler Siverek’in büyük adımlar atmasına vesile olacaktır.

Hocam Siverek’teki Sivil Toplum Örgütlerinin çalışmalarını takip edebiliyor musunuz?

Siverek’teki sivil toplum kuruluşlarının çalışmalarını Siverek Gençlik Sitesi kanalıyla yakından takip ediyorum. Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği, Siverek Feneri (Siyarder) ve Siverek İkra Sosyal Yardımlaşma derneğinin çalışmaları takdire şayandır. Bu gibi çalışmaların az önce bahsettiğim Siverek yapılanmasına önemli katkıları olacaktır. Geçmiş yıllarda Siverek gençliği başıboş bırakılmıştı. Halkımız da dağınıklık içerisindeydi, ancak kimi bireysel çabalar göze çarpıyordu. Bu boşluğun yol açtığı karmaşa ve kimliksizleşmeye gidiş, adını andığımız derneklerin çalışmaları sonucunda ortadan kalkacağa benziyor. Bu sivil toplum kuruluşlarının koordineli bir şekilde hareket etmesi, sözünü ettiğimiz çalkantıyı daha çabuk atlatmamızı sağlayacaktır. STK’lar demişken özellikle Siverek’i İl Yapma Derneği’ne değinmeden geçemeyeceğim. Siverek’i İl Yapma Derneği bir amiral gemisidir. Farkında olunmasa da Siverek’i İl Yapma Derneği’nin Siverek’e büyük katkıları olmuştur ve olmaktadır. Siverek veya Siverek dışında yaşayan bütün hemşerilerimiz bu çalışmaların önemini idrak edip, maddi ve manevi destekte bulunmalıdırlar. Benim kişisel olarak yakından tanıdığım Siverek’i İl Yapma Derneği Başkanı Sayın Koçali Aymaz’a buradan bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum. Bu teşekkür onun şahsı ile birlikte tüm ekibine yöneliktir. Ayrıca Siverek’teki sivil örgütlenmenin yanında bir sivil toplum elemanı gibi çalıştıklarına dair duyumlar aldığım tüm kamu yetkililerine çok teşekkür ediyorum. Büyük hizmetlere vesile oluyorlar, var olsunlar…

Hocam, teşekkür ederim.

Ben teşekkür ediyorum.. Bütün hemşerilerime selam ve iyi dileklerimi iletin lütfen…

www.siverekgenclik.com

Bu haber 3958 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü