SİVEREKLİ FIRINCILARDAN ''EKMEKTEKİ YENİ DÜZENLEMEYE TAM DESTEK''

Lütfü Yalgı'nın Özel HaberiTürkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dün Resmi Gazetede yayımlanan Ekmek Tebliğine ilişkin, halk sağlığına önem veren ve vatandaşın daha kaliteli, daha iyi ekmek yemesini amaçlayan düzenlemeye Siverekli fırıncılardan tam destel geldi.

SİVEREKLİ FIRINCILARDAN ''EKMEKTEKİ YENİ DÜZENLEMEYE TAM DESTEK''
06 Ocak 2012 - 20:45
 Türkiye genelinde olduğu gibi Siverek’te de ekmek israfı ve tuz tüketimine karşı Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, dün Resmi Gazetede yayımlanan Ekmek Tebliğine ilişkin, halk sağlığına önem veren ve vatandaşın daha kaliteli, daha iyi ekmek yemesini amaçlayan düzenlemeyi fırıncılarında çok olumlu karşıladıklarını bildirdi.

Siverek’te de fırıncı ve esnafında bu uygulamadan mutluluk duyduğunu ekmek israfının önüne geçilebilmesi için çalışmaların bir an önce yetkililer tarafından başlamasını istedi.
İlçede fırıncık yapan Serdar Kucaklı konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti.’’Türkiye’de olduğu gibi kentimizde de böyle bir uygulamanın yürürlüğe girmesi bizleri sevindirdi, insanlarımızın sağlığı açısı ve yaşanan ekmek israfının önüne geçecek, vatandaşlarımızın ekmek nimettir, çöpe atılmaması için tüketebileceği kadar ekmek almaları, arta kalan ekmekleri muhafaza etmelidirler, bazı vatandaşlarımızın bir lokma ekmeği bulamazken, Türkiye genelinde yaklaşık 5 milyonu bulan ekmek israfının önlenmesi açısından genel merkezden böyle bir kararın çıkması hem Siverekli fırıncıları hem de vatandaşlarımızı memnun etmiştir’’dedi.
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ekmekteki tuz oranını düşüren, kepek oranını artıran tebliğdeki düzenlemeleri olumlu bulduklarını, bunun halk sağlığı için önemli bir düzenleme olduğunu söyledi.

Sağlık Bakanlığınca da tuz kullanımının azaltılmasına dönük çalışmaların başlatıldığını hatırlatan Balcı, düzenlemeyle ekmekteki kepek miktarının da artırıldığını ancak, vatandaşın damak tadında bir değişikliğin söz konusu olmayacağını ifade etti.
Balcı, ''vatandaşımız aynı lezzetteki ekmeği tüketmeye devam edecek'' dedi.

Düzenlemeyle ekmeğin bakkal ve market gibi satış yerleri dışında satışına müsaade edilmediğini belirten Balcı, örneğin artık, manavda, kasap dükkânlarında, alkol satılan büfelerde, pazaryerlerinde ambalajsız ekmeğin satılmayacağını kaydetti.


VATANDAŞ 10 EKMEĞİ ELLEYİP BİRİNİ ALAMAYACAK


Tebliğ ile bir çok hijyen kuralının da getirildiğini anımsatan Balcı, satış yerlerinde vatandaşın ekmeğe ''el değmesinin''de engellendiğini belirtti. Balcı, ''yani bu, her gelen vatandaşın 10 ekmeği elleyip bir ekmeği alma olayını bitirmeye yönelik bir uygulama'' dedi.
Ekmekte yıkanabilirlik olmadığına işaret eden Balcı, bu nedenle hijyen koşullarının çok önemli olduğunu ifade eden Balcı, satış noktasına getirildiğinde ekmek kasalarının açıkta bırakılmayacağını, zemin ve dış ortamla temasının engelleneceğini, bu şekilde kaldırımlarda ekmek kasalarına rastlamanın artık son bulacağını bildirdi.

EKMEK İSRAFINI ÖNLEMEK İÇİN GRAMAJ DÜŞÜRÜLDÜ

Ekmek israfı göz önüne alınarak gramaj konusunda da düzenleme yapıldığını anlatan Balcı, şunları kaydetti:
''Ekmek 300 gramdan başlıyordu, ekmeğin büyük olduğu, israf edildiği yönünde zaman zaman şikayet geliyordu. Bu nedenle ekmek israfı göz önüne alınarak böyle bir düzenlemeye de gidildi. Buna göre, ekmek, kepekli ekmek, tam buğday unlu ekmek, tam buğday ekmeği ve ekşi hamur ekmekleri en az 250 gram ağırlıktan başlayarak 50'şer gram artırılmak suretiyle piyasaya arz edilecek. Yani gramaj illere göre değişse de 250 gramdan aşağıya olmayacak. Bu belirlenen doğru bir rakam, zaten ekmeğin gramı çok düşerse, kalitesi azalır.

-HER GÜN 3,5 MİLYON LİRA DEĞERİNDE EKMEK ÇÖPE ATILIYOR

Ekmekteki israfı düşürebildiğimiz kadar düşürmeliyiz. Türkiye'de günde 82 milyon ekmek üretiliyor, 77 milyon 340 bini tüketiliyor. Maalesef günde yaklaşık 5 milyon adet ekmek çeşitli nedenlerle israf ediliyor. Ekmeğin fiyatını 70 kuruştan hesaplarsak, her gün 3,5 milyon liralık ekmek israf ediliyor, çöpe atılıyor. Bu da yılda 1 trilyon 258 milyon liraya denk geliyor. Bu çok büyük bir rakam. Ekmeğimiz çok değerli, bu israfın önüne geçmeliyiz.''
Ekmeğin insan sağlığı için çok önemli bir gıda maddesi olduğuna işaret eden Balcı, ekmekte B1, B3, B6 gibi çok önemli vitamin kaynakları bulunduğunu sözlerine ekledi.



Bu haber 2504 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü