SİVEREKLİ ÇOCUKLARIN DELEME GELENEĞİ DEVAM EDİYOR

Deniz Uğurlu Siverekli çocukların ve gençlerin bahar mevsiminde oynadıkları deleme (topaç) oyunu Siverekli çocuk ve gençler tarafından yaşatılmaya devam ediyor.

SİVEREKLİ ÇOCUKLARIN DELEME GELENEĞİ DEVAM EDİYOR
08 Mart 2012 - 15:35
Geçmişten günümüze kadar ulaşan Siverekli çocuk ve gençlerin yaşatmaya çalıştıkları deleme (Topaç) oyunu geleneği devam ediyor. Genellikle bahar ayının başlamasıyla sokaklarda çocuklar ve gençler tarafından oynanan deleme oyunu, Siverek’in geleneksel oyunlarının başında geliyor.


SİVEREK’TE DELEME OYUNU

Deleme, Siverek’te “topaç”a verilen isimdir. Deleme ile oynanan değişik oyun çeşitleri vardır. 1-1,5 metre çapında bir dairenin içerisinde kınap denilen kalın iple döndürülen delemeleri, yine aynı kınapla deleme dönerken, yerden yine kınap ile (İple) alıp avuçlarında zıplatarak döndürebilen ikinci deleme atışı yapma hakkını kazanır. Yerde dönen delemenin dönüşünü kesmeden avucuna alıp çeviremeyen kişi yenilmiş sayılır ve delemesini çizilen dairenin ortasına bırakır. Diğer oyuncular delemelerini çevirirken, dairenin ortasındaki cezalı delemeleri hedef alarak cezalı oyuncunun delemesini dövmeye başlarlar. Yerdeki deleme dairenin dışına fırlar yahut kırılırsa o zaman oyuncu yeniden oyuna katılma hakkını elde etmiş olur.
Siverek’te delemeyi gösteri şeklinde oynayan çocukları seyre doyum olmaz. Çünkü burada adeta şov yaparcasına yerde dönen topaç defalarca hızını kesmeden iple havalandırılır. İpin üstünde defalarca aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya, oradan avuca, sonra tekrar yerde çevirerek dakikalarca zevkli bir gösteri sunarlar. Bütün bu hareketler yapılırken delemenin hızı kesilmez, aksine artar. Maharet kimin delemeyi daha çok oyunda tuttuğu ile ölçülür.

Not: Tarihi ve Kültürü ile Siverek Kitabından Alıntı Yapılmıştır.

www.siverekgenclik.com




Bu haber 3292 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Başkan Mehmet Kuş, Çocukların Bayramını Kutladı
Başkan Mehmet Kuş, Çocukların Bayramını Kutladı