SİVEREK SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI

Köşemiz yazarı Gazeteci M. Şükrü Dolaş'ın Siverek Sorunları ve Çözüm Yolları konulu yazısı

SİVEREK SORUNLARI VE ÇÖZÜM YOLLARI
30 Kasım 2010 - 08:33
Sevgili okurlar; Uzun bir zamandan beridir kentimizde bulunan sorunlar ve bu sorunların çözüm yollarıyla ilgili yazılar yazıyorum.
Yazılarımda belirttiğim gibi; bu güne kadar sorunlarımızın çözüm yollarını hep devletten bekledik.
Oysa birçok sorunumuzu bir araya gelip örgütlenerek çözebiliriz. Bu güne kadar bir araya gelip örgütlenmememiz sorunlarımızı kangrenleştirdi. Sorunlarımızın çözümü ve gelişmemiz için birlik olup, mevcut çözülebilir sorunlarımızın çözüm önerilerini tartışıp,  elde edilen somut öneriler doğrultusunda proje hazırlayıp bu projeleri hayata geçirmemiz için, geç kalmış sayılsak ta, zararın neresinden dönersek kardır misali kentimizin gelişimine katkıda bulunabiliriz.
Yaklaşık üç ay önce kentimizde göreve başlayan ilçe kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu mevcut sorunları çözmeye çalışıyor. Siverek’te bulunan Sivil Toplum kuruluşları ile Siverek’i seven her kesin bu çalışmalara katkı sunmasının memleket yararına olacağının düşünüyoruz.

Siverek’in sorunları ve çözüm önerileri konusunda Siverek’i vilayet yapma ve kalkındırma dernek başkanı Koçali Aymaz üstüne düşeni yaparak Kaymakam Mahmut Hersanlıoğlu’una sorunların çözümü konusunda uzun bir yazı sundu. Bu yazını bir örneğini alarak sizlerle paylaşmak istedim. Bu konuda her Siverekliye görev düştüğünü düşünüyorum. Sizlerinde mevcut sorunların çözümüne yönelik düşünceleriniz varsa bunu yetililerle paylaşabilirsiniz. Bu konuda Fıratın Sesi Gazetesinde de düşüncelerinize yer verilecektir.
KENTİMİZ SİVEREK’İN SORUN VE İHTİYAÇLARININ ÇÖZÜMÜ İÇİN YAPILMASI DÜŞÜNÜLEN ÖNERİLER
Sorun ve ihtiyaçların projelendirilmesi: Kaymakamlığımız tarafından kentimizin bütün sektörlerinde yapılan GZTF Güçlü, Zayıf, Tehdit ve Fırsatlar analizleri sonucunda tespit edilen sorun, ihtiyaç ve çözümlenmesi gereken öncelikli konuların Siverekli aydın ve iş damlarımıza sunularak destekleri istenmek üzere projelendirilmesinde fayda görmekteyiz.
HAZIRLANAN PROJENİN SLÂYT HALİNE GETİRİLMESİ:

Görsel sunuların kişiler üzerinde bıraktığı olumlu etki göz önüne alındığında hazırlanan projenin gerçek durumu gösterecek bilgi ve fotoğraflarla slâyt haline getirilerek Siverekli aydın ve iş adamaları ile paylaşılması halinde olumlu sonuçların alınabileceği düşüncesini taşımaktayız.
SORUNLARIN ÇÖZÜMÜ İÇİN KOMİTE KURULMASI:

Çözümü istenen sorunların finansman boyutunda devlet desteğinin yanında kamuoyu desteğini oluşturmak için Kaymakamımızı Sayın Mahmut HERSANLIOĞLU Başkanlığında kentimizdeki saygın ve kent gelişiminde gönül veren toplum ve kanaat önderleri ve STK temsilcilerinden oluşan tertip komitesinin kurulması.Komitede yer alacak kişi ve kurum temsilcilerinin evvela kentin gelişip kalkınmasının önemine, tespit edilen sorun ve ihtiyaçların gerekliliğine ve komitenin başarılı olacağına inanmaları temel ilke olmalıdır.
KOMİTE ÇALIŞMALARI;

Komite öncelikle önceliklere göre tespit edilen sorunların maliyet analizini yaparak devlet desteğinden sonra arta kalan finansmanın temini için kaynak bulmak üzere çeşitli araştırmalar yapmalıdır.

Yapılan araştırmalar sonucunda kararlaştırılan kaynakları bulmak için kararlı adımlar atmalıdır.Kararlaştırılan finansman kaynaklarını bulmak için başta kent içinde çeşitli toplantılar, ziyaretler, gazete, radyo, web siteleri, afiş, broşür, TRT, Kanaluraf TV ve diğer ulusal medyadan destek almak için aydınlatıcı kampanyalar başlatarak kamuoyu bilgilendirilip bilinçlendirilerek kampanyayı sahiplenmeleri sağlanmalıdır.Kampanyayı sahiplenmek amacı ile bütün okullarımıza da öğrencilerimize gerekli bilgilendirme yapılarak kampanyaya harçlıkları ile de olsa katılmaları için ikna edilmelidir.
Kampanyaya kent dışında eğitim gören üniversite öğrencilerimizin katılmaları için de sanal ortamda önemli çalışmalar yapılmalıdır. Çeşitli illerde okuyan üniversite öğrencilerimiz bulundukları illerde komitenin fahri üyeleri olarak görev yapmaları sağlanmalıdır.
Kampanya için bir bankada hesap açılmalıdır.
Bu kampanyalar sonucunda kent içinde iş adamları, esnaf ve tüccarlarla gruplar halinde toplantılar yapılarak nakdi veya ayni destek talep edilmelidir.
Kent dışındaki Derneklerimizle iletişime geçerek yardım ve destekleri istenmek suretiyle Derneklerimizin Yönetim Kurulları tarafından düzenlenen toplantılarda hazırlan görsel sunumlarla sorun anlatılıp ayni ve nakdi destekleri istenmelidir.
Finansman bulmak için Komite kampanyayı seferberlik anlayışıyla sahiplenmeli ve o düşünceyle çalışmalar yapılmalıdır.
FİNANSMAN ÇALIŞMALARI:
Devlet desteğinin dışında,
Kent içindeki esnaf, tüccar, sanayici, serbest meslek erbaplarından alınacak ayni ve nakdi yardımlar.
Kent dışındaki iş adamları ve serbest meslek erbaplarının adres ve telefonları (tertip komitesin üyelerinin mutlaka tanıdıkları bir kaç hemşerimiz vardır.)araştırılarak mümkün olduğun kadar fazlasına ulaşmaya çalışılmalı ve bu hemşerilerimizden alınan ayni ve nakdi yardımlar.
Finansman temini için tertip komitesi tarafından basılıp kamu kurum ve kuruluşları tarafından hizmet alan vatandaşlara verilecek pullar.
Büyük kentlerde yaşayan Siverekli iş adamları, serbest meslek erbapları ve bilim adamlarını Siverek’te bir araya getirip yapılacak toplantıda hazırlanan sunun ile genel durum anlatılarak ayni ve nakdi yardımlarının temin yolu da denenmelidir.
Ankara, Bursa, Diyarbakır, Mersin, İstanbul ve İzmir illerinde faaliyetlerini sürdüren Derneklerimizin Başkanları aranarak tertip komitesi adına toplantılar düzenlemeleri istenmeli ve düzenleyecekleri toplantılara gidilerek hazırlanan sunumlarla genel durum anlatılmalı ve destekleri istenmelidir.

KAMPANYADA KULLANILACAK ARAÇLAR:Kampanyanın başarılı olabilmesi için başta kamuoyunun bilgilendirilip bilinçlendirilmesi önem arz etmektedir. Kamuoyunun bilgilendirilip bilinçlendirilerek  kampanyayı sahiplenmeleri için de halkla ilişikler çok iyi yönetilmeli ve çeşitli enstrümanlarla desteklenmelidir.
Birkaç örnek vermek gerekirse;Tolumun çeşitli kesimleri değişik tarihlerde tertip komitesi tarafından hazırlanan sunumlarla ikna edilmeye gayret edilmelidir.
—Yerel gazetelerde vatandaşlarımıza detaylı açıklamalar ve yazılarla gerekli bilgiler verilmelidir.
—Kampanya için özel Internet web sitesi kurularak kampanyanın gerekliliği ve önemi hakkında bilgilerle donatılmalı ve konu ile ilgili çeşitli yazılar, makaleler ve haberlere yer verilmediği gibi kampanya ile ilgili gelir, gider ve geldiği aşamalar hakkında detaylı bilgiler yayınlanmalıdır.
-Kentimizi tanıtan Internet web sitelerimizde konu detayları ile işlenmelidir.
-Siverek kamuoyunu hazırlama ve ikna bakımından kent merkezinde bulunan Belediyemizin panolarına afişler asılmalıdır.
-Kampanyanın etkili olabilmesi için hazırlanacak küçük boy afişler resmi kurumlara, merkez ve köy okullarına, köy ve mahalle muhtarlıklarına, STK’lere, işyerlerine asılarak Siverek halkının dikkatleri çekilmelidir.
-Yine Siverek kamuoyunu ikna için kampanaya ile ilgili önemli, ikna edici, bilgilendirici slogan niteliğinde sıkmayacak bilgilerden oluşan broşür hazırlayarak dağıtılmalıdır.
-Kentin ana caddeleri kampanyayı anlatacak pankartlarla donatılmalıdır.
-İlk ve orta öğretim okullarımızdaki öğrencilerimizin kampanyayı sahiplenmeleri için bu okullarda çeşitli konferans ve paneller düzenleyerek onları kampanyaya dâhil edilme yolları aranmalıdır.
-Hazırlanan materyaller büyük şehirlerimizdeki 7 derneğimize gönderilerek o kentlerdeki dernek yönetimi, üyeleri ve hemşerilerimizin kampanya hakkında bilgilendirilip bilinçlendirilmelerinin yanında kampanyayı sahiplenmeleri sağlanmalıdır.
-Sosyal paylaşım sitelerinde kampanya için sayfalar açarak konu işlenmeli ve Siverek gençliğinin yanında kent dışındaki Sivereklilerin kampanyaya destek verme çalışmaları yoğunlaştırılmalıdır.
-Yine www.facebook.com sosyal paylaşım sitesinde onlarca Siverekli gençlerin sayfaları ve gruplarının bulunması nedeniyle bu sayfa ve gruplar kampanya konusunda bilgi bombardımanına tutularak bu gençleri de kampanyaya dahil etme çalışmaları başlatılmalıdır.
SONUÇ OLARAK:Bu çalışmamızda yer alan hususlar tertip komitesi tarafından görüşülüp geliştirilerek kesinleştirildikten sonra uygulanmaya konduğunda başarının kendiliğinde geleceğine inanıyorum.
Bu haber 3235 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor