Siverek Neden İlçe Yapıldı

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği (SİVİL-DER) Başkanı Abdulvahap Bayram ile Röportajımız

Siverek Neden İlçe Yapıldı
24 Ocak 2017 - 14:38

Siverek’i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Abdulvahap Bayram Siverek’in il yapılması gerekçeleri ile ilgili sorularımızı yanıtladı.

Siverek Neden İlçe Yapıldı?

İsmet İnönü Başbakanlığında hazırlanıp TBMM’ye gönderilen 1/955 Sayılı Kanun Tasarısı komisyonlarda yapılan görüşmeler sonucunda kabul edilmiş olup 877 Sayılı Teşkilatı Mülkiye Kanunu adıyla 26 Mayıs 1926 tarih ve 404 Sayılı Resmî Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiş ve Siverek haksız bir siyasi kanunla ilçe yapılarak cezalandırılmıştır.

Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde Siverek ile birlikte 6 il, ilçe yapılmıştır. Genç, Ergani, Siverek illeri ilçe olarak kaldı. Fakat Ardahan, Muş ve Dersim ismi değiştirilerek Tunceli adı ile yeniden il yapıldı.

Her ne kadar kanunun gerekçesinde “Geliri giderini karşılayamıyor.” mazereti belirtilmişse de görünmeyen gerekçe, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde meydana gelen Şeyh Sait olayıdır. Siverek dönemin hükümetin aldığı siyasi bir kararla cezalandırılıp Siverek ilçe yapıldığında Siverek Vilayeti ’ne bağlı Viranşehir ilçesi, Karacurun (Hilvan) Bucağı ve şimdi ilçe olan Ceylanpınar bağlı olup yüzölçümü Urfa ilinden daha büyüktü. Siverek ilçe yapılarak Urfa’ya bağlanınca yüzölçümü ikiye katlanarak hantal bir il meydana getirilmiştir.

Siverek 1926 yılında ilçe yapıldığı için çok sayıda göç verdiği halde Türkiye’de ilk olarak 1927 yılında yapılan nüfus sayımında 15 bin nüfusa sahip iken Urfa ilinin 29 bin nüfusu vardı.

Devam Edecek...

www.siverekgenclik.com


Bu haber 20158 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • cumali bey
    4 yıl önce
    aynisi bizim divrigi icinde gecerli ama onun ilce yapilmasi cumhuriyet oncesi devre dayaniyor bizi il yapmazlar ha hukumet degisir ben yaptim oldu derse o olur yasasin divrigi siverek kardesligi ilcelerimiz sunlar olacaktir siverek 1.hilvan 2.viransehir 3.gerger 4.cermik divrigi 1.kangal 2.imranli 3.ilic 4.kemaliye 5.arapgir ne mutlu o guzel gunlere

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor
Siverek BILSEM Siverek'in yüz akı olmayı sürdürüyor