Siverek Neden İl Yapılmalıdır ?

Siverek Gençlik Sitesi, Siverek'in il yapılması gerekçeleri ile ilgili SİVİL-DER Başkanı Abdulvahap Bayram ile görüştü.

Siverek Neden İl Yapılmalıdır ?
25 Ocak 2017 - 12:38

SİVEREK NEDEN İL YAPILMALIDIR?

1- Şeyh Sait olayı nedeniyle haksız bir kararla cezalandırılıp il hakkı elinden alınarak ilçe yapıldığı için. Aynı kanunla ilçe yapılan Dersim Tunceli adı ile Muş, Ardahan sonra Cebelibereket (Osmaniye) ve Sakarya yeniden il yapılarak hakları iade edildiğinden Siverek’in de müktesep hakkı olan Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

2- “Devlette devamlılık esastır” ilkesinden hareketle, 2 cumhurbaşkanı, 4 başbakan, 3 başbakan yardımcısı, 6 bakan, devlet adına kesin il sözü verdikleri için Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

3- Nüfus itibariyle 31 il merkezinden, 16 ilin ise ilçeleri dahil tümünden büyük olan, 4314 km2 yüzölçümü itibariyle 3 il hariç bütün illerin il merkezinden, 12 ilin ise tüm il sınırından büyük bir kent olan Siverek’ in, Fırat kenarındaki bir köyden Viranşehir sınırındaki bir köye mesafesi 187 km mesafededir. 91 yıllık Cumhuriyet tarihi boyunca Şanlıurfa İl İdaresi bu kadar büyük bir kente hizmet götüremediği için Siverek’in gelişip kalkınarak çağdaş kentler seviyesine gelebilmesi için il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

4- Şanlıurfa ili, 13 ilçeye, binlerce mahalleye ve mezraya ve 19,336 km2’lik alana Siverek ilçe olarak bağlandığı tarih den günümüze kadar hizmet götürmekte zorlanmış, yetersiz kalmış ve acze düşmüştür. Büyükşehir olmakla da hiçbir şeyin değişmesi olanaksız olduğundan gerek il merkezi ve gerekse bağlı ilçe, mahalle ve mezralarda istenen ve arzulanan gelişmenin sağlanmasını beklemek mümkün olmayacaktır. Siverek gibi devasa bir kent il yapılarak ihya edildiğinde Şanlıurfa ili rahatlayacak, kısa sürede daha fazla gelişecek, Şanlıurfalı vatandaşlarımız da ekonomik ve siyasi yönden rahatlayacaktır. Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

5- Hükümetin Demokratik açılım Paketinde Kürt sorununu çözmek adına isimlerin iadesi dahil olmak üzere çeşitli açılımlara yer vermiştir. Siverek’in ilçe yapılmasının temel nedeni Şeyh Sait İsyanı olduğuna göre Siverek’in il hakkının iadesi de bu açılım paketinin içinde yer alarak Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

6- GAP’ı uygulamaya koyan, başka bir deyişle de GAP’ın mimarı merhum Cumhurbaşkanı Turgut ÖZAL, Şubat 1991’de Siverek Heyeti ile Diyarbakır Olağanüstü Hal Bölge Valiliği’nde görüşürken Siverek Heyetine “Siverek’in, rakımı yüksek olduğu için GAP’tan yararlanamıyor. İl olmaktan başka çaresi yok


” dediği ve günümüze kadar GAP uygulamasının da bu yönde olduğu için de Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

7- Siverek il yapılarak ihya edildiğinde idari yapıda yapılacak değişikliğin getireceği öz güven, rahatlık, motivasyon ve güvenliğin artması sonucunda kentimizde açılacak olan organize sanayi bölgeleriyle 6. Teşvik bölgesi kapsamında olması ve ucuz işçiliğin getireceği avantajlarla yatırımcıların gözdesi haline gelebilecek bir konumdadır. Yapılacak olan istihdamlarla çocuklarının eğitimlerini yarıda keserek mevsimlik işçi olarak çalışmaya giden aileler evlerinden uzaklaşmadan sürekli bir işe kavuşacak ve kentin işsizlik ve eğitim sorunu büyük oranda çözülecektir. Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

8- Siverekli Osmanlı döneminde olduğu gibi Cumhuriyetin kuruluşunda da Siverekli aydınlarla eşrafları Cumhuriyeti desteklediği tarihi İrfan Gazetesi incelendiğinde görülecektir. Siverekli büyüklerimiz kurtuluş savaşında olduğu gibi Osmanlı döneminde çeşitli cephelerde şehit ve gaziler vermiştir. Siverekliler her türlü sıkıntılı dönemde devletinin yanında yer alarak sahip çıktığı için de olsa Siverek’in il hakkı geri verilerek il yapılmalıdır.

www.siverekgenclik.com

Siverek Neden İlçe Yapıldı

Devam Edecek


Bu haber 3680 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...