Siverek İl Olmalı

 
Gazeteci Deniz Uğurlu, Son günlerde tekrar gündeme gelen Siverek’in il yapılma konusunu, Gaziantep’te yaşayan Şair-Yazar Sinan Karakaş ile konuştu.Faydalı olacağına inandığımız röportajı sizlerle paylaşıyoruz.

Siverek İl Olmalı
25 Kasım 2010 - 08:30
Hocam en başta kendinizden bahseder misiniz?
15.05.1955 yılında Siverek”in Gülabibey Mahallesi Handüzü Sokak 3 numaralı evde dünyaya gelmişim.(Evimiz istimlâk edildi, şu an caddedir)İlkokulu Siverek Türközü İlkokulunda, Ortaokulu Siverek Ortaokulunda okudum. Liseyi Diyarbakır İmam Hatip Lisesinde, Üniversiteyi de Diyarbakır Eğitim Fakültesinde okudum. 1982 yılında mezun oldum. Askerliğimi Kahramanmaraş”ta yedek subay olarak yaptım. Özel sektörde eğitim yöneticiliği yaptım, ayni iş yerinden emekli oldum. 3000 “i aşkın şiir çalışmam var. Gaziantep de ikamet ediyorum. Evli iki çocuk babasıyım. Gaziantep de yerel medyada yönetici olarak çalışıyorum. 1970 yılında Siverek”ten Diyarbakır”a göç ettik. 1986 yılından beridir Gaziantep’teyim.

Hocam Siverekliler yıllardır il mücadelesi veriyor. Bu mücadeleye bakış açınızı anlatır mısınız?

Siverek”in il olma mücadelesi, geçmiş yıllarda ülkemizde hak arama mücadelesi açısından çok da elverişli olduğu söylenemez. Yani ülke de Cumhuriyetin kurum ve kuruluşları yerleştikçe, çağdaş batı formunda demokratik atılımlar atıldıkça, vatandaş vatandaş olduğunun farkına varmaya başladı. Elinden alınan gasp edilen haklarını istemeye başlayan ülke vatandaşları sesini çıkarmaya, yüksek sesle konuşmaya başladı, gerçi bu konuşma daha diyaloga dönüşmedi, monolog şeklinde sürmekteyse de diyaloga dönüşecektir. Yönetenler vatandaşın taleplerini almak ve mağduriyetleri gidermek zorundadır. Sivereklinin il olma ve elinden alınan statüye yeniden kavuşma talepleri de bu minval üzere başlamıştır. Bu taleplere desteğimiz her zaman sürecektir. Bu konuda elini taşın altına koyanlara teşekkür ediyorum. Ancak gördüğüm kadarıyla elini taşın altına koymaları gerekenler halen seyirci konumunda. Tabi ki buda bu haklı davaya destek verenleri üzüyor.

Hocam, Siverek'e siyasilerin verdiği il vaatleri neden yerine getirilmedi?

Siyasiler neden sözlerini yerine getirmediler, neden getirmiyorlar sorunuza vereceğim cevap, birincisi, Siyasiler kararlılık isterler, kararlılığın ardındaki güce bakarlar. Kendi oy potansiyellerine bakarlar, istismar edildiği halde halen destek görüyorlarsa konunun istismarı dururken niye kabullensinler. Pişir pişir ye misali ikincisi, Siyasette egemen olan il milletvekilleri oylarının bölünmesini istemezler.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu Siverek'e İl sözü verdi. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sayın Kılıçdaroğlunun ve bu güne kadar söz veren siyasilerin verdikleri söz ile Siverek”in kazanılmış hakkının olduğu yönünde önemli bir delildir. Yani siyasiler gasp edilen hakkın ve mağdur edilen halkın farkındadırlar.  Sayın Kılıçdaroğlu iktidar olma şartıyla biz yapacağız, bizi destekleyin yapalım anlamında söylüyor, destek verildiğinde yapar mı, yapmaz mı bilemem, daha yeni olduğundan verilen sözün gerçekleşmesi için destek verip beklenmesi gerekir. Ancak bu arada yapacağı bir şey vardır, iktidarın yaklaşımını ortaya koyabilir. Siverek”in il olması için Büyük Millet Meclisine teklif verebilir, 2011 seçimlerinden önce İktidarın konuya yaklaşımını ortaya koyabilir. Siverekliler de ona göre alır şapkasını düşünür ve kime niçin oy vereceğini kararlaştırır. Eğer Sayın Kılıçdaroğlu bu konuda Meclise bir teklif getirmezse, demek ki istismar devam edecek ve Siverek”ten de kusura bakmasın bir destek beklemesinin anlamı kalmayacak.

Peki, Hocam, Siverekliler il olmak için ne yapmalı?

Siverekliler il olmak için ne yapmalı, yapacağı şey kararlılıktır ve su isteği tabana yayarak sesini gür bir şekilde duyurmak, ülke genelinde kamuoyu oluşturmak. Siverek’te ki Sivereklileri sürekli il olma konusunda canlı tutarken, Siverek dışındaki Sivereklileri harekete geçirmek onlarında bulundukları il veya ilçelerde kamuoyu oluşturmalarını sağlamak. Düşünce ve görüş farkı gözetilmeksizin, verecekleri oylarını Siverek”in İl olmasına odaklamak.

Hocam, Siverek il Olursa Siverek'te ne gibi değişikler olabilir? Siverek’e ne faydası olur?

Siverek İl olursa, en azından kaybettiği elinden alınan statüsüne yeniden kavuşacaktır. İl olduğunda kamu yatırımları olacak, Üniversite kurulacak, bütçeden alacağı pay da bu doğrultuda artacaktır. Hakları elinden alınan insanların psikolojilerini varın siz düşünün, bu psikoloji ile yaşamak her zaman insanlara hayatla küskünlük verecektir. İl olma yeniden Sivereklinin psikolojik de olsa kendine güvenini, devletle barışmasını sağlayacaktır.
Bu konuda elini taşın altına koyan tüm elleri öpüyorum. Başarılarının il olmayla nihayet bulması dileklerimi iletiyor Saygılar sunuyorum.

Siverek Gençlik Haber

HABERİN YAYINLANDIĞI LİNKLER


HABERTARAF
SANLIURFA.COM
HABERIKRA.COM
SIVEREKILI.ORG
URFAHABERMERKEZİ
SİVEREK.ORG
SIVEREKNET
Bu haber 2486 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem