Siverek Halkı Ne İstiyor ?

SİVİL-DER raporu ışığında Sivil-Der Başkanı Abdulvahap Bayram ile röportajımız

Siverek Halkı Ne İstiyor ?
26 Ocak 2017 - 14:30

SONUÇ VE İSTEM

Siverek nüfusu, yerleşim yerlerinin fazlalığı, yüzölçümü, sosyal ve kültürel yapısı ile ilçe idaresi ile idare edilmesi mümkün değildir.

Yaptığımız araştırmalarda, 800-900 nüfuslu ilçeler olduğu gibi 1.000-10.000-20.000-30.000 nüfuslu ilçelerde vardır. Kasaba niteliğindeki bu ilçeleri de bir kaymakam, bir yazı işleri müdürü ve 4-5 personelle idare ediyorken, Siverek gibi Urfa il merkezinden 523 km2 daha büyük olan, 176 mahalle ve 456 mezraya, 250,451 nüfusa ve 01.10.2015 Mahalli Seçiminde 123,951 seçmene sahip bir şehirde aynı kadroyla idare edilmeye çalışılmakta. nitekim gelen her kaymakam, bir süre görev yaptıktan sonra”Siverek İlçe İdaresi İle İdare Edilemez” demektedir.

Siverek il yapıldığı için güvenlik artacak, meydana gelecek ekonomik, sosyal ve kültürel gelişme ve etkileşimlerle çağdaş bir yapıya kavuşacaktır.

Sanayileşecek, turizmde önemli seviyeye gelecek, Karacadağ Üniversitesi’ni kurarak eğitime ve üreterek istihdama katkıda bulunacak.

Hazineye sürekli yük olurken üreterek hazineye ve SGK’ ya daha fazla katkıda bulanacak, çeşitli bölgelere giden mevsimlik işçilerin sayısı ve yollarda ölenlerle eğitimden yoksun kalan çocukların sayısı da azalacaktır.

Siverek Şanlıurfa il merkezin de bulunan 3 merkez ilçenin toplamından gerek yüz ölçüm gerekse de köy sayısı olarak daha büyük olmasına rağmen gözden ırak gönülden de ırak politikasıyla ve bakan, başbakan ve cumhurbaşkanı gibi liderler yalnız il merkezini gezdiklerinden dolayı yatırımların büyük kısmı idareciler tarafından merkez ilçelere yapılmaktadır.

Siverek il yapıldığında, Şanlıurfa ilinin yüzölçümü ve yerleşim birimleri küçüleceğinden rahatlayarak süratle kalkınacak ve gelişmiş çağdaş iller arasında yerini alacaktır.

Elbette ki nüfus olarak Siverek’ e eşdeğer olup il olmayı bekleyen Alanya, Fethiye, Edremit, Tarsus, İskenderun ve İnegöl gibi ilçeler de bulunmaktadır. Ancak bu ilçelerin hepside ekonomik, sosyolojik, alt yapı, üst yapı ve kurumların işlevselliği açısından birçok ilden daha fazla kalkınmışlardır. Bu ilçelerin hiçbirisinde işsizlik gibi hiçbir problem bulunmamakla beraber aksine gerek turizm gerekse de sanayi de çalıştırılacak işçi bulamamaktadırlar. Oysaki Siverek’ in il olmak istemesindeki gayesi de oluşturulacak istihdamlarla kentteki işsizlik problemini çözerek bu tür ilçelerin sahip olduğu alt yapı ve üst yapılarla gelişmiş kentler arasına girmektir.

Ayrıca Siverek İl yapıldığında Şanlıurfa’nın büyükşehir statüsünde hiçbir değişiklik olmayacaktır. Daha büyük düşünürsek Siverek İl yapıldığında 1926 yılındaki ilçeleri olan Viranşehir, Ceylanpınar, Hilvan ve Diyarbakır’ın ilçeleri olan Çermik ve Çüngüş ‘ün de bağlanması durumunda bile 2012 yılında çıkarılan 6360 sayılı yasayla Şanlıurfa ve Diyarbakır büyükşehir statülerini yine koruyacak ve Türkiye’nin 31. Büyük şehri Siverek kurulmuş olacaktır. Ancak Siverekliler olarak talebimiz daha hızlı ve kaliteli hizmet için hiçbir yerleşim birimi bağlanmayarak kendi içersinde potansiyeli bulunan yerleşim birimlerimizden yeni ilçelerin kurulmasıdır.

Siverek il yapılarak aslına dönüştürüldüğünde Siverekli daha fazla üretecek, tersine göçlerle birlikte sermaye akımı da artacağından daha fazla kazanıp ülke kalkınmasına daha fazla katkıda bulunacağı gibi Sayın Cumhurbaşkanımızın da 2023 hedefine de önemli katkıda bulunacağına inanmaktayız.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 10282 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek