SİVEREK EĞİTİM BİR-SEN'DEN BASIN AÇIKLAMASI

Haber MerkeziSiverek Eğitim Bir-Sen Temsilciliği tarafından yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasıyla münasebetiyle bir mesaj yayınladı

SİVEREK EĞİTİM BİR-SEN'DEN BASIN AÇIKLAMASI
19 Eylül 2011 - 10:16
EĞİTİM-BİR-SEN olarak değişimin hayatın bir gerçeği olarak kabul ediyor, eğitim sistemimizde de zamanında ve yerinde değişimlerin gerekli olduğuna inanıyoruz.
Bu çerçevede Bakanlık merkez ve taşra teşkilatlarının yapılanması ve yönetimi konusunda Bakanlığımızın hazırlamış olduğu kanunun mevcut eğitim sisteminin 2023 vizyonunu ve 21. yüzyıl’ın gerektirdiği eğitim yapılanmasını gerçekleştirmeye yardımcı olmasını temenni ediyoruz.
Biz eğitimciler olarak MEB’in merkez ve taşra yönetim yapılanmalarının ihtiyaç duyduğu değişimin zamanının çoktan geldiğinin birçok kez dile getirdik. Ve bu girişimin öncekilerden farklı bir vizyon, içerik ve kapsamda olduğunu tüm meslektaşlarımız kabul etmektedir.
Eğitim-Bir-Sen  olarak bu stratejik, vizyoner ve kapsamlı yaklaşımın samimi ve sürdürülebilir bir niyetle ortaya konulduğunun bir gereği olarak bundan sonra atılması gereken adımların 3, 5 ve 10 yıllık süreçlerde gerçekleştirilmemesi durumunda bu girişimin sonuçsuz kalacağını düşünüyoruz.
Eğitim-Bir-Sen  olarak bundan sonra atılacak öncelikli 10 adım önerimiz şunlardır:
1. MEB merkez ve taşra teşkilatlarına yapılacak yeni yönetici atamalarında ideolojik yaklaşımlardan uzak durulmalı ve evrensel ilklere uygun olarak liyakat ve ehliyet kriterleri çerçevesinde şeffaf ve adil bir yönetici seçme ve atama sistemi geliştirilmelidir.
2. Bundan sonra hazırlanacak yönetmelikler, akademisyenlerin ve alanla ilgili çalışma yapan sivil toplum temsilcilerinin görüşleri doğrultusunda düzenlenmelidir.
3. Eğitimde yerel yönetim süreçleri güçlendirilmeli, taşra teşkilatının sorumluluk ve yetkileri artırılmalı ve okul merkezli yönetime geçilmelidir.
4. Ulusal eğitim yöneticiliği standartları ve eğitim yöneticiliği etik ilkeleri belirlenmelidir. Okul yöneticilerinin ve eğitim deneticilerinin hizmet öncesi ve hizmetiçi eğitimleri için üniversitelerle işbirliği halinde bilimsel yaklaşımlar çerçevesinde ve uygulama ağırlıklı nitelikli bir eğitim yöneticiliği ve deneticiliği eğitim programı geliştirilmeli ve atamaya esas kabul edilmelidir. 
5. Öncelikle kademeler arası geçiş olmak üzere eğitim sistemimizi ilgilendiren tüm ölçme değerlendirme sistemi bilimsel ve teknolojik gelişmeler ışığında kuram ve uygulamayı, süreç ve sonucu birlikte işe koşan objektif bir yapıya kavuşturulmalıdır.
6. Üniversitelerle işbirliği halinde öğretmen yetiştirme lisans programları uygulama ağırlıklı bir yapıyakavuşturulmalı, eğitim fakültelerine kendi bölgelerindeki okulların danışmanlığı sorumluluğu verilmeli ve isteyen her öğretmen için nitelikli lisansüstü ve hizmetiçi eğitim programı sağlanmalıdır. Öğretmenlikte kariyer basamakları uygulaması gerçekçi ve bilimsel bakış açısıyla yeniden düzenlenmelidir.
7. Çağ nüfusunun nitelikli bir eğitim alması için yaklaşık 600 bin olan öğretmen sayısı 10-15 öğrenciye bir öğretmen düşecek şekilde yaklaşık 300 bin yeni atamayla bir milyona çıkarılmalıdır.
8. Eğitim alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının yapmış olduğu eğitimci eğitimleri akredite olmalıve öğretmenlerin ve yöneticilerin sivil toplum kuruşlularının etkinliklerine katılmaları teşvik edilmelidir. 
9. Okul merkezli yönetim çerçevesinde velilerin ve sivil toplumun eğitim ve özellikle okulun yönetimi ve denetiminde yer almasını sağlayacak güçlü yapılar oluşturulmalıdır.
10. Nitelikli ve çeşitli ders kitabı ve diğer eğitim materyalleri ile yazılımları geliştirmek için MEB uzman personel istihdam ederek özel sektöre öncü olmalı ve özel sektörü teşvik etmelidir.
Çağdaş dünyada hızlı değişime zamanında tepki veren ve yeni şartlara göre konum alan esnek yapılar ayakta kalabilmektedirler. Güçlü ve esnek reflekslere sahip daha nitelikli bir eğitim sistemi, daha nitelikli bireyler ve toplum demektir. Nitelikli bir toplumda yaşamanın gereğini, zevkini ve huzurunu da en yakından fark eden toplumsal kesim öğretmenlerdir.
Bu vesileyle Siverek Eğitim-Bir-Sen  olarak tüm öğretmenlerimizin yeni eğitim ve öğretim sezonunun hayırlı, huzurlu ve verimli olmasını dileriz.
Saygılarımızla.
Siverek Eğitim Bir-Sen Temsilciliği
Kaynak: www.siverekgenclik.com
Bu haber 3047 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması