SİGARAYI BIRAKMANIN TAM ZAMANI

Siverek Devlet Hastanesinden yapılan açıklamada, "Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Özer ÖZDEMİR ile Uzm Dr. Pelin ÖZDEMİR ve ekibi sigara tiryakilerine sigarayı bıraktırmak için kolları sıvadı.

SİGARAYI BIRAKMANIN TAM ZAMANI
27 Kasım 2012 - 12:07

Siverek Devlet Hastanesi'nden yapılan açıklamada, "Göğüs Hastalıkları Uzmanları Dr. Özer ÖZDEMİR ile Uzm Dr. Pelin ÖZDEMİR ve ekibi sigara tiryakilerine sigarayı bıraktırmak için kolları sıvadı. Siverek Devlet Hastanesi Gögüs Hastalıkları poliniğinde her salı günü mesai saatleri içerinde bizzat başvurup, sigarayı bırakma adına ilk adımı atabilirsiniz.


NASIL BIRAKIRIM ?



Sigara içen kişi kendi kendine bırakabilir. Kendi kendine bırakmayı denediğinde zorlanıyorsa etkinliği kanıtlanmış tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanabilir. Bu yöntemler, nikotin yerine koyma tedavileri (Türkiye’de bant, sakız), ağızdan yutularak kullanılan bupropion ve vareniklin’ dir.


Her üç yöntem de içme isteğini azaltması ve yoksunluk belirtilerini önleme açısından başarılıdır. Doktor kontrolünde kullanılması ilaçların etkinliğini artıracaktır.Sigarayı bırakamayacağınızı düşünmek ya da buna inanmakçabanızı olumsuz etkileyecektir. Bir bağımlılıktan kurtulmaya çalışacağınızı düşünün ve karamsarlığa izin vermeyin. Bırakmak için kendinize bir gün belirleyin ve kararlı olun, ertelemeyin. Sigarayı bırakmayı isteme nedenlerinizi yazın, her zaman görebileceğiniz yerlerde bulundurun, yanınızda taşıyın, çevrenize asın. Bu yöntem sizin kararlılığınızı korumanıza yardım eder.


Bırakma kararınızı size destek olacağına inandığınız yakınlarınızla paylaşın. Ancak “ya bırakamazsam onlara ne söylerim, mahçup olurum” gibi olumsuz düşüncelere kapılmayın. Ev ve işyerinizde sigara ve sigarayı hatırlatacak eşyaları (çakmak, sigaralık, kibrit, küllük, vb) kaldırmanızı öneririz. Böylece bazı hatırlatıcılardan uzaklaşmış olursunuz. Bırakmayı denediğiniz zaman mücadelenizi kolaylaştıracak yeni günlük alışkanlıklar edinmeye çalışın. Yaşınıza uygun egzersiz programına başlayabilirsiniz. Yürüyüş yapmak, spor salonuna gitmek, hobi ve zevkleriniz varsa bunları uygulamaya başlamak, oyalanmanıza yardım edecektir.
Bağımlılık yapıcı bir maddeden kurtulmak güçtür ancak imkansız değildir, kararlılıkla başarılır. Pek çok bağımlının zorlandığı nikotin yoksunluk belirtileri geçicidir. En çok ilk 2-3 haftalık süre sizi zorlayabilir. Ancak 3 hafta geçtikten sonra sigara ile mücadeleniz bitmeyecektir. Sigara içmeyi çağrıştıran pek çok şey, size hatırlatmaya devam edebilir. Siz içmeme konusundaki kararlılığınızı sürdürürseniz hatırlatıcı çevresel unsurlar (yemek sonrası, çay, kahve, vs) ile sigara arasındaki güçlenmiş bağ zayıflayacaktır. Sigarayı bırakmaya çalışırken nikotinin özelliklerinden dolayı zorlandığınızı unutmayın. Kendi iradenizi suçlama eğilimine girmeyin. Bırakma denemeniz sırasında başarısızlık söz konusu olursa asla kendinize olan güveninizi yitirmeyin. Bu durum, nikotin bağımlılığından kurtulma sürecinin doğal bir seyridir. Bırakmayı denediğiniz gün “Acaba başaracak mıyım?” kaygısına kapılmayın. Bu tip düşünceler sizi olumsuz etkileyebilir. Gerginliğinizi giderecek uğraşılar bulun. Yürüyüşe çıkmak, alışveriş yapmak, sigara içmeyen bir arkadaşınızı ziyaret gibi faaliyetler olabilir.


Aile ve arkadaşlarınızdan destek isteyin. Bu talebiniz, aralarında içenler varsa yanınızda içmelerini engelleyebilir. Ancak çevrenizdeki kişilerin sizin sigara bırakma denemenizi izlemesi ve tepkileri sizi tedirgin ediyorsa paylaşmayabilirsiniz.Bıraktığınız günü kutlayabilirsiniz. Kendinize hediye alabilirsiniz. Bırakma denemeniz sırasında bol su içmeniz ve meyve yemeniz yararlı olabilir. Çay ve kahve gibi içecekler içme isteği uyandırıyorsa bir süre bu içeceklerin miktarını azaltın.El ağız alışkanlığınız sizi zorluyor ise kalem ya da stres topu ile oynayabilir, ağzınızda kürdan bulundurabilir, şekersiz sakız çiğneyebilirsiniz. Elinizde küçük bir şişe su bulundurup içme isteği geldiğinde içebilirsiniz. İlk 2-3 hafta sigara içilen ortamlara girmemeye çalışın. Bir süre sigarayı hatırlatıcı günlük alışkanlıklarınızdan vazgeçmeyi deneyin. Bırakmaya çalıştığınız dönemde diğer bağımlıların çabanızı engellemesine izin vermeyin. İçme isteği zaman zaman sizi zorlayabilir. İstek geldiğinde 3-5 dakika sürer ve geçer. Bu kısa süreyi atlatmak sizin elinizde: Meyve ya da çiğ yenebilen sebze (havuç, marul, salatalık gibi) atıştırın 10 kez derin nefes alıp verme egzersizi uygulayın Basit egzersiz hareketleri yapın Duş alın Yemek sonrası istek geldiğinde sofrada oyalanmayın, hemen kalkın dişlerinizi fırçalayın, meyve yemeyi deneyin İş ortamı ya da evde o anda uğraştığınız iş size sigarayı çağrıştırdıysa işinize odaklanmaya çalışmayın, uzaklaşmayı ve tamamen farklı bir uğraşıyla kısa bir süre oyalanmaya çalışın Her içme isteği geldiğinde bıkmadan kendinizi oyalayacak uğraşılarla vakit geçirin. Bir süre sonra içme isteği sıklığı, süresi ve şiddetinin azaldığını göreceksiniz Asla “bir sigara içsem ne olur?” düşüncesine kapılmayın. İlk içişte kontrol edebildiğinizi düşünseniz bile, tek sigara eski halinize kısa sürede dönmenize sebep olur. Bırakabildiğinizi gördüğünüzde “korktuğum gibi değilmiş, demek ki bırakabiliyorum. Ne zaman istersem bırakabilirim” diyerek yanılgıya düşmeyin. Başarınız rahatlamanıza neden olmasın. Sadece kendinizi kandırmış olursunuz.


www.siverekgenclik.com


Bu haber 4668 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Başkan Bucak, taziye evlerinde yemek uygulamasına son verdi
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı