Şanlıurfa'da tırıt ziyafeti

Peygamber Şehri Şanlıurfa’da Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle sabah namazının ardından yaklaşık 10 bin kişiye tirit yemeği dağıtıldı.

Şanlıurfa'da tırıt ziyafeti
16 Kasım 2019 - 16:32

Şanlıurfa’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen tirit ziyafeti bu sene de devam etti. Haliliye Belediyesi tarafından Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle Hazret İbrahim Peygamber Camii’nde (Sanayi Camii) sabah namazının ardından tirit ziyafeti programı düzenlendi.


Düzenlenen etkinlikte yaklaşık olarak 10 bin kişiye Şanlıurfa’ya özgü tirit yemeği dağıtıldı. Programda aralarında çocukların da bulunduğu vatandaşlar, ikramın yapıldığı camii avlusu ve dışında uzun kuyruklar oluşturdu.


Vatandaşlar cami avlusunda kurulan masalarda yemeğini yedi. Programa katılan Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, Haliliye Kaymakamı Metin Esen, Haliliye İlçe Müftüsü İbrahim Halil Okulu kendi elleriyle vatandaşlara tirit ikram etti.


Programın ardından gazetecilere açıklama yapan Haliliye İlçe Müftüsü İbrahim Halil Okulu, tirit ziyafetinin Şanlıurfa’ya özgü olduğunu belirterek, “Mevlid Kandili münasebetiyle ilçemizde birçok etkinlik yapılıyor. Bunlardan bir tanesi de sadece Urfa’ya özgü, Urfa’nın dışında başka bir vilayetimizde olmayan tirit ziyafetidir. Bugün çok mutlu günlerimizden birini yaşıyoruz. Bu işi üstlenen Haliliye Belediyesine çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.


Haliliye Belediye Başkanı Mehmet Canpolat, tirit ziyafetinin geleneksel hale geldiğini hatırlatarak, “Bugün Mevlid-i Nebi Haftası münasebetiyle her yıl geleneksel olarak Sanayi Camii’nde düzenlediğimiz tirit ziyafetine vatandaşlarımız teşrif ettiler. Buraya teşrif eden başta Büyükşehir Belediye Başkanımız Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Kaymakamı Metin Esen ve Haliliye Müftüsü İbrahim Halil Okulu’na çok teşekkür ediyorum.” diye konuştu.


“Tirit yemeği bizim geleneğimizde çok önemli”


Geleneklerinde tırıt yemeğinin önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, “Öncelikle bütün hemşerilerimin Mevlid Kandili’ni tebrik ediyorum. Bu sabah tırıt ziyafetiyle bizleri buluşturan Haliliye Belediye Başkanına çok teşekkür ediyorum. Gerçekten güzel bir sabah namazında, Mevlid Kandili’nde, Peygamber Efendimizin sevdiği tırıt yemeği ile birlikte 3 hayrı birleştirerek böyle güzel bir etkinliğe imza attığı için Haliliye Belediyesi’ne çok teşekkür ederim. Tırıt yemeği bizim geleneğimizde çok önemli… Peygamber Efendimiz diyor ki ‘Bir bardak daha fazla su koy ve yemeğini komşuna da gönder. Bu bizim hem komşulara hem de misafirlere ikram alışkanlığını da oluşturmuş bir yemektir.”


Tirit nasıl hazırlanır?


Tirit yemeği; parça et, yoğurt, lavaş ekmek ve sarımsakla hazırlanan bir yemektir. Et, küçük parçalar halinde doğranıp tencereye konulur. Etin üzerine su ilave edilerek iyice pişirildikten sonra tuzu ilave edilir ve pişen etler iyice didilir. Lavaş ekmek, küçük parçalara ayrılarak tabaklara konulup üzerine kepçe ile et ve tiridi dökülür. İsteyen, tabağına önceden hazırlanmış sarımsaklı yoğurt döker; arzu eden limon sıkar ve dövülmüş sarımsak ilave eder. (İLKHA)

Bu haber 2132 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem