ŞANLIURFA'DA MISIR VE PAMUK İÇİN HİBE DESTEĞİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli, Şanlıurfa`ya yapılacak 400 bin Euro`luk hibenin yüzde 50 veya 65`inin çırçır ve mısır fabrikalarına verileceğini açıkladı.

ŞANLIURFA'DA MISIR VE PAMUK İÇİN HİBE DESTEĞİ
27 Ocak 2014 - 18:43

ŞANLIURFA - TKDK’nın düzenlemiş olduğu, mısır ve pamuğa yapılacak yatırım ve teşvikler ile ilgili bilgilendirme toplantısına katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sayın Ferhat Şelli Şanlıurfa’ya yapılacak 400 bin euro’luk hibenin yüzde 50 veya 65’inin çırçır ve mısır fabrikalarına verileceğini açıkladı.

Toplantıya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ferhat Şelli’nin yanı sıra; Vali Vekili Ramazan Seçilmiş, ŞUTSO Başkanı Sabri Ertekin ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Kaya katıldı.

Talepler olumlu karşılandı

Gap bölgesinin, özellikle Şanlıurfa’nın pamuk üretimindeki önemini Avrupa Birliği’ne anlattıklarını söyleyen Şelli, TDKD hibelerinden faydalanmak isteyen çırçır fabrikası sahiplerinin destek taleplerinin olumlu karşılandığını belirtti.

“Çırçır, mısır, zeytinyağı ve bademe hibe yardımı yapılacaktır”

Başlatmış oldukları yeni hibe başvurularının 10 Mart’ta devam edeceğini belirten Şelli, “Bundan sonraki süreçte süt, et, meyve, sebze, su ürünleri ve kırsal turizme kadar birçok alanda destek veriyorduk. Bunlara ilaveten çırçır fabrikaları için, mısır işlenmesi, zeytinyağı ve bademe hibe yardımı yapılacaktır. Ama bugün Şanlıurfa’yı iki ürün yakından ilgilendiriyor. Biri çırçır diğeri de mısır” diye konuştu.

“Mısır ve pamuk için yüzde 50 veya 65 hibe”

Çırçır fabrikası kurmak isteyenlere hibe verileceğini imkan sağlayacaklarının söyleyen Şelli, yeni çırçır fabrikası kurmak isteyenlere, 400 bin Euro’luk hibenin yüzde 50 veya 65’inin çırçır fabrikalarına verileceğini açıkladı.

“Eski fabrikalar da yararlanacak”

Bu hibe yardımından eski çırçır fabrikalarının da yararlanacağını ifade eden Şelli eski çırçır fabrikalarının; makine, teknoloji ve binalarının yenilenmesinin bu hibe kapsamında olacağını belirtti.Tarım Bakanı Müsteşarı Ferhat Şelli’den sonra söz alan Ticaret Borsası Başkanı Mehmet kaya, TDKD’nin vermiş olduğu desteklerle ilgili sorunlarının olduğunu dile getirdi.

“8 milyon ciro limitini aşan firmalar, destek alamıyor”

TKDK’nin, destekten faydalanma limitinin 8 milyon TL olarak belirlemesini eleştiren Kaya “ Özellikle mısır, çırçır ve pamuk, alım ve satım ticareti yapan işletmelerdir. Bundan dolayı kar marjı çok azdır. Bütün firmalarımız bu ciroyu aşmış durumda fakat kara baktığımızda kar oranı çok az. Dolayısıyla bu firmalarımız desteklemeden faydalanamıyor” diye konuştu.

Kaya, destekleme mevzuatına konan ipotek şartına da değinerek, birçok firmanın bankalara ipotek verdiğini ve bundan dolayı TKDK’nin desteklemelerinden faydalanmayacağını belirterek, buna bir çözüm bulunmasını istediklerini belirtti.

(Sedat Kuşulay-Osman Gülebak-İLKHA)


Bu haber 2619 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü