POLİS 200 GENCİ DAĞDAN İNDİRDİ

Ali LEYLAKJandarma Genel Komutanlığı'ndan sonra şimdi de polis, dağdaki teröristlere ulaşmak için aileleriyle temasa geçmeye başladı. Geçen Haziran ayından bu yana bin 500'e yakın aile ile görüşüldü. Bu temaslar sonunda 200'e yakın teröristin güvenlik

POLİS 200 GENCİ DAĞDAN İNDİRDİ
09 Mart 2007 - 15:19
kuvvetlerine teslim olduğu bildirildi.

Geçen hafta Diyarbakır ve Şanlıurfa'da yapılan "Bölge il emniyet müdürleri" toplantısında ise Kuzey Irak'ta bulunan 2 bin 800 teröristin ailesi de temasa geçilmek üzere belirlendi. Ailelere, silahlı eylemlere katılmayanlar hakkında hiçbir adli işlem yapılmayacağı iletiliyor.

Dağdaki teröristleri teslim olmaya ikna etmek için Jandarma Genel Komutanlığı'ndan sonra emniyet güçleri de devreye girdi. Jandarmadan sonra şimdi de polis, dağdaki gençlerin aileriyle temasa geçmeye başladı. Haziran ayından bugüne kadar bin 500 aile ile yapılan temas sonucunda 200'e yakın terörist, güvenlik güçlerine teslim oldu. Temasa geçilmek üzere 2 bin 800 aile daha tespit edildi.

Diyarbakır ve Şanlıurfa'da Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üst düzey yöneticileri ile bölge il emniyet müdürleri ve İçişleri Bakanı Abdulkadir Aksu'nun da bir bölümüne katıldığı toplantıda, terör örgütünün 1 Mayıs tarihinde sona erdireceği ateşkes kararından sonra artabilecek eylemlerinin önlenmesine yönelik hazırlıklar da gözden geçirildi.

AİLELERLE TEMAS KURULDU

İl Emniyet Müdürleri bugüne kadar çıkarılan pişmanlık yasalarından istenilen sonuçların alınamadığından yakındılar. Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'nca 2006 yılı ortalarından bu yana uygulanan bir başka yöntem de toplantıda gündeme getirildi. Haziran 2006'dan bu yana, özellikle Kuzey Irak'ta bulunan terör örgütü mensuplarının aileleri temasa geçildiği ve bu yolla olumlu sonuç alındığı bildirildi.

200 KİŞİ TESLİM OLDU

Bugüne kadar bin 500'e yakın örgüt militanının anne ve babası ile görüşüldüğünü anlatan üst düzey bir yetkili, "Bu görüşmelerde ailelere güvence veriliyor. Pişmanlık Yasaları'nda ve yürürlükteki mevzuata göre dağda kalan, ancak daha sonra güvenlik kuvvetlerine gelerek teslim olan herhangi bir silahlı eyleme katılmamış gençlere adli takibat yapılmıyor. Bunu bir türlü anlatamamıştık. Şimdi bunu anne ve babalara anlatıyoruz. 'Çocuklarınızla görüşün onları çağırın. Haklarında herhangi bir işlem yapılmayacak' diyoruz. Bu görüşmelerden olumlu sonuç alındı ve 200'e yakın militan dağdan kaçarak Türkiye'ye geri döndü" dedi.

GÖRÜŞMELER ARTACAK

Merkezden yapılan bu görüşmelerin bundan böyle illerden gerçekleştirilmesi istenirken, İl Emniyet Müdürlerinden bu konuya ağırlıklı olarak eğilmeleri istendi. Bu çerçevede Kuzey Irak'ta bulunan yaklaşık 2 bin 800 teröristin ailesi belirlendi ve bunlarla temasa geçilmesi kararlaştırıldı.

POLİSTEN GENÇLERE EĞİTİM

Diyarbakır, Şanlıurfa ve Tunceli'de son iki yıldır uygulanan bir başka proje de toplantıda ele alındı. Diyarbakır ve Şanlurfa'da ilk ve ortaöğretim kurumlarındaki gençlerin sporla uğraşması için spor malzemeleri dağıtıldığı bildirildi. Tunceli Emniyet Müdürlüğü'nün OKS ve ÖSS sınavlarına girecek öğrenciler için açtığı kursların da halkla iletişim ve gençlerin eğitim açısından çok iyi sonuçlar verdiği kaydedildi.

İLK KEZ HÜRRİYET DUYURMUŞTU

Jandarma Genel Komutanlığı'nın, teröristleri dağdan indirmek için aileleriyle temasa geçildiğine ilişkin haber ilk olarak 1 Mayıs 2006'da Fatih Çekirge'nin yazısında kamuoyuna duyurulmuştu. Batman Valisi ve Jandarma Komutanı'nın özel çalışmalarıyla 18 PKK'lının dağdan indirildiği haberi, Hürriyet'te yer almıştı.

KOŞENER DE AÇIKLAMIŞTI

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Işık Koşaner de Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, geçen yıl Çankaya Köşkü'nde verdiği 29 Ekim resepsiyonunda, dağdaki teröristin teslim olması için ailelerine telkinde bulunduklarını açıklamıştı. Bu açıklamanın Hürriyet'te yayınlanmasının ardından Koşaner, PKK'lı teröristlerin güvenlik güçlerine teslim olması için sürdürülen çabanın, terörle mücadelenin bir parçası olarak baştan beri, 10-15 yıldır yapılmakta olan bir uygulama olduğunu ifade etmişti.

Bu haber 2471 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...