ÖZGÜR-DER BİSMİL'DE YAŞANANLARI KINADI

Özgür-Der Siverek Temsilciliği Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 20 Nisan günü YSK kararını kınamak amacıyla yapılan yürüyüş sırasında, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu İbrahim Oruç isimli bir gencin hayatını kaybetmesi üzerine bir basın açıklaması yaptı

ÖZGÜR-DER BİSMİL'DE YAŞANANLARI KINADI
21 Nisan 2011 - 13:31
Basın ve Kamuoyuna;
 
İbrahim Oruç'un Katilleri Derhal Yargı Önüne Çıkarılmalıdır.
 
Bu Suçu Sahiplenen İçişleri Bakanı'nın Görevine Son Verilmelidir.BDP tarafından desteklenen 7 bağımsız milletvekili adayının Yüksek Seçim Kurulu (YSK) tarafından adaylıklarının iptal edilmesinin ardından bölgede meydana gelen protesto gösterileri kana bulandı. Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde 20 Nisan günü YSK kararını kınamak amacıyla yapılan yürüyüş sırasında, göstericilerin üzerine ateş açılması sonucu İbrahim Oruç (18) isimli genç hayatını kaybetti; aynı yaşlardaki Gültekin Kuşçu ve Abdülkerim Gümüş (17) yaralandı. 
Olay sırasında orada bulunan görgü tanıklarının açıklamalarında, silahla hedef alınarak vurulan Oruç'un yere düşmesinin ardından tekmelenmesiyle dişlerinin kırıldığı; protestocu kitleye ateş açanların kolluk güçleri olduğu beyan edilmektedir. Oruç'un vurulduğu yerde ayrıca çok sayıda mermi çekirdeğinin bulunduğu da ifade edilmektedir.
 
İbrahim Oruç'un otopsisinde de ölüm nedeninin kurşun olduğu doğrulanmış olmasına rağmen, konuyla ilgili olarak İçişleri Bakanı Osman Güneş'in "Bismil'de güvenlik güçlerimizin müdahale etmesi gereken bir durum gelişti. Olaya güvenlik güçleri orantılı bir şekilde müdahale etti" biçiminde hiçbir araştırma yapmaya ihtiyaç duymaksızın açıklamada bulunması, bu cinayetle ilgili soruşturmanın selametini olumsuz yönde etkileyecek büyük bir sorumsuzluk örneğidir. Binlerce insanın gözleri önünde gerçekleşen ve polis silahıyla işlendiği yönünde güçlü delillerin bulunduğu bu katliam girişimine "orantılı güç" şeklinde ad koymak, gösteri alanlarını katliam meydanlarına çevirmek için kolluğa cesaret vermekten öte bir anlam taşımamaktadır.
 
Bu yönüyle öncelikle İçişleri Bakanı'nın derhal görevden alınması, soruşturmanın selametinin etkilenmeyeceği yönünde kamuoyuna güven verilmesi gerekmektedir. Bu cinayette tetiği çeken/ler başta olmak üzere tüm sorumlular derhal bulunup yargı önüne çıkarılmalıdır. YSK'nın verdiği bu "siyasi" kararı kınamak amacıyla düzenlenen protestolar sırasında polisin keyfi ve hukuksuz biçimde olaylara müdahale etmesinin de önüne geçilmelidir.
 
Bizler Özgür-Der olarak, yaşamını yitiren İbrahim Oruç'un ailesine başsağlığı ve sabır, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Ayrıca yaşam hakkının fütursuzca ihlal edildiği bu olayın takipçisi olacağımızı belirterek, bu menfur saldırıyı lanetliyoruz. 21.04.2011

Siverek Gençlik Haber
 

Bu haber 3221 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü