OTOBÜS FİRMALARI: CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK

Batı illerine seferlerini durduran Diyarbakır’daki seyahat firmaları halkların birbirine kırdırılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, seyahat güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu.

OTOBÜS FİRMALARI: CAN GÜVENLİĞİMİZ YOK
09 Eylül 2015 - 13:33

Diyarbakır'daki otobüs firmaları, can ve mal güvenlikleri olmadığı gerekçesiyle batı illerine seferlerini bugün iptal etti.

Konu hakkında İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Diyarbakır Otobüsçüler Derneği Başkanı Aydın Özgen, son yaşanan olaylarla beraber 15’ten fazla araçlarının taşlı saldırıya uğradığını belirtti.

Çözüm süreci zarfında seferlerinde herhangi bir aksaklık olmadığını dile getiren Aydın Özgen, “Son olaylarla beraber bir haftadır mevcut kayıtlarımıza göre Diyarbakır şehirlerarası işletmesini yapan firmalarımızda yaklaşık 15 civarında aracımız taşlanmıştır. Araçlarımızda 20 - 30 bin lira arası maddi hasar meydana geldi. Bazı araçlarımızda yaralılarda mevcuttur. Bu nedenden dolayı Diyarbakır Şehirlerarası Otogar yetkilileri olarak birlikte karşılıklı olarak bir günlük otobüs seferlerimizi iptal etme kararı aldık. Seferlerimizi iptal edişimizin sebebi can ve mal güvenliğinin olmamasıdır. Biz araçlarımızda herhangi bir yaralanma ve can kaybının olmasını istemiyoruz.” dedi.

Yetkililerin seyahat özgürlüklerinin önünü açmaları talebinde bulunan Özgen, “İnsanların seyahat özgürlüğünü kısıtlama hakkımız yok ama bizim de can ve mal güvenliğimiz yoktur. Biz bu durumu bölge ulaştırma müdürlüğüne yazılı olarak bildirdik. Bunu yapmamızdaki sebep ise doğacak bütün hadiseleri kamuoyunun bilmesi anlamındadır. Son olarak bütün siyasilerin oturup aklıselim düşünüp bu soruna bir çözüm bulmalarını istiyoruz.” çağrısında bulundu.

“Biz çocuğumuzun rızkı için yollardayız”

Şoför Ömer Macar firmalarına ait otobüsün Kayseri’de taşlı saldırıya uğradığını belirterek, polisin ise olaylar esnasında saldırganlara müdahale etmediğini iddia etti.

Batıdaki firmalarında bölgeye geldiğini ama bir saldırı yapılmadığını dile getiren Macar, “Devletin polisi ve jandarması vardır. Biz çocuğumuzun rızkı için yollardayız. Bugün batı firmaları da buralara geliyor ama biz saldırmıyoruz. Saldırmayı da kendime yedirmem çünkü bu adamlar da rızkı için geliyor. Arabada 3 yaşında çocuk ayağından taşlandı. Bunların önleminin alınması lazım." ifadelerini kullandı..

Seyahat firmaları ise otobüslerin can taşıdığını belirterek, halkların birbirine kırdırılmaya çalışıldığına dikkat çekti.

“Artık yolcular, korkudan seyahat edemiyor”

Bir diğer firmanın otobüs sürücüsü Yusuf Korkutata, “İç Anadolu bölgesinde özellikle araçlarımız taşlanıyor. Olanlara Kürt halkı sebep değildir. Bizler de aynı acıyı yaşıyoruz. Yetkililer biran önce bu soruna çözüm bulmalıdır. Durum gittikçe daha kötü oluyor. Artık yolcular korkudan seyahat edemiyor. Biz de seferlerimizi iptal etmişiz.” ifadelerine yer verdi.

“Kimliği belirsiz kişiler yazıhanemizi arayıp tehdit ediyor”

Kimliği belirsiz kişilerce yazıhanelerinin arandığını belirten Korkutata, “Dün kimliği belirsiz kişiler yazıhanemizi aradı. Bize ‘Antalya seferiniz var mı?’ diye soruyorlar. Biz de Antalya’dan gelen araçlarımızın taşlandığını ve Antalya seferlerimizi iptal ettiğimizi söyledik. Bize ‘Sizi aynı yerde bekliyoruz’ diyerek ağza alınmayacak kelimeler edip telefonu suratımıza kapattılar” ifadelerini kullandı.

“Toplu taşımacılık can taşıyor”

Tehlikeli bir oyun ile karşı karşıya kaldıklarını söyleyen otobüs firması yetkililerinden Ramzan Gallin de, “Halkaları karşı karşıya getiriyorlar. Bunu yapmasınlar yazıktır. Toplu taşımacılık can taşıyor. Her bir vasıtada 46 can vardır. Sürücünün gözüne bir kıvılcım gelirse aracı daha tehlikeli bir yere sürer. Yazık günah değil mi? Bu tehlikeli oyunları halk arasına koymasınlar. Biz burada mağduruz. 2 milyonluk bir şehrin otogarının haline bakın. İnsanların zarar görmemesi için bu tepkimizi ortaya koyuyoruz. Şimdiye kadar 9 aracımız saldırıya uğramıştır. Biz ülkenin sevk ve idaresinden sorumlu olanlarına sesleniyoruz. İçişleri Bakanı ve Ulaştırma Bakanı bu olaya el atmalıdır. Bu olaylar bir gün son bulacak ama halk bir birine düşman edilememelidir.” ifadelerini kullandı.

“Yetkililer bize ‘Araç göndermeyin’ diyor”

Türkiye genelinde Doğu ve Güneydoğu Bölgelerindeki firmalara yönelik çalışan araçlara saldırıların olduğunu dile getiren diğer bir işletmeci Saim Doğmuş, “Otobüs ve şoförlerimize yapılan saldırıları şiddetle kınıyoruz. Yapılmaması gereken bir durumdur bunlar. Batıdan gelen araçlar da var biz hiçbir şekilde onlara saldırmadık saldırmayacağız da sonuçta ticaret yapıyorlar. Bugüne kadar Güneydoğu ve Anadolu’ya gelen araçları kırıp parçaladılar. Bizim 9-10 Diyarbakır aracımızı kırıp parçaladılar. Genelde İç Anadolu, Konya, Kırşehir, Antalya’nın Alanya ilçelerinde saldırı oluyor. Yetkililer bize,‘Araç göndermeyin, baş edemiyoruz onlarla’ diyorlar." dedi.

“Kimsenin can güvenliği yok”

Firma yetkililerinden Selam Güntür ise, “Biz sonuçta yolcu taşımacılığı taşıyoruz. Şuanda batı illerine sefer yapamıyoruz. Kimsenin can güvenliği yok. Esnaf şuanda kan ağlıyor. En çok saldırılar Karadeniz ve iç Anadolu bölgesinde oluyor. Bu olaya yetkililer el atmalıdır. Ülke kaosa doğru gidiyor. Bu şekilde kimse seyahat edemez. Bir aile çocuklarıyla beraber taşlanıyor, kimse bu seyahati yapmaz. Bu sektörde herkes kardeşçe çalışsın” ifadelerini kaydetti.

(M.Hüseyin Temel / Yunus Sırat - İLKHA)


Bu haber 4069 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu