OSMAN ESAT EFENDİNİN İSMİ OKULA VERİLDİ

Siverek'te bir okula Siverekli din alimi Osman Esat Efendi ( Mılla Osmano Babij) ismi verildi.

OSMAN ESAT EFENDİNİN İSMİ OKULA VERİLDİ
29 Ekim 2014 - 14:38

Siverek Yusuf Sami Anadolu İmam Hatip lisesi bünyesinde yer alan imam hatip ortaokulu lise kısmından ayrıldı. Bağımsız bir ortaokul haline gelen imam hatip ortaokuluna aynı isimle iki okul olamayacağı için Siverekli din alimi Osman Esat Efendi ( Mılla Osmano Babij) ismi verildi.

Osman Efendi Kimdir

Osman Efendi, Zaza lisanı ile mevlidi yazan Zaza din adamı ve yazar. Osman Efendi (Zazaca: Usman Efendiyo Babıc) veya Osman Esad Efnedi olarak da bilinir. Sürekli yeşil sarık taktığı için halk arasında Yeşilbaş lakabıyla tanınır. 1852 yılında Siverek'te Siverek Müftüsü Hacı Eyüp Efendi'nin oğlu olarak dünyaya geldi. Siverekli Zülfikâr Zühtü Efendi'nin derslerini tamamlayarak 1874 yılında icazetnamesini aldı. 1884 yılında Siverek Kazası Bidayet Mahkemesi azalığı ile memuriyete başladı. Siverek Müftüsü Zülfikâr Zühtü Efendi'nin vefatı üzerine 1905'te Müftülüğü'ne tayin edildi. Milli Mücadelenin başlamasıyla Siverek Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti'nin kuruluş ve faaliyetlerinde görev aldı. 24 Nisan 1929'da vefat etti. Ailesi "Özen" soyadını aldı.

İlk Zazaca Mevlidi Yazdı

Osman Efendi, 1901 ya da 1903 yılının Ramazan ayında Arap alfabesiyle Zazaca mevlidi yazdı. Mehmed Uzun'a göre, bu mevlit basılması üzere 1906 yılında Diyarbakır'a gönderildiyse de basılmadı. 1908 yılında yine basılması üzere İstanbul'a gönderildiyse de yine basılmadı.

Eseri daha sonra 1933 yılında Şam'da Mewlûda Nebî: Biyîşa Pêğemberi (Peygamber'in Doğuşu) başlığı altında Celadet Bedirhan tarafından basıldı. 1985 yılında Latin alfabesine çevirilmiş olarak Paris Kürt Enstitüsü'nün dergisi olan Hêvi 'de Mewlıdê Nebî başlığı altında yayımlandı.[2] 2007 yılında Mewlido Dimilî (Zazakî) başlığı altında Arap ve Latin alfabeli metinleri bir arada olmak üzere Diyarbakır Kürt Enstitüsü tarafından yayımlandı.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 7256 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Şeyh Celaleddin Korkmazoğlu vefat etti
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması