Mehmet Yavuz basın ile kahvaltıda bir araya geldi

HUDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz Siverek’te görev yapan basın mensupları ile sabah kahvaltısında bir araya gelerek gündem ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Mehmet Yavuz basın ile kahvaltıda bir araya geldi
30 Ekim 2017 - 13:56





Hür Dava Partisi (HUDA PAR) Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz bir dizi ziyarette bulunmak üzere Siverek’i ziyaret etti. İlk olarak sabah kahvaltısında Ofis Mahallesinde bulunan bir kahvaltı salonunda ilçede görev yapan basın mensupları bir araya gelen Yavuz, gündem ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

Gazetecilerin Irak Kürdistan’ındaki referandum sonuçları, Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin 1 Kasım tarihinde istifa edeceği söylentileri ve Ak Partili Belediye Başkanlarının istifaları ile ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yavuz, partisinin 2019 Mart ayında yapılması öngörülen yerel seçimlere hazır olduğunu kaydetti.

Bir halk kendi adına bir karar almıştır, saygı duyarız

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Genel Başkan Yardımcısı Yavuz, bir süre önce Irak Kürt Bölgesel Yönetimi tarafından yapılan referandumu değerlendirdi. Referandumun önemine değinen Yavuz, şunları kaydetti: " Ben birçok yazımda da belirttiğim gibi Katalonya'nın bağımsızlığını destekliyorum. Bir halk kendi adına bir karar almak istiyor, referandum meşruiyettir, halka sorulmasıdır. 16 Nisan'da halka sorulmuş olması bir meşruiyettir, biz ilkeli bir partiyiz. İlkemizi 16 Nisan'da koruruz ama başkası olunca bu doğru değil demeyiz, Allah'a sığınırız. Biz ilkesel hareket ediyoruz, bunun siyasi sonuçları olabilir. Dün bize iyi diyen insanlar politika değiştirip bize kötü diyebilir, teröristte ilan edebilirler, bunu göze alıyoruz ama biz Hakk'ın ve halkın yanında iki merciye hesap veriyoruz, Hak ve halk. Kararımızın arkasındayız, hiç değiştirmemişiz. Evet, kötü sonuçlarına geleceğiz, sebepleri üzerinde duracağız. Irak Kürdistan bölgesi halkı bir referanduma gidip kendisi ile ilgili bir karar vermek istedi, bu saygı değerdir. Biz buna herkesin saygı duyması gerektiğine davet ettik, başta bölge ülkelerini bir kez daha davet ediyoruz. Herkes bu karara saygı duymalıdır, bu bir halkın kararıdır. Siyasi olarak eleştirebilirsiniz, zamanı değildi diyebilirsiniz, yeteri kadar destek bulamadınız diyebilirsiniz, bunların hepsini kabul ederiz ama lütfen özellikle altını çizmek istiyorum bir halkın kararı saygı değerdir ve o halkın kararına saygılı olunması lazım. Halkın verdiği bir kararın askeri yöntemlerle yok sayılmak istenmesi doğru değildir. Dolayısıyla Türkiye ve İran bu anlamda ortaya koyduğu askeri seçeneklerde masadadır şeklindeki sözlerini Hüda-Par olarak siyasi açıdan bu bölgenin geleceği açısından tehlikeli buluyoruz, doğru bulmuyoruz. Bunlar yanlış yaklaşımlardır."

Barzani istifa etmekle sözünde durup doğru bir şey yapıyor

Mesut Barzani'nin istifasının referandum bu meselesi ile alakalı olmadığını dile getiren Yavuz, "Sayın Barzani'nin görev süresi 1 Kasım'da doluyor. Daha önce bir kere dolmuştu ama mecliste alınan bir karar gereği görev süresi uzatıldı. Daha önce Sayın Barzani kararını açıklamıştı bir daha aday olmayacağım diye hatta referandumdan önce söyledi. Ben kesinlikle uzatmayacağım demişti, şu anda sözünde duruyor ve bu sözünün gereğini yerine getiriyor ve doğru bir şey yapıyor. Amerika'nın desteği evet yine gündemi değerlendirmemiz de ifade etmiştik. Biz Ortadoğu coğrafyasındaki siyasi liderlerin ve devletlerin, kim olursa olsun Amerika ve İsrail'e yanaşmasının onların felaketinin olacağını, Amerika ve İsrail'in Hiçbir ülkenin dostun olmadığını defaatle dile getirdik, dile getiriyoruz. Suriye meselesinde Türkiye nasıl ki Amerika'ya güvendi ve Suriye felakete sürüklendi. Sayın Barzani'nin dün akşamki açıklamasından da net bir şekilde tahminlerimiz vardı, Sayın Barzani'nin Amerika bizi yalnız bıraktı sözü hatta ötesine geçerek bizi yalnız bizi yalnız bırakmakla kalmadı tankların isimlerini tek tek sayarak Irak Merkezi hükümeti Ordusu ve Haşdi Şabi nin elindeki Amerikan silahlarından bahsederek adeta bize saldırmalarına göz yumdu şeklindeki açıklaması Amerika'ya bir güveni işaret ediyor ve Amerika'ya olan güven ve biraz önce de ifade ettiğim gibi sadece Sayın Barzani'nin şahsında değil Ortadoğu coğrafyasındaki bütün siyasi liderlerin şahsında söylüyoruz çok büyük bir hatadır. Amerika'da güvenmek hatadır hataların başıdır. Çünkü Amerika bu cümle çok önemli Amerikan politikasına belirtirken pozitivist hareket eder, yani bizim Doğu toplumlarına mahsus duygularla hislerle hareket etmez ya ben bu arkadaşla dostum ayıp olur dostluğumu bozmuyor yoktur böyle bir şey. Batılı sistemlerin alt yapısını oluşturan 3 temel kavram vardır. Bir pragmatizm (çıkarcılık) iki makyavelizm (hedefe giden yolda herşey meşrudur), üç oportünizm (fırsatçılık). Din, iman, ahlak, sadakat ve söze bağlılık yoktur, bunların hepsi batılı felsefeyi oluşturur. O yüzden Amerika ne kaybettiğine asla bakmaz ne kazanacağına bakar. Amerika neyi ya da kimi kaybettiğine asla bakmaz" dedi.

Türkiye ile ABD anlaşırsa ilk harcanacak örgüt PYD’dir

Amerika politikalarının zalimliğine dikkat çeken Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Yavuz, "Sırada PYD var. Türkiye ile varılacak bir uzlaşı da harcanacak ilk örgüt PYD'dir ve de bunun farkında Salih Müslim geçenlerde buna ilişkin bir açıklama yaptı. Benim şöyle bir sözüm var arkadaşlar defalarca kullanmışımdır. Amerika için 40 milyon Kürdün kanı tek bir varil petrol etmez, Amerika Kürtlere hayran değildir, Amerika çıkarlarına bakar, neyi kazanacağına bakar neyi kaybettiğine asla bakmaz. Amerika'nın çıkarları Sayın Barzani'nin uzaklaştırılmasında yatmıştır, dolayısıyla bunun gereğini yerine getirmiştir. Dolayısıyla Sayın Barzani'nin Amerika'ya güvendik açıklamasını yapmış olması talihsiz bir açıklamadır ve hataların başıdır. Bunu Irak Kürdistan bölgesindeki halkın referandumunun saygıdeğer olduğunu ve herkesin buna saygı duyması gerektiği resmen açıklamasını yapmış bir partinin temsilcisi olarak söylüyorum" diye konuştu.

Referandum karşıtlığı Kürt karşıtlığına dönüştürüldü.

Bölgenin son durumunu değerlendiren Mehmet Yavuz, "Bölge için Hüda-Par'ın duruşu nettir. Hiçbir sorun ne olursa olsun askeri yöntemlerle çözülmemelidir, siyasi müzakere ve diyalog. O açıdan Sayın Barzani diyalog kapılarının açık tutulması hem Irak Merkezi hükümetini hem Türkiye'ye müzakereye çağırmış olması önemlidir ve anlamlıdır. Bunun mutlaka bir karşılık bulması, uzatılan bu dostluk eli elini havada bırakılmaması gerekir. Bu önemlidir ve anlamdadır, Sayın Barzani'nin diyalog çağrıları. Bunun mutlaka müzakere edilmesi gerekiyor, dikkate alınması gerekiyor, çözüm buradadır, siyasi çözüm buradadır. Askeri çözümler bu memlekete fayda getirecek, Habur Sınır kapısının kapatılması dahil olmak üzere sadece Irak Kürdistan bölgesini değil Edirne'deki bir vatandaşa da bedel ödetecek, bunların altyapısının çok iyi hesaplanması lazım. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin bütün yetkililerinin hareket noktasının hamaset değil, hamaset edebiyatı değil, akıl, sağduyu ve siyaset olması gerekiyor. Aksi takdirde bu gemide yaşayanlar olarak hepimiz kaybedeceğiz. Suriye meselesinin bize nasıl yansımaları olduysa, nasıl hep beraber bir kayıp durumu söz konusu oldu ise Irak Kürdistan bölgesinde de Allah muhafaza böyle bir durumun yaşanma ihtimalini bile düşünmek istemiyorum. Daha fazla bir yıkama sebebiyet verecektir, hele hele referandum karşıtlığının Kürt karşıtlığını dönüştürülme çabasını çok tehlikeli olduğunu ifade etmek istiyorum. Siz Kerkük'te soydaşlarımız yaşıyor, onlara yönelik bir tehdit olursa basarız orayı, müdahale ederiz şeklinde bir siyasi anlayışı ortaya koyarken kendi Kürtlerin izi küstürdüğünüzün farkında bile değilsiniz. Onun için siyasetin sorumlu bir dille hareket etmesi gerekiyor. Hamasi, afaki ve pratikte bir karşılığı olmayan çatışma çıkaracak, ötekileştirme meydana getirecek, kamplaştırma meydana getirecek söylem ve eylemlerden uzak durması gerekiyor. Bu memleketin selameti için" ifadelerini kullandı.

Yaklaşık iki saat süren kahvaltı programı sohbet ve dileklerin ardından sona erdi.

www.siverekgenclik.com


FOTO GALERİ


Bu haber 2675 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...