Medeniyetler Beşiği: SİVEREK

SİVİL-DER raporu ışığında Sivil-Der Başkanı Abdulvahap Bayram ile röportajımız

Medeniyetler Beşiği: SİVEREK
27 Ocak 2017 - 11:04

Siverek, M.Ö. 3000- 3500 yıllarında Asurlular döneminde yığma bir tepe üzerine inşa edilen kale etrafında kurulmuş yaklaşık 7000 yıllık bir geçmişe sahip olan jeopolitik bir merkezdir.

Şehre hükmedenler tarafından zaman zaman onarılan kalenin son olarak Bizans İmparatoru II.Costantin tarafından Diyarbakır'a gelecek saldırıları önlemek ve çevredeki önemli yolları kontrol altına almak amacıyla yeniden tamir ettirilmiştir. Pek çok medeniyete beşiklik eden ve değişik milletlerin hakimiyetine giren Siverek; Araplar, İranlılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlı Devleti idaresinde çok mamur günler geçirdiği gibi, çeşitli savaşlarda tahrip edilip yakılıp yıkıldığı zamanlar da olmuştur.

Diyarbakır'ın fethinden önce Halid b.Velid tarafından “eyalet merkezi” olmuş, daha sonra Bizanslıların idaresinde Batlamyus'un rivayetine göre Kontopolislik yapmıştır. Selçukluların Anadolu'ya girmesiyle, Melikşah’ın komutanlarından Bozan Bey tarafından (1097) Selçuklu idaresine daha sonra Musul Atabeyi Nureddin Zengi idaresine geçmiştir. 1400'lerde Timur'un tahribatından nasibini alan Siverek sırasıyla Mısırlıların (1426), Akkoyunluların (1435), bilahere İranlıların eline (1451) geçmiştir. Yavuz Sultan Selim'in Ridaniye Savaşı dönüşünde (1517) Osmanlı idaresine geçen şehir bu tarihten itibaren Diyarbekir Beylerbeyliği’nde sancak merkezi olarak Osmanlı idari taksimatında yerini almıştır. Osmanlı idarecileri tarafından zamanla şehre camiler, hanlar, medreseler, hamamlar ve çarşılar yapılıp kalesi tamir edilmiştir.

Siverek 1908 yılında Mutasarraflık yapılarak bugün Şanlıurfa ve Diyarbakır’ın ilçeleri olan Çermik, Hilvan (Karacurun), Viranşehir, Ceylanpınar Siverek'e bağlanmıştır.

Siverekli Milli mücadelede ve Urfa'nın kurtuluşunda çok büyük kahramanlıklar göstermiş, Cumhuriyetin ilanından sonra bütün bağımsız sancaklar vilayet yapılınca Siverek’te 1923 yılında vilayet olmuştur. Ancak çeşitli sebeplerle 26 Mayıs 1926 tarihinde Teşkilat-ı Mülkiye Kanunu ile Siverek’in vilayet hakkı elinden alınarak ilçe yapılmış ve Urfa ’ya bağlanmıştır.

www.siverekgenclik.com


Bu haber 2228 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü