KOYUN KOYUNA YOLCULUK

KAYNAK: HÜRRİYET
Şanlıurfa’da, kurbanlık koyunlar sahipleri tarafından kent merkezinde bulunan Hayvan Pazarı’na otobüs, minibüs ve otomobillerVideolu haber

KOYUN KOYUNA YOLCULUK
10 Kasım 2010 - 08:22
ile taşınıyor. İnsanlarla birlikte aynı araç içerisinde kente gelen koyunların sahiplerinden taşıma bedeli olarak sürücüler, uzaklığa göre 3 ile 5 TL arasında ücret alıyor. Uzun süren yolculuklarda bazı koyunlar ise havasızlıktan dolayı telef oluyor.

Şanlıurfa’da geçimini hayvancılıkla sağlayan besicilerin dört gözle beklediği Kurban Bayramı'nın yaklaşması üzerine Hayvan Pazarı’na da canlılık geldi. Bayram öncesi kurbanlıkların ulaşımı sırasında uygulanan ‘koyun koyuna yolculuk’ geleneği bu yıl da değişmedi. Her gün yüzlerce koyun, keçi, sığır ve dana köylerden kamyonet, otobüs, minibüs ve otomobillerle pazara ulaştırılıyor.

Soğuk havada hem hayvanların hastalanmaması, hem de daha ekonomik olduğu için besiciler, köy otobüsleri ve minibüsleri ile kendi otomobilleri ile kurbanlık koyunlarını bindirerek pazara kadar birlikte yolculuk yapıyor. Siverek İlçesi’ne bağlı köylerden minibüs ile şehir merkezine getirilen bir koyunun ise uzun yolculukta havasızlığa dayanamayarak telef olduğu görüldü.

Taşıma bedeli olarak yolcudan uzaklığa göre 5 ile 10 lira ücret alan minibüs sürücüleri, pazara getirdikleri koyunların çifti için de bir yolcu parası istediklerini söyledi. Sürücüler, “Köyden şehir merkezine özel araç tutarak koyunları getirmek masraflı olduğu için minibüslerle taşıyoruz. İnsanlarımızın durumunu bildiğimiz için biz de mecburen koyunları da taşımamız yönünde gelen bu isteği geri çeviremiyoruz. Her yıl bayram öncesi kurbanlıkları yolcularımızla birlikte minibüse bindirip, pazara getiriyoruz. Bir çift koyundan da bir yolcu parası kadar ücret istiyoruz. Yani bir koyunu yolcunun yarı fiyatına taşıyoruz” dedi.
Ekonomik olması için her yıl kurbanlık koyunlarını pazara toplu ulaşım araçları ile ulaştırmaktan başka çareleri olmadığını anlatan vatandaşlar ise, “Arabası olanlar koyunlarını koltuk veya bagajlarına bindirip getiriyor. Arabası olmayanlar da mecburen koyunları minibüsler ile şehre getiriyor. Koyun başına mesafeye göre 2 ile 5 YTL arasında ücret ödüyoruz. Koyunları özel nakliye araçlarla ile getirsek çok pahalıya mal olacak, bunun için en ucuz yöntem koyunlara insanın yarı ücretini ödeyerek birlikte yolculuk yapmak” diye konuştu.
Öte yandan bayram öncesi Hayvan Pazarı’nda, koyunlar ağırlığına göre 500- 700, kurbanlık danalar ise 3 ile 6 bin lira arasında alıcı buluyor.

http://webtv.hurriyet.com.tr/Default.aspx?vid=11113

Bu haber 3082 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini ziyaret etti
AK Parti Belediye Başkan Adayı Bucak, Oto galericiler sitesini...