KOCALARINA KAVUŞMAK İÇİN ALMANCA ÖĞRENİYORLAR

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞANLIURFA'nın Bozova İlçesi'ne bağlı Deliler, Hacılar ve Sığırcık köylerinde yaşayan 60 kadın, Almanya'da işçi olarak çalışan eşlerine ve nişanlılarına kavuşmak için

KOCALARINA KAVUŞMAK İÇİN ALMANCA ÖĞRENİYORLAR
30 Aralık 2008 - 11:13
 Almanca öğreniyor. Hayatta hiç okula gitmemiş olan ve birçoğu Türkçe bilmeyen kursiyerler, güne Almanca ‘Günaydın’ anlamına gelen ‘Guten Morgen’ diyerek başlıyor.
Almanya'nın bir süre önce çıkardığı ‘Yeni Göç Yasası’ ile bu ülkeye gitmek isteyenlerden ‘Temel Almanca bilgisini öğrenme şartı’ koşması Bozovalı kadınların zor günler geçirmesine neden oldu. Almanya'da yaşayan nişanlılarına ve eşlerine kavuşmak isteyen Bozovalı kadın ve genç kızlar, Almanca öğrenmek için haftasonları Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından açılan kurslara katılıyor.
Bozova İlçe Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü tarafından köylerde yapılan alan taramasında, Deliler, Sığırcık ve Hacılar köyünde yaşayan kadınların, Almanya'ya göç eden eşlerinin ve nişanlılarının yanına gitmek istediği yönünde yoğun talep gelmesi üzerine bu köylerde ‘Almanca Dil Kursu’ açıldı. Haftasonları köy okulunda açılan Almanca kurslarına katılan kadın ve genç kızlar, ellerine defter, kalem alarak okul yolunu tutuyorlar. 3 köyde daha önce açılan kursları başarıyla tamamlayarak Almanya'nın Ankara Konsolosluğu'nda açılan mülakat ve yazılı sınavlarına giren 15 kursiyerden 11'inin sınavı kazanıp, Almanya’da yaşayan eşleri ve nişanlılarının yanına gitmek üzere vize aldığı öğrenildi.

KURSA YOĞUN TALEP


Bozova'ya bağlı 3 köyde açılan Almanca kurslarına her geçen gün yoğun talep gördüklerini dile getiren Bozova Halk Eğitim Merkezi Müdürü Halit Erdem, “Okuma ve yazma kursları için bölgemizde alan taraması yapıyorduk. Ancak bizi bekleyen başka sorunla karşılaştık. Deliler, Hacılar ve Sığırcık köylerinde yaşayan 60 kadından yuvalarının yıkılmaması için bizden Almanca kursu açmaları yönünde bir talep geldi. Bizde bu insanlarımızın isteği doğrultusunda Almanca bilen Enver Çolak, öğretmenimizi görevlendirerek bu kursu açtık. Her geçen gün kurslarımıza yoğun katılım olmaktadır” dedi.
Almanca dilini bilmedikleri için eşleriyle birleşemediklerinden dolayı çocuklarının babasız büyüdüğünü dile getiren kadın kursiyerler, ortak talepleri yeni göç yasasıyla zorunlu hale getirilen dil bilme şartının kalkmasını istedi. Çocuklarıyla birlikte okul sıralarında Almanca sözcüklerini tekrarlayarak, bu dili öğrenmeye çalışan kursiyerler, pratik yapmak için evde sokakta birbirleriyle Almanca konuşarak kendilerini geliştirmeye çalışıyor.
 
3 aylık bebeğiyle kursa geliyor

ALMANYA'da inşaat işçisi olarak çalışan eşinin yanına gidebilmek için 40 gündür Almanca kursuna 3 aylık bebeğiyle katılan 22 yaşındaki Adile Tanrıverdi, ailece birlikte olmak için Almanca'yı öğreneceğini söyledi.
Türkçe konuşmasını doğru dürüst bilmediğini için Deliler Köyü'nde açılan Almanca kursuna gelen Adile Tanrıverdi, Alman hükümetinin zorunlu hale getirdiği bu sınavların iptal edilmesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Eşimle birleşmek için mecburen gecemi gündüzüme katarak, Almanca öğrenmeye çalışıyorum. 3 aylık çocuğumla birlikte tek başıma kalıyorum. Bana ve çocuğuma bakacak kimse yok. Almanca çok zor bir dil. Ben ilkokul mezunuyum hayatımda köyden başka bir şehre çıkmadım. Köyde Kürtçe konuşuyorum eşimle görücü usulü tanışarak 2 yıl önce evlendim. Bu süre içersinde eşimle beraber toplam bir ay geçirebildim. Artık, birlikte olmak istiyorum. Ne gereği vardı Almanca bilmenin. Gittiğimde zaten ister istemez orada öğrenirdim.”
20 gün önce 5 bin YTL başlık parasıyla Almanya'da işçi olarak çalışan Kazım Yıldırım'la evlendiğini belirten 20 yaşındaki Derya Yıldırım ise “Eşime kavuşmak için Almanca öğrenmeye geldim. Çevremde birçok evli kadın Almanca'yı öğrenemediği için yıllardır eşiyle birleşemiyor. Bu yüzden birçok yuva yıkıldı. Ben de böyle bir duruma düşmemek için bu dili öğrenmeye çalışacağım” dedi.
Köyde Türkçe konuşmakta zorlandığını, bunun üzerine birde Almanca öğrenmek zorunda kaldığını söyleyen 18 yaşındaki Leyla Cemberlitaş ise Almanca'yı öğrenmek istemesinin nedenini şöyle açıkladı:
“Ben 4 ay öce görücü usulüyle Almanya’da döner işinde çalışan Raif Kılıç'la nişanlandım. Bu yüzden Almancayı öğrenmek için bu kursa katılıyorum. Önümüzdeki aylarda düğün yapacağız, bu süre içersinde ben Almancayı öğrenmek zorundayım. Bu dili öğrenemesem ben burada eşimde Almanya'da kalmak zorunda kalacaktır.”
4 çocuk annesi olan 36 yaşındaki Nazmiye Mert'in yaşadığı adete içler acısı. Türkçe konuşma bilmediği için derdini Kürtçe olarak anlatmaya çalışan Nazmiye Mert, 18 yıllık eşine olan özlemini şöyle dille getirdi:
“Hayatımda hiç okula gitmedim. Görücü usulüyle evlendim. Bu evliliğimden hiçbir şey anlamadım. 2 yılda bir eşim 15-20 günlüğüne geliyordu. Bu süre içersinde 4 çocuğum oldu. Onları babasız büyütmek zorunda kaldım. Eşimin yanına gidebilmek için birçok kapı çaldık fakat bir türlü Almanya'ya gidemedim. Eşimin geliri iyi olmadığı için hem kendine hem de bize yeterince bakamıyor. Şimdi eşime kavuşmak için çocuklarımla birlikte Almanca kursuna geliyorum. Ancak bu dili anlamakta zorluk çekiyorum. Birkaç kelime Almanca öğrendim fakat Almanya'nın Ankara Konsolosluğu'nda açılan sınavlarda heyecanlanıp bildiğim kelimeleri de unutuyorum. Çaresiz bir şekilde tekrar ben köye eşim ise Almanya’ya dönmek zorunda kalıyor. Çocuklarım sürekli bana ‘Babamıza ne zaman kavuşacağız?’ diyor. Ben de onlara cevap veremediğim için boğazım düğümlenip gözyaşlarına boğuluyorum. Bizim gibi çocuklu ailelerin birleşmesi için her iki ülkenin yetkililerin bir kolaylık sağlamasını istiyorum.”



Bu haber 2478 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek
Kalender Aşireti'nden Tüysüz'e destek