KENTİMİZİN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ KİTAPLAŞTIRILIYOR

Lütfü YALGI'NIN ÖZEL HABERİSiverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Koçali Aymaz Kentimizde bulunan tarihi ve doğal güzellikleri gün yüzene çıkarmak için 2 yıllık

KENTİMİZİN TARİHİ VE DOĞAL GÜZELLİKLERİ KİTAPLAŞTIRILIYOR
09 Ocak 2012 - 09:21
bir çalışmanın sonuna doğru gelindiğini belirtti.

Yapılan Bu proje 116 görsel sayfadan oluşan bir dosya şeklinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Faruk Çelik ve Milletvekilimiz Mehmet Kasım Gülpınar'a sunuldu, Bakan Çelik bu güzellikler hepsi Siverek'te mi sorusunu sorarak hayretle karşılamıştı. Aymaz ''evet burda'' diye cevap vermişti. Sayın Çelik başkanın daveti üzerine yaptığı bu çalışma yerlerini bizzat gezeceği belirtmişti.

İl Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Aymaz Konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları kaydetti ''Kentimiz Siverek; Fırat ve Dicle Nehirlerinin arasında, Mezopotamya'nın göbeğinde ve GAP projesinin tam ortasında yer aldığından, çeşitli tarihte medeniyetleri sinesinde barındırmış, neredeyse insanlık geçmişi kadar eski bir geçmişe sahiptir. İlk buğday ekiminin Karacadağ'da yapılmış olması, dünyanın en eski mozaiğinin kentimiz topraklarında bulunması, Şanlıurfa Valiliği, Harran Üniversitesi ve TÜBİTAK'ın ortak projesi olan il arşiv çalışmalarında bilim insanları tarafından kentimizde bulunan bulgular sonucunda Siverek'in tarihinin Şanlıurfa'da bulunan Göbekli Tepe'den de eski olduğunu kanıtlayan belgelere sahip olduğunu belirten Aymaz, sözlerine şöyle devam etti "Kentimizin Fırat vadisinde yer alan Büyükyakıtlı (Hop) köyünden Çaylarbaşı bucağına kadar olan mıntıkada iki yıl içerisinde yaptığımız araştırmalarda fotoğraf ve kamera çekimleri ile belgelediğimiz ve www.siverekili.org web sitemizde kamuoyu ile paylaştığımız tarihi ve doğal güzelliklerin neden saklı kaldığını, neden ülke turizminin çeşitlendirilerek bölge ve ülke ekonomisine kazandırılmadığını sorgulamaya başladık. Bu sorgulama sonucunda hazırladığımız bu bülteni sizlerle paylaşmaya karar verdik. Büyükyakıtlı(Hop) köyünden, Kayalı(Hedro) köyüne kadar uzanan bölgede bulunan onlarca köyde ekime elverişli arazi yetersizdir. Köylüler geçim sıkıntısı çektiğinden, gençlerinin büyük bölümü metropollere çalışmaya gitmekte. Birçoğu da oralara yerleşmek zorunda kalmaktadırlar. Fırat Vadisi'nde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerin batıdaki turizm merkezlerinden aşağı kalır yanı yoktur. Buna rağmen il idarecileri ve ilgili bakanlıklar bu doğal ve turistik güzelliklere sahip çıkmamakta, bölgedeki insanların ekonomik sıkıntı içerisinde yaşamalarına göz yummaktadırlar. Bu bültenin hazırlanmasındaki tek amacımız; Fırat vadisi ve Karacadağ bölgesinde bulunan tarihi ve doğal güzelliklerin turizme kazandırılması için ilgili ve yetkili idarecilerin, bakanlıkların, turizmcilerin, işadamlarının ve siyasi temsilcilerimizin dikkatlerini bu güzelliklere çekerek, turizme kazandırılmasını, böylece bölge ve ülke ekonomisine katkı sağlamaktır" dedi.

Aymaz, "Bu bültende yer alması için Siverek ve bölgenin güzelliklerini ve özeliklerini anlatan Siverekli hemşerilerimizden Prof. Dr. İhsan Sezal, Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Şeyhanlıoğlu, Yazarlarımızdan Rıfat Mertoğlu, Kemal Siyahhan, Mustafa Sancar ve Zübeyir Yetik'in muhteşem yazılarıyla destekledikleri için ayrıca teşekkür ediyorum'' dedi.

Hazırlanan belgeler 116 sayfa olarak basımevi matbaasına teslim edilerek grafik ve baskı işlemlerine başlanılmıştır. Bülten şubat ayının ilk günlerinde Siverekli hemşerilerimiz ve esnafın beğenisine sunulacaktır.

Aymaz son olarak şu bilgilere yer verdi ''Siverekli hemşerilerimizden tek isteğim kentin sorun ve ihtiyaçlarına birlikte sahip çıkmalarının yanında Siverek'i İl Yapma ve Kalkındırma Derneğine üye olarak, fikir ve projeler üreterek, etkinliklerine katılarak ve maddi manevi destek vererek sahip çıkmalarıdır. Birlik beraberlik olmayan yerde hiçbir gelişmenin olması mümkün olmayacağı unutulmamalıdır. Üzülerek söylemek isterim ki Sayın hemşerilerimiz kentin sorun ve ihtiyaçlarına son derece ilgisiz ve duyarsız yaklaştıkları için de istenen ve arzulanan gelişmeler bir türlü gerçekleşememektedir. Bunun en güzel delili de 'işler nasıl' diye sorduğum esnaf ve tüccardan alınan cevap "İDARE EDİYORUZ" olmakta. İdare elektriğin olmadığı dönemlerde içinde gaz ve fitilin bulunduğu bir kabın dumanlı ve isli ışığı ile önünü görmeye çalışmaktı. Oysa Siverekliler memleketine sahip çıkıp dışarıya giden sermaye ve beyinleri Siverek'e kazandırabilseler 'idare ediyoruz' kelimesi yerine 'Elhamdulillah, çok şükür, ekmeğimizi çıkarıyoruz' derler. Endüstri çağından bilgi çağına geçilen insanlar akla hayale sığmayan keşif ve icatların yapıldığı bu çağda 'idare ediyoruz' deyimini kabullenmek mümkün değildir. Bu çalışmaya sponsor olarak destek veren Siverekli Sayın işadamlarımıza, esnaflarımıza ve emeği geçen herkese Yönetim Kurulumuz adına teşekkür ve şükranlarımızı sunuyorum. Yakın zamanda çıkacak olan bu bültenle umarız ilgili ve yetkililerin dikkatini çekmeyi başarır, amacımıza ulaşırız'' dedi.



































Bu haber 3307 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...