KARACADAĞ ZİRVESİNDE GÖÇERLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI

Lütfü Yalgı/Siverek Şanlıurfa’nın Siverek ilçesine bağlı Karacadağ bölgesinde yaşayan göçerlere (göçebe) sorunları Karadağın 1919 rakımlı zirvesinde Güney Doğum derneği tarafından düzenlenen toplantıda ele  alındı

KARACADAĞ ZİRVESİNDE GÖÇERLERİN SORUNLARI MASAYA YATIRILDI
18 Mayıs 2011 - 06:57
Batman, Siirt, Gaziantep, Diyarbakır, Şanlıurfa göçerlerinin temsilcilerinin katıldığı Göçerlerin yarı yerleşik hayata geçme istekleri, hayvan yetiştiriciliği ve eğitim, sağlık, ulaşım, gibi tüm sorunlarının Siverek Karacadağ’da, Kayak Merkezi mıntıkasında, bulunan kafeteryada mevcut göçerlerin sorunlarıyla ilgili toplantı düzenlendi.

Düzenlenen Toplantıya Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, Siverek Kaymakamı Mahmut Hersanlıoğlu, Adıyaman Üniversitesi Rektörü, Prof. Dr. Mustafa Gündüz, HRÜ Ziraat Fak. Dekanı, Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğr. Üyesi Prof. Dr. Öner Çetin, Güneydoğum Derneği Başkanı Duygu Sucuka, Karacadağ göçer temsilcisi Eyüp Ağan, Karacadağ Türkmen Derneği Başkanı Nusret Kaya, Diyarbakır Beritanlılar Kooperatifi Başkanı Musa Yeşiltaş, Siirt Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali İlbaş, Batman Göçer Derneği Başkanı Emin Çelik, İslâhiye Yörtürk Temsilcisi Osman Göğebakan İle AK Parti Merkez yürütme kurulu  üyesi Mahzar  Bağlı  ile  Çok sayıda Koçer ve Koçer temsilcilerin katıldığı panelde Koçerlerin yerleşik hayata geçme istekleri tartışıldı.
       
Toplantıda   Koçerler adına konuşan Beritanlılar Derneği  Başkanı Musa Yeşiltaş  şöyle dedi: "Yerleşik hayata geçmek için bir kooperatif kurmalısınız ve devletin hayvancılığa verdiği desteklemelerden faydalanmak için birlik olup bir çatı altında toplanmanız gerekiyor, sizler kooperatifleşme yoluyla sesinizi duyurup yaptığınız işin karşılığını alacaksınız’’ dedi.
    
Kayak tesislerinin Kafeteryasında  düzenlenen  paneli Adıyaman  üniversitesi  rektörü Prof. Dr. Mustafa   gündüz   yönetti.
       
Toplantıya katılan  Tarım il temsilcileri ile İmar ve İskan  yetkilileri  Son bir yılda  Bölgenin genelinde   bin göçer ailesin  yerleşik  düzene  geçirdiklerini  bu konuda  talepler  gelmesi  halinde  yerleşik düzen  çalışmalarına  devam edeceklerini belirtiler.
          
Toplantıda  bir konuşma  yapan Şanlıurfa Valisi Nuri Okutan, kendisinin de göçer bir aileden  geldiğini  belirterek  şunları kaydetti’’Toplantıda  göçer  kardeşlerimizi sorunlarını  anlattılar,her yaşamın kendine  has  kültürel ve  sosyal yapısı olduğu  gibi her yaşamın kendisine  has zorlukları  vardır,göçerlerin        yaşamını iyi bilirim günümüzde eski göçerlikte  kalmamış,ben şahsen  göçerlerin  yerleşik yaşama   tabi olmalarına  karşıyım,yerleşik düzene  adapte  olmalarından  çok  göçerlerin  yaşamsal alanlarını  iyileştirmekten tarafım,burada  anlatılan sorunları devletin valisi olarak  çok rahatlıkla  çöze bilirim  özelikle eğitim konusunda  istenirse  taşıma sistemiyle  çocuklara eğitim olanağı sağlarız istenirse  yatlı bölge  okullarında eğitim imkanı sağlarız oda  istenmiyorsa    göçerlerin bölgesin  yatlı okullar  yaparak eğitim sorunun çözeriz yayla yollarını  iş makinelerimizle  çözeriz bunlar  çözülecek sorunlar’’
          
Koçerleri adına konuşan Eyüp Ağan yaz aylarında karacadağ zirvesine çıkıyoruz ancak kış aylarında hayvanlarımızla gidecek yerimiz yok perişan oluyoruz başka il ve ilçelerde köylerde yer istediğimizde köyün ileri gelenlerine para vermek zorunda kalıyoruz sıkıntılarımız çözülmesi gerekiyor yerleşik düzende  olmadığımız için devletin hayvancılık için verdiği kredilerden  yararlanmıyoruz  saman ve yem çok pahalı  birde ithal etin serbest bırakılmasıyla  bölgede hayvancılık bitme  noktasına  kalmış.



Bu haber 4234 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile görüştü
Dusak, Siverek'teki kazalarla ilgili Karayolları Genel Müdürü ile...
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması
Eski başkan Çakmak'tan borç açıklaması