KARACADAĞ TÜRKMEN DERNEĞİ BAŞKANI KONFERANSTA KONUŞTU

HABER MERKEZİ/SİVEREK10 Mart 2011 tarihinde DSİ Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmalarını Güneydoğum Derneği Başkanı

KARACADAĞ TÜRKMEN DERNEĞİ BAŞKANI KONFERANSTA KONUŞTU
17 Mart 2011 - 17:28
Duygu Sucuka, Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu, Şanlıurfa Belediye Başkan Yardımcısı M. Fevzi  Yücetepe yaptılar.

Panelin birinci oturumunda Oturum Başkanı olarak Harran Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tevfik Sabuncu, Sağlık Müdürlüğü Şube Müdürü Uzm.Dr. İzzettin Toktaş, ‘Şanlıurfa’da Yürütülen Sağlık Hizmetleri ve Mevcut Durum’ konusunda, Belediye Başkan Yardımcısı M. Fevzi Yücetepe ‘Çevre Hizmetleri’ konusunda, Harran Üniversitesi Arş. Ve Uygulama Hastanesi Başhekim Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Süda Tekin Koruk ‘Üçüncü Basamak Sağlık Hizmetleri’ konusunda sunumlarını yaptılar.


İkinci oturumunda ‘Risk altındaki grupların sesi’ konusu gündeme getirildi. Oturum Başkanlığını Harran Üniversitesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Zeynep Şimşek yaparken, Kadın  Meclisi Başkanı Şerefnur Alpan, Karacadağ Türkmen Derneği Başkanı Nusret Kaya, Mevsimlik Tarım İşçileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Songül Duru, Besici Temsilcisi Abdullah Şıldır, Muhtar Seydi Alak konuşmalarını  yaptılar.

Nusret KAYA’nın konuşmasından başlıklar;


KARACADAĞ TÜRKMEN DERNEĞİ BAŞKANI Sayın Nusret KAYA, göçerlerin sağlık sorunlarını anlatıldığı panelde çok önemli konulara dikkat çekti. Göçerlerimizin sağlığı hepimiz için çok önemlidir. Hepimize bütün hayvansal ürünleri hazırlayıp sunan onlardır. Göçerlerin aşı kampanyalarından yararlanamadıklarını, oysa göçer hayat yaşadıkları için kendileri ve hayvanları bulaşıcı hastalıklar için her zaman daha çok risk gurubunda olduğu için aşılamalar da ihmal edilmemelidir. Gebe takibi yapılmalı. Genelde yaşamları çadırda olduğu için gerekirse gebeliğin son haftası hastanede geçirmeleri sağlanmalıdır. Göçerlerin yazın hayvanlarıyla ortak kullandıkları su kuyularının çok sağlıklı olmadığı, bu kuyuların suların belli aralıklarla tahlilleri yapılmalı ve gereken müdahalenin yapılması gereklidir. Göçerler gezici sağlık tedavisinden faydalanmaları için çalışmalar yapılmalı. Göçerlerin Aile Hekimliğinden haberleri bile yok. Nerde hangi hekime bağlı olduklarını bilmiyorlar. Sağlık denilince sadece beden sağlığını da düşünmemeliyiz. Aynı zamanda insanımızın ruh sağlığını da düşünmeliyiz. Onun için insanımızın yaşam şartlarını iyileştirmeliyiz. Daha bilinçli yaşamalarına teşvik etmeliyiz. Bu da eğitimle olur, bu tür toplantılarla olur. Göçerlerin eğitimden ve sağlıktan sağlıklı bir şekilde faydalanmaları için Bulundukları yaylaklar ve kışlaklar hangi muhtarlığa bağlıysa oranın muhtarlıklarına bildirmeleri gerektiğini söyledi.



Bu haber 3828 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı
Urfa'da 1 haftada 74 uyuşturucu satıcısı gözaltına alındı