KAN DAVASI YÜZÜNDEN OKULA GİDEMİYORLAR

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine bağlı Karaçalı ve Payamlı köyündeki öğrenciler, kan davası yüzünden 4 aydır okula gidemiyor.

KAN DAVASI YÜZÜNDEN OKULA GİDEMİYORLAR
03 Ocak 2013 - 14:46

Bahattin Yolaçan Özel Haberi


Siverek ilçesine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Oyman köyü muhtarlığına bağlı Karaçalı ve Payamlı köyünde bulunan 30 öğrenci okula gidemiyor. İki yıl önce iki aşiret arasında çıkan silahlı çatışmada 5 kişinin hayatını kaybettiği 4 kişinin de yaralandığı olay sonrasında Karaçalı ve Payamlı köylerine işçi olarak gelen ailelerin çocukları, devam eden husumet yüzünden çocuklarının okula gidemediğini iddia etti.


Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından tahsis edilen servis aracıyla, husumetli oldukları köyün sınırları içinden geçerek başka bir köyün okuluna gitmeleri gereken öğrenciler, aileleri tarafından risk olduğu için okula gönderilmiyor. Aileler çocuklarının gönderildiği Büyük Kazanlı köyündeki okula çocuklarını göndermeyi kabul etmeyerek, ilçe merkezine gönderilmelerini talep ediyor. Ailelerin İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne gönderdikleri dilekçeler iptal edilerek, öğrencilerin bir dahaki eğitim-öğretim yılında okullarının değiştirilmesi ön görüldü. Kan davasından haberi olmayan küçük çocukları aileler, servis gelmiyor diyerek oyalıyor.


Okula gitmek isteyen çocuklardan bir kız öğrenci, "Başbakanın haydi kızlar okula demesine rağmen bizler okula gidemiyoruz" derken, bazı çocuklar ise, "Biz tarlada çalışmak istemiyoruz, çoban da olmak istemiyoruz. Doktor, avukat olmak istiyoruz" dedi.


Köyde çobanlık yapan 70 yaşındaki Şehmuz Başalan, "Çocuklar için ben koyunlara gidiyorum. Okul yarıya gelmiştir hala okula gitmediler. Torun her gece çantayı üstüne alıyor ağlıyor, ben muhakkak okula gideceğim diyor" ifadesini kullandı.


Payamlı köyünde işçi olarak çalışan Abdullah Başalan ise, "Ben çocuklarımı okutmak istiyorum, servis zamanı geldi, okullar açıldı. Servis yok bir şey yok, ben gittim milli eğitime; bizim servis yok, okullar geçen sene Siverek’e gidiyordu, bu öğrenciler nereye gidecek dedim, bana; öğrenciler Kazanlı köyüne çıkmış dediler. Büyük Kazanlı köyü ile ilgili sorunumuz yok, Oyman köyü ile Payamlı köylerinde husumet olduğundan dolayı, yolda giderken yolumuz onların hududun yanından geçiyor ve geçtiğinden dolayı risklidir. Çocuklarımızı öldürmeye getirmedik. Ekmek peşindeyim, çocuklarımızı cahil etmek istemiyoruz, okutmak istiyoruz. Durum budur, her yere dilekçe verdim, her yere başvurdum; Cumhurbaşkanına, Başbakana Internet üzerinden vermişim tarihi belli. Öbür dilekçelerin fotokopileri elimde, kimse bana gereken cevabı vermemiştir" diye konuştu.


Öte yandan, Siverek Kaymakamlığı'ndan alınan bilgilere göre jandarma tarafından yapılan araştırmada, Payamlı ve Karacalı mezralarına ait öğrencilere taşıma işlemini gerçekleştiren araçların Büyük Kazanlı köyüne giderken kullandıkları yol güzergahının kan davası nedeniyle risk teşkil ettiğinin tespit edildiği, bu çerçevede servis araçlarını Siverek merkeze getirmek için çalışmalara başlanıldığı, öğretim yılının ikinci yarısına servis araçlarını yetiştirmeye çalıştıkları belirtildi.




 

Bu haber 5090 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü
Siverek Hür Gençlik Gazze için yürüdü