KADIN VE ŞİDDET

Hazırlayan Zekeriya NaryaprağıKabullenmek, Karşı çıkmak ve Talep edebilmek.. Tercih sizin

KADIN VE ŞİDDET
16 Nisan 2012 - 10:47
               
Güçsüz olmak zordur hele güçsüz kadın olmak çok daha zordur bu toplumda ve bir okadar acı doludur.Kadının yaşamı acının her çeşidi ile kuşatılmıştır.Sırasıyla tadacaktır,kaçamaz  bu elleri ile tutacağı,kulakları  ile duyucağı ve tüm benliği ile tadacağı acılardan.Yeri gelecek aşağılanacak,yeri gelecek sömürülecek yeri geldiğinde dövülecektir.Çünkü ,toplum onu güçsüz olarak belirlemiştir bir kez.

               
Hukuk kuralları konmuştur O’nu korumak için.Ama yaşam anlatır.Güçsüz ise talep etmedi ise yasalar bile koruyamaz O’nu .Döneceğiniz yer kürkçü dükkanı ise yasal haklarınızı bile istememeyi de öğretirler.Katlan  derler.Kocandır,abindir,babandır.Derler, birde kınarlar,acısı katlansın diye,
               
Kimsede kadın şiddet görmekte ,destek çıkayım demez,bazende diyemez..Binlerce yılın töresidir ve herkeste bilir,bilir  ama görmez duymaz çığlıkları.

Sesiz çoğunluk batsın bu töre der ama içinden hiç te sesini çıkarmaz,yazgı belemiştir bu şiddeti.Şikayet eden olursa bu yaşamdan sıranı bekle derler.Kölenin istediğinin asla özgürlük olamayacağını ,efendilik edeceği köleye sahip olmayı arzulaması gerektiğini öğretirler.
               
Mağdurlar güçlenince bu kez sırayı onlar alır ve başlarlar bu kısır döngüyü devam ettirecek şiddet örneklerine şartlandırma sırası gelenlerin üzerinde .Ekonomik mi,cinsel mi dersiniz,yoksa duygusal mı ,seç tezgahta ki çeşidinden.Boşuna dememişler insan insanın kurdudur, ağaç ancak içten çürür diye
               
Böyle gelmiş ama böyle gitememesi gerek diyen ancak   ne yapacağını bilemeyenlere,bu kısır döngüyü kırmaya çalışanalara sözümüz.
               
Aşağılanıyorsanız duygusal,dövülüyorsanız fizksel,sömürülüyorsanız ekonomik  ve istemeden beraber olmaya zorlanıyorsanız cinsel şiddettir muhatap olduğunuz ve kimin uyguladığıda önemli  değildir o kadar.Kadın olduğunuz için gördüğünüz her ihlal bir şiddettir.Bu ihlaller sadece kadın olduğunuz dan dolayı başınıza geliyorsa,bunlar kadına karşı şidddettir ve SUÇTUR.
               
Bir kez katlanmamayı seçerseniz,karşı çıkarsanız ve bu benim yazgım değildir derseniz,kısır döngünün o kadar da kalın olmadığını görürsünüz.En kalın zincirnde bir zayıf halkasının olduğunu, bunu bilir ve  hamlelerinizi  ona göre yaparsanız bozmasınız sadece yazgınızı zaferinizi  bile ilan edebilirsiniz.
               
Davulun sesi uzaktan hoş gelir diyorsunuzdur.Kocam, babam,abim mahkeme kararına uymaz .Yaşım küçük ben nasıl karşı çıkarım?Sesimi çıkarırsam bana  ne yaparlar?Yarın hapisten çıkar bana neler yapmaz?Geçimimi asıl sağlar,çocuklarıma nasıl bakarım sorular sorular sorular
               
Bu soruların cevaplarını biliyorsunuz ama yanıt vermekten korkuyorsunuz bütün mesele de bu.
               
Herkesin istediği sesinizi çıkaramanız.Siz karşı çıkan arkanızdan geleceklerin saysısnı düşünmeyin.İnanın ki tahmin ettiğinizden fazla olacaktır.
               
Önce eldeki imkanlardan vazgeçmeyi bilmeliyiz.Bu vazgeçiş bizi zayıflatamaz aksine güçlendirir.Bunu anlamalıyız.Çünkü bilinçli bir istemle talep edersek Medeni Kanunun,Ceza kanunun, Kadına Şiddeti Önleme Kanun ve İş Kanunun   yanıbaşımızda ve yanınızda olduğunu da göreceksiniz.
Örneklememi mi istiyorsunuz,Buyrun ;
AİLENİN KORUNMASI VE KADINA KARŞI ŞİDDETİN ÖNLENMESİNE DAİR KANUN

Amacım “Şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin ve tek taraflı ısrarlı takip mağduru olan kişilerin korunması ve bu kişilere yönelik şiddetin önlenmesi amacıyla alınacak tedbirlere ilişkin usul ve esasları düzenlemektir.” Demekte yeni kanunumuz.
Fiziksel, cinsel, duygusal ve ekonomik açıdan zarar gören, tehdit edilen ve özgürlüğü kısıtlanan her kadın ve çocuk  en yakın karakola, Alo 183 Hattı ve illerde 7 gün 24 saat hizmet verecek "Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezleri'ne başvurabilecek. 
               
Başvurunuz duruma göre Yargı makamları, Kaymakamlar veya valilere yansıtılacaktır. Yargı adli anlamda süreci başlatırken mülki amirler de uygun barınma yeri, danışmanlık hizmeti, çocuklara Bakanlık desteğiyle kreş sağlayabilecek. Hâkimler ayrıca mağdurun kimliğinin değiştirilmesi ve şiddet uygulayanın müşterek konuttan uzaklaştırılması kararını verebilecek. Gerektiğinde yaşadığınız şehir ve kimliğiniz bile değiştirilecek.
               
Size şiddet uygulayan hâkim kararı ile iş yerinize, evinize ve okulunuza yaklaşamayacak. Çocuklarını refakatçi eşliğinde görebilecek. Zorunlu psikolojik tedaviye alınabilecek. Silahı varsa teslim edecek. Çalışıyorsa, tedbir nafakası ödeyecek. Şiddet uygulayanın verilen kararlara uymaması halinde, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine tabi tutulacak. Kararı tekrar ihlal ederse bu süre 6 aya kadar uzayacak. 


               
Geçiminizi sağlayabilmeniz için net asgari ücretin yüzde 30'u oranında günlük ödeme yapılacak. Korunan kişi birden fazla ise (mağdurun çocuğu gibi) bu tutarın yüzde 20'si oranında her bir kişi için ilave ödeme yapılacak. SGK kapsamında değilseniz sağlık giderleri Bakanlık bütçesinden karşılanacak. Yargı ve mülki amirler sizi sürekli izleyecek ve koruyacak. Şiddeti uygulayan size dokunamayacak.

MEDENİ KANUN
               
Resmi nikah dışında  evlenme imkanı yoktur.İmam nikahı geçersizdir ve ancak resmi nikahtan sonra kıyılabilir.17 yaşını doldurmadan önce evlenemezsiniz.Hiç kimse zorla evlendirilemez.
               
Evlendikten sonra kendi soyadınızı kullanmaya devam edebilirsiniz.Eşinizle eşitsini ve aile yönetiminde eşit ortaksınız.
Oturacağınız ev konusunda eşit söz sahibisiniz.Ev kadını olarak eşinizin gelirine ortak olma  hakkınız var.Evlilik devam ederken  nafaka talep edebilirsiniz.Eşiniz onayınızı almadan aileyi ilgilendiren ekonomik kararlar alamaz.
Boşanma sürecinde  kendiniz ve çocuklarınız için ayrı ayrı nafaka talep edebilirsiniz.
Boşandıktan sonra da maddi ve manevi tazminat ,yoksuluk nafakası ve çocuklarınız için katılım nafakası talep etme ve alma hakkınız var.
İŞ KANUNU

Size karşı ayrımcılık yapılamaz.sebepsiz işşten atılamazsınız.İşyerinde size kadın olduğunuz için ayrımcılık veya şiddet uygulanırsa kıdem tazminatı ile işten ayrılma hakkınız var.
CEZA KANUNU

Kaste adam öldürme,Kasten adam yaralama,Tedbirsizlik ve dikkatsizlik sonucu adam öldürme veya yaralama,Çocuk düşürtme,cocuk düşürme,cinsel saldırı,taciz ve tecavüz,hürriyetten yoksun bırakmak,fuhuşa yönlendirme,aracılık etme ,kolaylaştırma ,

Resmi nikah yapmadan dini nikah yapma,birden çok kişi ile evlenme ,aynı evde yaşayanlara kötü davranma ,aile hukukundan doğan bakımeğitim veya destek yükümlülüğne aykırı davranmak.hamile kadını etrk etmek.çocuk kaçırma,hakim ve savcı akararı olmadan bekaret kontrolü yapmak

Size karşı yukarıdaki eylemelerden biri yapıldığında/yapılacağında en yakın karakola başvurunuz.Gereği hemen yapılacaktır.Mutlu ve şiddetsiz bir yaşam dileğiyle ,
Bu haber 4093 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Siverek Belediyesinde başkan yardımcılığına Evrim Began atandı
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti
Sulama göletine giren genç hayatını kaybetti