İTİKAF SÜNNETİ SİVEREK'TE İHYA EDİLECEK

Peygamber efendimizin ramazanın son 10 günü bir mescide çekilerek sadece ibadet ile meşgul olduğu itikaf sünneti bu sene bazı camilerde ihya edilecek.

İTİKAF SÜNNETİ SİVEREK'TE İHYA EDİLECEK
24 Temmuz 2013 - 07:33

Peygamber efendimizin ramazanın son 10 günü bir mescide çekilerek sadece ibadet ile meşgul olduğu itikaf sünneti bu sene bazı camilerde ihya edilecek.

Ramazan ayının sonlarına yaklaşılırken Müslümanlar son on günde itikafa girmeye hazırlanıyor. Ayrıca bin aydan daha hayırlı Kadir gecesinin son günlerde olma ihtimali de bu günlerin önemini arttırıyor.

Birçok insan şimdiden itikaf hazırlığını yapmış durumda. İtikafa girilecek camilerin belirlenmesinde halkın talepleri de göz önünde bulunduruluyor.

İtikafın beş vakit namaz kılınan camide yapılması lazım

İtikâfın bir camide ibadet niyetiyle orayı mesken tutmak olduğunu belirten Şanlıurfa İl Müftüsü İhsan Açık, "İtikaf, Ramazanın son on gününde itikâf niyetiyle orada kalma niyetiyle kifaye olarak sünnet-i müekkedir. Kifaye derken kastedilen şudur: bir cami cemaatinde bir şehir veya köyde birisi itikâfa girince diğer Müslümanlardan bu hüküm düşüyor. En azından bir belde de bir kişinin itikafa girmesi gerekiyor. İtikafın bazı şartları var; birincisi niyet etmektir. Çünkü bütün ibadetler niyet ile başlar. Niyetsiz amel olmaz. İkincisi oruçlu olmak gerekiyor. Üçüncüsü itikafın beş vakit namaz kılınan camide yapılması lazım" diye konuştu.

İtikaf ramazan ayının son on gününde yapılmalıdır

Kadınlar için caminin şart olmadığını yapmak isterlerse kendi evlerinde yapabileceklerine değinen Açık, "Aynı zamanda itikafın bazı adapları var. Peygamber Efendimizin (s.a.v) yapmış olduğu itikafa daha uygun olması açısından itikaf, ramazan ayının son on gününde yapılmalıdır. İtikaf sırasında bir mümin özellikle son on gününde elinden geldiğince güzel konuşacak bir nevi güzel konuşmaya, hayırlı şeyler konuşmaya kendisini bağlayacak. Kur'an-ı Kerim okumayı arttırmalı, çok çok hadis-i şerif okumalı, tesbihat çekmeli, peygamber efendimizin siyer-i nebisini yani hayatını okumalı, bir de temiz elbise giymeli, güzel koku sürmeli. İtikâfa girecek kişi tabi ki camide itikafa girmelidir bu nedenle camide yiyip içebilir. Yeri geldi mi dışarıya çıkıp ihtiyacını giderebilir ama başka bir ibadet maksadıyla dışarı çıkamaz daha çok abdest almak için, ihtiyaç gidermek için ya da gusül abdesti almak için dışarı çıkabilir" dedi.

İtikaf kişinin muhasebe etmesi, tefekkür etmesidir

İtikafın bir nevi Müslümanların dünya hırsından, dünyanın sıkıntısından, stresinden kendilerini kurtarmaları ve ruhun dinlenmesi kendine gelmesi, kişinin muhasebe etmesi, tefekkür etmesi olduğunu belirten Müftü Açık, "Bir Müslüman on gün yapamıyorsa bile en az bir gün de olsa itikâfa girebilir" ifadelerini kullandı.

Şanlıurfa 'da birkaç caminin itikafa girenler için belirlendiğini dile getiren Müftü Açık, "Ama önemli olan bizim camileri belirlememiz değil vatandaşın hangi camide itikafa girmek istediğidir. Bu nedenle hangi camide girmek istediklerini bize bildirirler biz de o camileri onlar için daha rahat, daha huzur verici şekle getirmek için çalışırız" dedi.

Kadir gecesini gaflet ve ihmal ile geçirmeyelim

Kadir gecesini 27. gece olarak ümit ettiklerini belirten Açık, "Bin aydan daha hayırlı bir gecedir. Bin ay 83 yıla tekabül ediyor, bir insan farzedin ki o gecede iki rekat namaz kıldığınızda 83 yıl namaz kılmış gibi oluyorsunuz. Yani yaptığınız her hayır-hasene her ibadet 83 ile çarpılıyor ve sevap hanenize yazılıyor. Bir tövbe istiğfarınız bir yıllık tövbeye bedel. Önemli olan Kadir gecesini gafletle ve ihmal ile geçirmemektir. Kadir gecesinin Ramazanın 27. Gecesi olduğuna dair alimler arasında güçlü bir ittifak vardır. Ama yine de peygamber efendimiz 27. gecesidir diye direkt belirlememiştir çünkü sadece bir geceye has ibadet etmeyelim diye düşünüyorum" şeklinde konuştu.

(Osman Gülebak, M.Emin Polat - İLKHA)


Bu haber 3916 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı
Demirbüken'den 23 Nisan mesajı