İPEKYOL GAZETESİ'NDEN URFA MEDYASINA SİTEM

Şanlıurfa İpekyol Gazetesi, gazetecilere saldırı olayına tepki göstermeyen urfa gazeteciler cemiyeti ve birliklerine tepki gösterdi.

İPEKYOL GAZETESİ'NDEN URFA MEDYASINA SİTEM
20 Ağustos 2013 - 09:27
Basın İlan Kurumu’nun geçtiğimiz yıl göreve başlaması ile birlikte ilan havuzundan daha fazla pay alınabilmesi için bin bir formül geliştiren ve sundukları seçeneklerle uzmanları kıskandıran Urfa’daki gazeteciler cemiyet ve birlikleri, Siverek’teki basın mensuplarının darp edilmesi olayında üç maymunu oynadı.


Aşiret üyeleri tarafından darp edilen gazeteciler için Siverek’te 26 STK bir araya gelirken, Diyarbakır’dan da kınama mesajları iletildi. Diyarbakır’daki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, saldırıyı gerçekleştiren aşiret üyelerinin adalet önüne çıkarılması için yetkililere çağrıda bulundu. Ancak Urfa’dan hala bir tepki yok!





Siverek’te önceki gün bir kişinin yaşamını yitirdiği 7 kişinin de yaralandığı trafik kazasını haber yapmak için Siverek Devlet Hastanesi’ne giden gazeteciler burada kazazedelerin yakını olan bir grubun saldırısına uğradı. İzol aşiretine üye oldukları belirtilen grup tarafından darp edilen gazetecilerin kameraları ve fotoğraf makinaları kullanılamaz hale geldi. Olayın daha da büyümesi ile gazeteciler, hastanede bulunan polis ve bazı vatandaşların araya girmesiyle hastaneden uzaklaştırıldı. Saldırı sonrası gazeteciler, saldırganlar hakkında şikayetçi oldu.



İLK AÇIKLAMA DİYARBAKIR’DAN GELDİ


Olayın duyulması ile ilk açıklamanın yapıldığı Diyarbakır’daki Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti, yetkilileri göreve çağırarak gerekli soruşturmanın bir an önce yapılması için çağrıda bulundu. Cemiyet, saldırının kabul edilemez olduğunu ve benzer olayların yaşanmaması dileği ile meslektaşları için geçmiş olsun mesajı yayımladı.


Saldırıda Siverek Haber Editörü Abdullah Hakan Lale, İlke Haber Ajansı Muhabiri A. Deniz Uğurlu, İHA Siverek Muhabiri Bahattin Yolaçan, Kanal Urfa Muhabiri Lütfü Yalgı, TRT Muhabiri Ahmet Cemil Çiftel uğradıkları saldırı sonucu darp edildiği kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:


"Gazetecinin görevi kamuoyunu bilgilendirmek, yaşanan olumlu ya da olumsuz olayları topluma yansıtmaktır. Yalnızca kamuoyunu bilgilendirmek amacında olan gazetecilerin bu görevi tüm demokrasiye inanan ülkelerde anayasal güvence altındadır. Gazetecilere yönelik saldırılar, toplumun haber alma, bilgilenme hakkını engellemeye yönelik olduğu kadar, basın özgürlüğüne yönelik de bir saldırıdır. Kitle iletişim araçları sayesinde bireysel özgürlükler ve insan haklarının öne çıktığı dünyamızda; enformasyon görevini yürüten meslektaşlarımıza yapılan feodal bu saldırıyı şiddetle kınıyoruz. Yetkililerin derhal soruşturma başlatarak, sorumluların adalet önüne çıkarmalarını istiyoruz."


 


26 STK SALDIRIYI KINADI


Ardından Siverek’te bir araya gelen 26 Sivil Toplum Kuruluşu ise saldırıyı gerçekleştirenleri kınayan bir açıklama yaptı.


Gazetecilerin darp edilmesi olayıyla ilgili olarak bir grup STK üyesi Rüştü Küçük Ömerli Caddesi üzerinde darp edildiği belirtilen gazetecilerle bir araya geldi. 26 STK adına açıklama yapan Siverek Yardımlaşma Derneği yönetim kurulu üyesi Kasım Bakudan gazetecilere yapılan saldırıyı kınadıklarını söyledi.


Gazetecilerin tek amacının haber yapmak ve kamu oyunu bilgilendirmek olduğunu ifade eden Bakudan şunları kaydetti:


"Bu saldırı hukuk tanımaz, kaba gücü kendine hukuk haline getiren, ilçemizde de artık çürümeye yüz tutmuş bir zihniyetin ürünü olduğunu düşünüyor ve şiddetle kınıyoruz. Her ne sebeple olursa olsun, basın çalışanlarının bu tür saldırılara uğraması gazeteciliği susturma gayretlerinden öteye başka bir anlam taşımamaktadır. Tek amacı kamuoyunu bilgilendirip haber yaparak yapılan yanlışların üzerine giderek, gerekli mercileri haberdar etmek olan gazeteciler bu tür saldırılar ile ne görevini yapmaktan, ne de kamuoyunu bilgilendirmekten vazgeçmeyecektir."


Söz konusu olayın halkın bilgi edinme hakkına yapılmış bir saldırı olarak nitelediklerini aktaran Bakugan, saldırıya uğrayan gazetecilere de geçmiş olsun dileklerinde bulundu.


Gurup daha sonra sessizce dağıldı. Gazeteciler kendilerine destek veren STK temsilcilerine teşekkür etti. Siverek’te önceki gün gece bir trafik kazasını haberleştirmek isteyen gazeteciler yaralıların yakınları tarafından saldırıya uğramış kamera ve fotoğraf makineleri zarar görmüştü.


Kaynak: İpekyol Gazetesi


Bu haber 3618 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu