İL OLMAYA UYGUN 8 İLÇE ARAŞTIRMASI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!

Akdeniz Üniversitesinden Prof. Dr. İbrahim Güngör'ün "il olmaya uygun 8 ilçe" konulu yaptığı araştırmanın gerçeği yansıtmadığını söyleyen Siverek'i Vilayet Yapma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Koçali Aymaz'ın konu ile ilgili yaptığı araştırmayı sizlerle paylaşıyoruz.

İL OLMAYA UYGUN 8 İLÇE ARAŞTIRMASI GERÇEKLERİ YANSITMIYOR!
13 Aralık 2010 - 06:34
Türkiye’nin farklı illerinde 6 bilim adamının yaptığı bir araştırmayı  kurul adına Prof. Dr. İbrahim Güngör, Türkiye'de il olması gereken ilçeleri, Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemiyle belirlediklerini ve il olması gereken ilçeler arasında Alanya'nın, yüzde 33 uygunlukla birinci çıktığını söyledi

Sayın bilim adamının yapmış olduğu bu açıklama 11 Aralık 2010 Cumartesi günü İnternet sitelerinin önemli bölümünde  “İl olmaya uygun 8 ilçe” başlığı ile verildiğini görünce konu biz Sivereklileri yakından ilgilendirdiğinden haberleri incelemeye karar verdik.
Sayın bilim adamı açıklamasında “Türkiye'de il olması gereken ilçeleri, Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemiyle belirlediklerini ve il olması gereken ilçeler arasında Alanya'nın, yüzde 33 uygunlukla birinci çıktığını” söylüyor. Bunu söyleyen  “Akdeniz Üniversitesi (A.Ü.) Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim GÜNGÖR.  Sayın bilim adamının ikamet ettiği kent olan Alanya’nın il olması gereken ilçeler arasında  %33 uygunlukla birinci çıkmış.

Uygunluk sırasına göre diğer adaylar, Bandırma, Fethiye, Elbistan, Ereğli, Bergama, Ödemiş ve Erciş ilçeleri kayıt altına alınmıştır.
Bu araştırmayı Sayın Dekan yalnız değil ülkemizin farklı illerindeki 6 kişilik bilim adamı kurulu ile birlikte 1 yılda yapmış. Bu kadar uzun zaman alan bir araştırma elbette ki çok emek ve zaman ayırmanın yanında hatırı sayılır bir bütçe de ayrılması gerekir diye düşünüyoruz.
Sayın bilim adamı açıklamasında “ Bu çalışma, yeni iller gündeme geldiğinde, bu konuda karar verecek siyasi otoriteye yardımcı olmak amacıyla oluşturulmuştur Bildiğiniz gibi il olacak ilçeler objektif olarak belirlenmesi önemli bir problemdir.

Bu konun siyaset malzemesi yapılmadan bilimsel olarak ele alınması hem siyasi partiler hem de hükümetler için daha inandırıcı olacaktır. Çalışmaların il’e olan uzaklığı, merkez nüfusları, ilçenin toplam nüfusu, yüzölçümü, belde sayısı, bağlanacak ilçe sayısı bağlanabilecek toplam nüfus sayısı, geçici nüfus ve kişi başı reel ücret kriterleri dikkatte alınmıştır.

Yapılan çalışmanın siyasi kaygılardan tamamen uzak bir çalışama olduğunun altını çizen Sayın bilim adamı, İçişleri Bakanlığı’nın talebi doğrultusunda bu çalışmayı daha da genişleteceklerini, Türkiye’de İl Olması Uygun İlçelerin AHP Yöntemiyle Belirlenmesi adlı çalışmanın rapor haline getirilerek siyasiler kanalıyla hükümete iletileceğini .”  Açıklamış.

Ülkemizin farklı illerinden 6 bilim adamı bir araya gelerek bir yıl boyunca yaptıkları araştırmayı gururla açılamışlar. Kutluyoruz ve diyoruz ki ülkenin ve İçişleri Bakanlığının sizin gibi objektif, siyasi kaygısı olmayan fedakâr bilim adamalarına şiddetle ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz.
Ancak her ne kadar objektif olarak belirlediklerini, yaptıkları çalışmanın siyasi kaygılardan tamamen uzak bir çalışma olduğunun altını da çizmişlerse de doğru söylemediklerini ve bu çalışmanın altında başka niyetleri hissetmememizin pek mümkün olmadığını söylemden geçemeyeceğiz.
Sayın bilim adamları kurulu kusura bakmasın, bilim adamı olmadığımız için onların teknik terimlerinde pek anlamak mümkün değildir. Çünkü   kurul adına açıklamayı araştırmada birinci sırayı alan Alanya İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim Güngör yapması düşündürücüdür.. Böyle önemli bilimsel çalışmaya 1 yıl emek verip böyle bir sonuca vardıklarını açıklayan bilim kurulu üyelerinin doğdukları,  büyüdükleri, yaşadıkları, görev yaptıkları yerler in bilinmesi gerekir ki bunu araştırmak ta bu açıklamayı yayınlayan medyanın görevi olduğuna inanıyoruz.
Çünkü her ne kadar obtektif davranıldığından ve siyasi kaygı taşımadığından bahsedilmişse de pek inandırıcı olmadıklarını düşünüyorum. Bu zatlar ilişikleri bulunan kentlere bilim adı altında bir torpil geçmek adına böyle bir çalışma yaparak böyle bir açıklamayı yaptıklarını düşünüyorum.
Ülkemize il olmayı hak eden hatta bu hak elinden alınan birçok ilçe olduğu halde bu çalışmada isimlerini görmek mümkün olmamıştır. Dikkat edilirse Erciş ve Elbistan ilçelerinin dışındaki ilçelerin tamamı her yönüyle gelişmiş batıdaki ilçelerdir.
Sayın bilim adamlarımız gibi bir yıllık bir çalışma sonucunda değil de birkaç saatlik bir çalışma sonucunda anlattıkları yöntemlere göre yaptığımız araştırma sonucunda aşağıdaki tabloları düzenleyerek takdirlerinize sunuyoruz. 
Tablo (1) de görüldüğü gibi Siverek’ten fazla bağlı olduğu il’e uzak olan Alanya, Fethiye, Elbistan ve Ödemiş olup, Bandırma ve Bergama bağlı olduğu ile Siverek’ten daha yakınır.
Merkez nüfus yönünden bakıldığından Bandırma’nın dışında bütün ilçeler Siverek’ten çok az nüfusa sahiptir.
Yüzölçümü itibariyle Siverek listedeki ilçeleri misli ile katlamaktadır.
Bilim adamlarının il olmasını istedikleri 8 ilçenin toplam nüfusuna gelince Alanya’nın dışında bütün ilçelerin toplam nüfuslarından fazladır.
Komşu ilere uzaklığa gelince Siverek’e en yakın Diyarbakır ili 84, en uzak Mardin ili ise 190 km uzaklıktadır.

Siverek alt ve üst yapı olsun, coğrafik ve stratejik konumu olsun ve gelir kaynakları ile olsun il olmayı çoktan hak etmiştir.

Sayın bilim adamlarının objektif kriterlerine dayanarak ve siyasi bir kaygı taşımadan yaptıkları çalışmalarında ne yazık ki Siverek dereceye girmemiştir. Sayın bilim adamlarımızın kendilerine özgü kriterlerini anlamamız pek mümkün değildir.

Elbette girmeyecek. Çünkü batıda huzur ve refah içerisinde yaşayan Sayın bilim adamları Siverek’in ismini,  yerini, özelliklerini de bilmeleri mümkün olabilir mi? O zatlar batıdaki il, ilçe köyleri, hatta Avrupa’daki kentleri bililer ancak ülkelerindeki bir Siverek’i, bir Viranşehir’i, bir Kızıltepe’yi bildiklerini sanmıyorum. Bu ilçelerin kriterleri de sizin araştırmanızdaki ilçelerin kriterlerinden  aşağı kalır yanları yok.
Biz bilim adamı değiliz, dolayısı ile sizin kullandığınız şu Analitik Hiyerarşi Proses (AHP) yöntemini bilmeyiz. Biz halk adamı olarak somut bilgi ve belgelerdeki anlamı ve önemi biliriz.

Siz bu araştırmayı kentinizde ve bölgenizdeki ücretlerin yüksekliğini, halkın milli gelirden aldığı payın fazlalığını, her yönüyle geliştirildiğiniz için bu kriterleri ve oralarda ekmek derdinin olmadığını ölçü olarak almış olabilirsiniz. Bu nedenle de daha fazla imkânların verilmesi için il olmayı talep edebilirsiniz.

Ancak biz sizin geldiğiniz duruma gelebilmek için, aş ve ekmek parasını bölge dışına tarımda ırgatlık yapmak için çıkmadan, çocuklarımız eğitim hakkından mahrum kalamadan memleketimizde iş sahibi olabilmek için il olmayı değil elimizden 84 yıl önce alınan il hakkının iade edilerek insan gibi yaşamak için istiyoruz.

Gurbet elde, sıcakta, tuvaleti olmayan tarlalarda sivrisineklerin kol gezdiği sağlıksız mekânlarda çocuklarımızı kaybetmek istemiyoruz.
 Biz evimizde, yerimizde, yurdumuzda, kentimizde insan gibi yaşayarak milli gelirden yeterli payı almak ve başkaları gibi pasta değil ekmek istiyoruz.

Bizi sizin geldiğiniz gelişmişlik düzeyine getirsinler il değil köy yapsalar da razı geleceğimizi de söylemek isteriz.

Lütfen söyler misiniz vatandaş olarak çok şey mi istiyoruz?

TABLO (1)

(Bu araştırmamız 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre.)
İLÇE
ADI
BAĞLI OLD. İL
BAĞ.OLD.
İL’E UAZKLIĞI
İLÇE MERKEZ NÜFUSU
İLÇE TOP. NÜFUSU
YÜZ ÖLÇÜMÜ
KOMŞU İLE UZAKLIĞI
(Km)
KOMŞU İL’E UZAKLIĞI
(Km)
ALANYA
ANTALYA
138 Km
91.713
226.236
1.545 Km2
Karaman
241 Km
Burdur
260 Km
BANDIRMA
BALIKESİR
99 Km
110.248
128.603
599 Km2
Bursa
114 Km
Çanakkale
219
FETHİYE
MUĞLA
124 Km
66.271
173.426
3059 Km2
Aydın
225 Km
Aydın
118 Km
ELBİSTAN
K.MARAŞ
158 Km
82.238
129.379
Bilinmiyor
Malatya
114 Km
Kayseri
114 Km
BERGAMA
İZMİR
102 Km
58.212
102.581
1.688 Km2
Balıkesir
81 Km
Aydın
126 Km
ÖDEMİŞ
İZMİR
116 Km
71.219
128.253
1.083 Km2
  ERCİŞ
VAN
103 Km
77.464
152.201
2.115 Km2
AĞRI
110 Km
MUŞ
120 Km
 
TABLO (2)

(Bu araştırmamız 2000 yılı Genel Nüfus Sayımı sonuçlarına göre.)
İLÇE
ADI
BAĞLI OLD. İL
BAĞ.OLD.
İL’E UAZKLIĞI
İLÇE MERKEZ NÜFUSU
İLÇE TOPLAM NÜFUSUL
YÜZ ÖLÇÜMÜ
MAH. SAYI.
BELDE
SAYISI
BUCAK SAYSI
KÖY SAYISI
MEZRA SAYIS
KOMŞU İLE UZAKLIĞI
D:BAKIR
KOMŞU İL’E UZAKLIĞI
MARDİN
KOMŞU İL’E UZAKLIĞI
ADIYAMAN
SİVEREK
Ş.URFA
96 Km
108.094
201.768
4314 Km2
21
2
7
177
306
84 Km
190 Km
125 Km
Sayın bilim kuruluna bir bilgi de biz vermek istiyoruz. Nüfusu 100 bini aşan ilçelerin listesini aşağıya çıkarıyoruz. Kim bilir belki bir işe yarar.

NÜFUSU YÜZBİNİN ÜSTÜNDEKİ İLÇELER
01
ADANA
NÜFUSU
06
MANİSA
  Ceyhan                         (1)
103.800
 Turgutlu                         (6)
111.166
02
AYDIN
 07
MARDİN
  Nazilli                            (2)
103.759
 Kızıltepe                        (7)
127.148
03
BURSA
 08
TEKİRDAĞ
  İnegöl                            (3)
130.448
 Çorlu                             (8)
190.792
04
MERSİN
 09
ŞANLIURFA
  Tarsus                           (4)
229.921
 Siverek                          (9)
108.094
05
KOCAELİ
  Viranşehir                      (10) 
100.929
 Derince                          (5)
113.991
   

Kamuoyuna saygı ile sunulur.

Kaynaklar:

http://www.neredennereye.com/harita/a3/ Web sitesindeki haritalar.
http://www.elite-rentacar.com/mesafeler.html Web sitesindeki harita.
31.12.2007 tarihli ADNT Sonuçları.
Milliyet Gazetesinin İL İL Yurdumuz Türkiye İLLER ANSİKLOPEDİSİ Cilt 1 ve 2.
Sabah Gazetesi’nin Türkiye Turizm ve Karayolları Haritası.
www.siverekili.org
[email protected]
[email protected]

Bu haber 3232 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Siverek'te ASM'den hırsızlık yapan 2 şüpheli tutuklandı
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem
Malatya'da 4,3 büyüklüğünde deprem