İFTAR'I KARLI AYRAN İLE AÇMAK

Sayın Koçali Aymaz'ın Siverek'te eski ramazanlarla ilgili iki anektodu

İFTAR'I KARLI AYRAN İLE AÇMAK
30 Temmuz 2012 - 10:34

Kış aylarında Siverek’te çok kar yağardı. Karı, yazın sıcağında satmak amacı ile Siverek’in çevresinde çok sayıda karlıklar hazırlanırdı. Bu karlıklar hazırlanırken yer kazılır içine kar doldurulur ve üzeri saman ile toprakla kapatılır ve yaza saklanırdI.


Yaz aylarında iftar açarken harareti gidermek amacı ile çarşıda satılan kardan hemen hemen herkes alıp eve götürür ayranın içine koyup içmek suretiyle hararetlerini giderirlerdi.


Her sabah köylerden gelen ayran ve yoğurt kale boğazında ve mahallelerde parayla, bulgur ve benzer eşyalarla satılırdı. Kaleboğazında ayran ve yoğurt alan vatandaşlar taslardaki ayran ve yoğurdun tadına bakarak satın alırlardı.


1950-1960 hatta 1970 li yıllarda iftar ve sahur topla yapılırdı. Kalede merhum topçu Süleyman amcanın attığı topla Siverekli iftarını açardı. Hatta topçu Süleyman dayı bir sahurda top atarken topu ateşlemiş patlamayınca topun ağzına bakarken top patlayınca Süleyman amca bir kolunu kaybetmişti. Buna rağmen Süleyman amca ölene kadar kalede top atmaya devam etmiştir.


Anektod: Koçali Aymaz


www.siverekgenclik.com



Bu haber 2921 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek Belediye Başkan Yardımcıları belli oldu
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi
Siverek'te dereye giren 2 çocuk boğulma tehlikesi geçirdi