HÜDA PAR'dan kayyum açıklaması

Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili değerlendirmede bulunan HÜDA PAR, "Suç işlediği iddiasıyla görevinden uzaklaştırılan seçilmiş bir kişinin yerine geçici de olsa atama yapılması 'hukuki' değildir" denildi.

HÜDA PAR'dan kayyum açıklaması
19 Ağustos 2019 - 14:50

HÜDA PAR Genel Merkezi, Diyarbakır, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerine atanan kayyumlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu.


Kayyum atama usulünün olağan dönemlerde uygulanmasının hukuka ve siyaset kurumuna olan güveni daha zedeleyeceği belirtilen değerlendirmede, "Hukuka aykırı uygulamalarla çözüm aramak doğru değildir" denildi.


Değerlendirmede, "İçişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada Diyarbakır, Van ve Mardin Büyükşehir Belediye başkanlarının haklarındaki soruşturmalar nedeniyle re'sen görevlerinden uzaklaştırıldıkları, yerlerine ise o illerin valilerinin kayyum olarak atandıkları bildirildi." denildi.


"Seçilmiş bir kişinin yerine bakanlık veya valilik tarafından geçici de olsa atama yapılması 'hukuki' değildir"


Değerlendirmede şöyle devam edildi: "Merkezi idarenin yerel yönetimler üzerindeki vesayetinin kaldırılması veya en azından zayıflatılması beklenirken 2016 yılında 5395 sayılı Belediye Kanunu'nda yapılan değişiklik ile mevcut vesayet güçlendirilmiştir. Seçilmiş olmak hiç kimseye suç işleme imtiyazı vermez ancak suç işlediği iddiasıyla görevinden uzaklaştırılan seçilmiş bir kişinin yerine bakanlık veya valilik tarafından geçici de olsa atama yapılması 2016 yılında yapılan değişiklik ile 'kanuni' hale getirilmiş ise de 'hukuki' değildir."


"Hukuka aykırı uygulamalarla çözüm aramak doğru değildir"


"Hukuka aykırı uygulamalarla çözüm aramak doğru değildir" denilen değerlendirmede, "Ancak olağanüstü durumlarda istisnai olarak başvurulabilecek bir uygulama olması gereken kayyum atama usulünün olağan dönemlerde de uygulanması hukuka ve siyaset kurumuna olan güveni daha da zedeleyecektir." denildi. (Ramazan Casuk-İLKHA)

Bu haber 3000 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla ilgili açıklama
Harran'da 1 kişinin öldüğü, 2 kişinin yaralandığı olayla...
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor
Şanlıurfa'da uyuşturucu ile mücadele sürüyor