Harranlı Çoban, Kitap Okumayı Özendirmek için Ankara'ya Kadar Yürüyecek

Ali LEYLAK/ŞANLIURFAŞanlıurfa'nın Harran ilçesinde çobanlık yapan şair ve yazar Ahmet Aslan, Türkiye'de kitap okumayı özendirmek için Ankara'ya kadar kitap okuyarak yürüyecek. Günde 20

Harranlı Çoban, Kitap Okumayı Özendirmek için Ankara'ya Kadar Yürüyecek
18 Ocak 2008 - 22:40
kilometre yol yürüyecek çoban şairin hedefi 40 gün sonra Ankara'da olmak. Şanlıurfa'nın Harran ilçesinde dünyaya gelen evli ve 4 çocuk babası Ahmet Aslan (37), ilköğretim 3'üncü sınıftan ayrıldığını belirterek, adını 'kültür devrimi' koyduğu zorlu bir yürüyüşe çıkıyor.
10 yaşında Şanlıurfa'dan Hatay'a, oradan da Konya'nın Gölyazı beldesine göç eden Şanlıurfalı Şair Çoban Ahmet Aslan, okuma yazmayı ise radyo dinleyerek ve kitap okuyarak geliştirmiş. Ardından şiirler yazmaya başlayan şiir kitaplarında doğa ve insan konularını ele alan Ahmet Aslan, çobanlığı ise memleketi Şanlıurfa'da değil Konya'da yapıyor. Öyle ki yazdığı şiirlerden etkilenen Şili'nin Ankara Büyükelçisi bile kendisini şiir okuması için bu ülkeye davet etmiş. Ancak Aslan, uçak fobisi olduğu gerekçesiyle gidemediğini söylüyor.
"10 yıldır Konya'da çobanlık yapıyorum. Radyo dinleyerek ve kitap okuyarak Türkçemi geliştirdim" diyen Aslan şunları söyledi: "Okuduğum şiirlerden haz almaya başladıktan sonra ben de şiir yazmaya başladım. Yazdığım şiirler nedeniyle Şili Ankara büyükelçisi beni Şili'ye davet etti ancak uçak korkum yüzünden bu davette gidemedim."
TELEVİZYONU OLAN EVLER CEZAEVİNE DÖNÜŞTÜ
Şanlıurfa'dan Ankara'ya kadar elinden kitap düşürmeden kilometrelerce yolu katetmek için bugün Şanlıurfa'dan çıkan Aslan, yanına sadece kitap dışında başka bir şey almayarak konunun önemine değindi.
Ahmet Aslan, "Bu yürüyüşüm bana göre bir kültür devrimi. Bu, herkese göre bir şey ifade edecektir. Ama bana göre tek kişilik bir kültür devrimi bu adımlar Şanlıurfa'dan atmanın hiçbir özelliği yok, niye geldim buraya buradan neden çıktım bunu zaman gösterecek. Işığın güneşin doğudan yükseldiğini bir çok yorum yapılacaktır. Fakat benim asıl amacım kitabın gündeme gelmesi kitap okumanın gündeme gelmesidir. Ankara'ya kadar kitap okuyarak gideceğim beni bir araçta görüntüleyebilen ve kitabın elimden düşürdüğümü görüntüleyebilen varsa onu da göstersin, dönüp tekrar oradan başlayayım." dedi.
Son yıllarda insanların kitap yerine televizyon bağımlısı olduğunu vurgulayan Aslan, televizyon izlenen evlerin artık bir cezaevine dönüştüğünü savundu.
Aslan özellikle dizikolik olan ailelerin kitap okuması gerektiğine dikkat çekerek, şöyle devam etti: "İnsanların kitap yerine televizyon bağımlısı olduğu için adeta evlerin bir cezaevine dönüştü. İnsanlarımız birer dizi bağımlısı oldular. Televizyonlar yüzünden adeta hapse mahkum olduk. Yaz olsaydı havalar daha iyi olsaydı ben böyle bir yürüyüşü yapmayacaktım. Günde 10 binlerce araç yanımdan geçecek. yürüyüş boyunca her il, ilçede ve beldede kütüphanelere uğrayarak kitaplarımı değiştireceğim. Günde 20 kilometre yol yürüyeceğim. Sağlıklı bir şekilde bu zorlu yolculuğunu 40 günde tamamlamaya çalışacağım."
'Bütün kuşları alkışlamaya gidiyorum' adlı kitapla ilk yürüyüşünü gerçekleştiren Ahmet Aslan, yanından geçen araçlara el sallayarak kendisini bekleyen uzun ve zorlu yolculuğa kitap okuyarak yoluna devam etti.
Bundan 5 yıl önce de Harranlı Mustafa Şahin adlı bir çoban, koyunları otlatırken tahta üzerinde yaptığı tasarımlarla modacıların dikkatini çekmiş ve ardından kısa sürede stilist çoban olarak ünlü modacı Faruk Saraç'ın okulunda işe başlayarak Türkiye'de adını duyurmuştu


Bu haber 3362 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUMLAR

YORUMLAR

  • 0 Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Bucak'ın mahalle toplantılarına yoğun katılım
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı
Siverek'te feci kaza 3 ölü, 6 yaralı